LivsstilNyheder

Aalborgenserne hjælper hinanden med at finde rundt i historien

I facebookgruppen HistorieAalborg har aalborgenserne hver dag siden midten af marts hjulpet hinanden med at identificere og sætte historiske billeder i system.

I facebookgruppen HistorieAalborg har aalborgenserne hver dag siden midten af marts hjulpet hinanden med at identificere og sætte historiske billeder i system. Samtidig er gruppens medlemstal steget fra 1900 til 3600, og flere og flere byder ind med viden, data og anekdoter om de gamle fotos i sort/hvid.

I marts måned, da landet lukkede ned og alle blev sendt hjem, fik man en god idé hos HistorieAalborg. Man kunne bruge tiden på at få katalogiseret gamle billeder og få sat noget metadata på – en ressourcetung opgave, som er svær at finde tid til i hverdagen.

Der er nemlig en stor bunke historiske fotos i arkiverne hos HistorieAalborg, som man ikke rigtigt ved, hvor og hvornår er taget. Så det valgte man at bede aalborgenserne om hjælp til at finde i facebookgruppen “HistorieAalborg “. Og den hjælp fik man.

Det er vigtigt at billederne får præcise metadata, så de er nemme for folk at søge frem fra arkiverne – også om 50 eller 100 år.

Siden den 12. marts har HistorieAalborg lagt et eller flere billeder ud hver eneste dag, og det er yderst sjældent, at brugerne har skuffet. Der bliver diskuteret i gruppen, sammenlignet med Google Maps, kigget i gamle aviser, fortalt anekdoter, og der bliver delt tips og tricks til, hvordan man researcher den slags billeder.

 

Forskellige tilgange til opgaven

Der er flere forskellige tilgange til opgaven. Klavs Brixler (47), der er en af de flittigste bidragsydere i gruppen, er f.eks. en haj til at finde stederne i Google Maps. Han er opvokset i Aalborg og fandt gruppen lidt tilfældigt, fordi han interesserer sig meget for den lokale historie. Han fortæller, at han er god til at huske detaljer fra gåture i byen, så han ved ofte, hvor han skal lede henne på Google Maps. Som resultat af søgningerne kan han ofte lægge næsten dagsaktuelle billeder af stederne op i facebookgruppe, når han finder dem.

En anden hyppig bidragsyder er Ingrid Gade. Hun bidrager oftest med information baseret på hendes egen hukommelse. Som det var tilfældet, da lokationen på en baggård skulle findes:

“Jeg er næsten sikker på, det er baggården til Kongensgade 10 i Aalborg. Min onkel Martin Davidsen havde grossistvirksomhed i isenkram der i mange år”.

Det kunne en anden bruger, Kaj, bekræfte:

“Centrallager for Forbrugsforeningen af 1872 i Søndergade jeg stod i lære der i ca.1952. Jeg har stået der og hejst kaffe op og sække og kasser fra lastbil hvor vi hentede varer ude fra godstogene. Hvorfra vi også kørte rundt til de 11 afdelinger der var i Stor Aalborg.”

Sådan nogle udvekslinger er der mange af i facebookgruppen HistorieAalborg. Hvor brugerne både hjælper med at få sat korrekte metadata på en masse gamle billeder og samtidig udveksler tricks og gode historier i processen

 

Aalborg Bibliotekernes Ditte Trudslev er en af folkene bag initiativet, og hun er begejstret for opbakningen.

“Vi så en mulighed for at skabe lidt liv i facebookgruppen samtidig med, at vi kunne få flere til at hjælpe med de her fotos, og det er lykkedes over alt forventning. Så nu fortsætter vi, selvom vi er åbnet på HistorieAalborg og har fået lov til at komme på arbejde igen” fortæller Ditte Trudslev. Hun skrev faktisk speciale om begrebet crowdsourcing under sin uddannelse og er glad for at prøve det af i praksis.

“Jeg synes, det er skønt at opleve hvordan vi kan pulje en masse ressourcer og så sammen blive klogere på historien. Der er så mange mennesker, der ved en hel masse, og som sidder på spring for at hjælpe. Så hvorfor ikke bare spørge dem frem for at sidde og fedte med det hele selv?”

Det er i øvrigt ikke kun en snæver gruppe af entusiaster, der bidrager til fællesskabet. Øvelsen med at finde ny viden om gamle fotos har vist sig at være noget, folk har kunne samle sig om, og i perioden fra marts til udgangen af maj er gruppens medlemstal steget fra ca. 1900 til omkring 3600.

Er du nysgerrig på lokalhistorie, kan du melde dig ind i Facebooksiden HistorieAalborg. Siden administreres af personale fra HistorieAalborg der er et samarbejde mellem Aalborg Stadsarkiv og Aalborg Bibliotekernes Lokalsamling.

Tags

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close