Debat/indlægPolitik

Byrådets magt-monopol slår til – igen

Debatindlæg af Mogens Nyholm, medlem af Randers Byråd for Radikale Venstre, Aalborggade 20, 8940 Randers SV.

Lige før sommerferien havde Radikale Venstre et forslag i Randers Byråd, hvor vi foreslår, at Randers Byråd ved fremtidige budgetforhandlinger både skal vedtage økonomiske og grønne budgetter. Seks ud af byrådets ni partier stemte for. Alligevel blev forslaget ikke vedtaget! Hvad handler det hele om?

Grønt betyder nu, for Radikale Venstre i Randers Kommune. Der skal handles nu. Sidste folketingsvalgs resultat viser, at danskerne på fornuftigt vis kræver grønne handlinger samt klima venlige tiltag, nu.

Grønne budgetter nu, handler reelt om at give både nuværende og kommende generationer en bedre fremtidsudsigt.

Ideen med indførelse af grønne budgetter er, at det skal bibringe Randers Byråd et mere grønt fokus ved budgetforhandlinger. Kort forklaret, så vil radikales forslag betyde, at byrådets partier ved budgetforhandlingerne skal blive enige om, hvor mange kroner der skal afsættes til grønne tiltag i året der kommer, ligesom forligspartierne skal blive enige om hvilke tiltag, der skal gennemføres.

Tiltag kunne f.eks. være penge til nye skovområder og mere bynær skov, sikring af naturområder mm. Klimatiltag skal også være en del af aftalegrundlaget.

Når det grønne får sit eget budget vil det pr automatik bevirke, at byrådets partier i langt højre grad, end i dag, tvinges til at tænke grønt ved budgetforhandlingerne; følgelig med den fine side-konsekvens, at byrådets grønne profil, eller mangel på samme, synliggøres over for kommunens borgerne.

De konservative, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten bakkede alle rosværdigt op om Radikales initiativ/forslag. Tak for det!

6 ud af ni partiers støtte er ikke nok til at konstruktive forslag vedtages i Randes byråd. I Randers byråd har vi nemlig et sandt magtmonopol, bestående af Venstre og Socialdemokratiet. Tilsammen har de to partier mere en 70% af byrådets pladser, og politisk er V og S tæt sammenknyttede.

Venstre og Socialdemokratiet bryder sig tydelig vis ikke om, at Radikales forslag vedtages.  På byrådsmødet i juni afviste V-S magt monopolet Radikales ide om, at det grønne får sit eget budget.

Vi kan konstatere, at grønt ikke betyder nu, hverken for Venstre eller socialdemokraterne. Trist for nuværende og kommende generationer i Randers kommune, at magtmonopolet afviser et forslag, hvor Grønt betyder Nu.

Snik snak og tomme ord hjælper ikke det grønne og vores klima.

Mogens Nyholm

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close