ErhvervNyheder

Aalborg har nået målsætning om 60 pct. økologi i de kommunale køkkener

61 pct. af maden i de offentlige køkkener i Aalborg Kommune er nu økologisk. Dermed er en af målsætningerne fra kommunens bæredygtighedsstrategi nået, men det betyder ikke, at tingene går i stå. Tværtimod fortsætter arbejdet med de grønne idéer.

Under Corona var der fuld gang i madproduktionen i Madservice Aalborg. Til gengæld var der ikke mange kunder i skolernes madboder, og kantinerne på de offentlige arbejdspladser var gabende tomme. Alligevel lykkedes det for Aalborg Kommune at indfri et af målene fra Bæredygtighedsstrategien for 2016-2020. Nemlig at andelen af økologiske fødevarer i kommunens storkøkkener, institutioner og kantiner skulle udgøre minimum 60 pct. i 2020.

 

Økologisk mad og drikke
“Takket være en stor indsats fra kommunens kostfaglige medarbejdere steg andelen af økologi fra 40 pct. i 2016 til 61 pct. i 2020, ” siger projektleder Henriette Baunwall fra Miljø- og Energiforvaltningen.

Hun fortsætter: “Det betyder mere økologisk mad og drikke til børn i vuggestuer, børnehaver og skoler. Men også til forvaltningernes medarbejdere samt brugerne af fx Huset, Kunsten Museum of Modern Art, Gigantium og Haraldslund Vand- og Kulturhus.”

Selvom målet allerede blev indfriet sidste år, fortsætter arbejdet rundt om i kommunen. Madservice Aalborg, som leverer mad til borgere på plejehjem og i eget hjem, har fx en samlet økologiprocent på 67,1 for første halvår af 2021. Dermed har de opnået Det Økologiske Spisemærke i sølv og er nomineret til Køkkenprisen 2021. Ved udgangen af 2020 var der i alt 83 økologiske spisemærker i Aalborg Kommune – håbet er at få endnu flere.

 

Vadum viser vejen for skolerne
Ét af de steder, som har været med på økologirejsen, er Vadum Skole. Køkkenansvarlig Lene Wittrup Johansen fortæller: “I maj 2017 åbnede vi skoleboden “Café Oasen”, hvor elever og lærere fx kan købe dagens ret med fri salatbar.”

Allerede i oktober 2019 opnåede caféen en økologiprocent på 60. Indkøb til DUS, madkundskab og lærerværelset blev samlet med bodens indkøb, og ultimo 2020 var hele skolen økologisk.

“Vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra elever og forældre. Skolen har næsten ingen madspild, og vi udvikler os stadig i samarbejde med skolens ledelse, bestyrelse og elevråd – for det handler om, at vi alle ser muligheder frem for begrænsninger,” siger køkkenansvarlig Lene Wittrup Johansen.

 

Fejring af økologimål
Økologimålet på 60 pct. bliver fejret med en reception for de kostfaglige.

“Med et års forsinkelse vil vi sige tak til de medarbejdere, som har gjort en kæmpe indsats for at forøge kommunes andel af økologiske råvarer i madproduktionen,” fortæller Henriette Baunwall.

Ændrede arbejdsgange og mindre madspild har betydet, at maden stadig koster det samme. Fx kan rester fra salatbaren bruges i grøntsagsfrikadeller og brød fra dagen før blive til bruschetta. Desuden er indkøb af årstidens grøntsager og gode indkøbsaftaler væsentlige for at holde prisen nede.

 

Receptionen finder sted:

Mandag 13. september 2021 kl. 13.30 til 15.30 i Gigantium, Willy Brandts Vej 31, 9220 Aalborg Ø.

Der vil være taler fra Torben Blok fra Økologisk Landsforening, Marian Aagaard fra Kost og Ernæringsforbundet samt Aalborgs borgermester Thomas Kastrup-Larsen.

FAKTA:

Det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Mærket viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske.

Læs mere på Det Økologiske Spisemærkes hjemmeside: Om Spisemærket (oekologisk-spisemaerke.dk).

