KulturNyheder

Aflysning af flagdag i Randers

Randers Kommunes markering af Flagdagen for Danmarks udsendte er i år aflyst grundet corona. I stedet bliver dagen markeret med kransenedlæggelse og fanekorps.

Hvert år den 5. september markerer Randers Kommune den officielle flagdag for Danmarks udsendte – en dag der starter med march gennem byen. Men i år er fejringen aflyst fordi, det ikke vil være muligt at efterleve sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

»Flagdagen er noget helt særligt. Det er her, vi markerer den helt særlige indsats, det er at være udsendt for Danmark til verdens brændpunkter. Jeg havde set frem til at være med til at markere dagen og takke for en flot indsats,« siger borgmester Torben Hansen.

Aflysningen sker eftersom at det ikke er muligt at overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger om store forsamlinger. For typisk er det et arrangement, der trækker mange interesserede, og mange dukker op på dagen, som i år også falder på en lørdag – det betyder endnu flere mulige deltagere.

»Efter lange og tunge overvejelser har vi besluttet at aflyse flagdagen. Vi har forberedt os længe, og det er rigtig ærgerligt. Det er en vigtig dag for alle veteraner, tidligere udsendte og deres pårørende,« forklarer Stanley Schmücker, veterankoordinator i Randers Kommune. Men det betyder også, at der allerede bliver tænkt i alternative måder at markere dagen på.

En anderledes markering
Markeringen vil i højere grad have fokus på det højtidelige element og at gøre noget for tidligere udsendte, som ikke tidligere har kunnet opleve flagdagen. Derfor bliver netop hjemvendte veteraner inviteret til en højtidelig markering af dagen sammen med repræsentanter fra flagkommandoen, Danmarks veteraner og bestyrelsen i Veterancaféen Randers samt en repræsentant for Randers FC inviteret til kransenedlæggelse på havnen, hvor borgmester Torben Hansen også vil tale til den noget mindre skare.

»Det er en dag, hvor vi mindes dem, som blev dræbt under udførelsen af deres tjeneste, så det betyder meget, at vi kan markere dagen om end i noget mindre skala. Jeg er ikke i tvivl om, at vi er mange, der den 5. september vil sende en særlig tanke til tidligere og nuværende udsendte,« siger Torben Hansen.

Det særlige arrangement vil blive ledsaget af fanekommando, nedlæggelse af bårebuket og et minuts stilhed for de faldne. Politiorkestret vil ligeledes spille til anledningen.

Normalt byder den officielle markering af flagdagen i Randers på uddeling af børnemedaljer til de børn, som må undvære en forælder, som er udsendt. I år vil uddelingen af børnemedaljer ske ved en særlig seance med borgmesteren, hvor de børn, der i år skal have børnemedalje, bliver inviteret med deres forældre.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close