 

Aalborg Kommunes økologiske indkøbsseddel
I 2020 købte Aalborg Kommune 1.317.337 kg økologiske fødevarer.

Madservice Aalborg står for ca. halvdelen af fødevareforbruget i Aalborg Kommune og tilbereder ugentligt 74.830 måltider ud af 25 tons fødevarer – fx:

•    6 tons økologiske mælkeprodukter
•    3-4 tons økologiske kartofler
•    2 tons økologiske grøntsager og frugter
•    ½ tons økologiske æg og æggeprodukter
•    ½ tons økologisk sukker
•    ¼ tons økologiske kaffebønner

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE
/* Sticky for a second top ad script*/ ;(function () { var last_known_scroll_position = 0; var ticking = false; var floatingClass = 'js-floating'; var onTop = true; var floaters = []; var raf = (function(){ return window.requestAnimationFrame || window.webkitRequestAnimationFrame || window.mozRequestAnimationFrame || window.oRequestAnimationFrame || window.msRequestAnimationFrame || function(callback){ window.setTimeout(callback, 1000 / 60) }; })(); function Floater(element) { this.element = element; this.ghost = null; this.isFloat = false; this.static_pos = null; this.headerHeight = 60; } Floater.prototype.shouldBeStatic = function(scroll_pos) { return scroll_pos < this.static_pos; } Floater.prototype.shouldBeFloating = function() { var boundingRect = this.element.getBoundingClientRect(); return boundingRect.top <= this.headerHeight; } Floater.prototype.switchToFloating = function(scroll_pos) { var boundingRect = this.element.getBoundingClientRect(); this.ghost = createGhost(this.element); this.isFloat = true; this.element.style.top = this.headerHeight + 'px'; this.element.style.width = this.element.offsetWidth + 'px'; this.element.style.zIndex = '10000'; // set orig to be fixed this.element.style.position = 'fixed'; // set orig to be fixed this.ghost.style.width = boundingRect.width + 'px'; this.ghost.style.height = boundingRect.height + 'px'; this.ghost.style.display = 'block'; // set ghost to be visible this.static_pos = scroll_pos; this.element.classList.add(floatingClass); } Floater.prototype.switchToStatic = function(scroll_pos) { this.isFloat = false; this.static_pos = null; this.element.style.width = 'auto'; this.element.style.position = 'static'; // set orig to be fixed this.element.style.width = 'auto'; if (this.ghost) { this.ghost.style.display = 'none'; // set ghost to be visible this.ghost.remove(); } this.element.classList.remove(floatingClass); } function initFloaters() { var elements = []; var leftSticky = document.getElementById('div-gpt-ad-sticky_1'); var rightSticky = document.getElementById('div-gpt-ad-sticky_2'); if (leftSticky) elements.push(leftSticky); if (rightSticky) elements.push(rightSticky); // var elements = Array.prototype.slice.call(document.querySelectorAll('.js-float-on-scroll')); floaters = elements.map(function(element) { return new Floater(element); }) } function createGhost(el) { var parent = el.parentNode; var ghost = document.createElement('div'); ghost.style.display = 'none'; parent.insertBefore(ghost, el); return ghost; } function testFloaters(scroll_pos) { for(var i = 0; i < floaters.length; i++) { var floatData = floaters[i]; if(floatData.isFloat) { floatData.shouldBeStatic(scroll_pos) && floatData.switchToStatic(scroll_pos); } else { floatData.shouldBeFloating() && floatData.switchToFloating(scroll_pos); } } } function throttle(func, limit) { var inThrottle; return function () { var args = arguments; var context = this; if (!inThrottle) { func.apply(context, args); inThrottle = true; setTimeout(function() { inThrottle = false }, limit); } } } function update(scroll_pos) { testFloaters(scroll_pos) } function init() { window.addEventListener('scroll', throttle(function(e) { if (last_known_scroll_position === window.scrollY) return; last_known_scroll_position = window.scrollY; if (!ticking) { raf(function() { update(last_known_scroll_position); ticking = false; }); ticking = true; } }, 25)); initFloaters(); } window.addEventListener('DOMContentLoaded', function (event){ init(); }); }());