Kultur/EventNyhederUddannelse

Danskerne er vilde med morgensang

Et flertal af danskerne stemmer for at genindføre morgensang i folkeskolens, men Børne- og Undervisningsministeren vender tommelfingeren nedad

Mange danskere er vokset op med morgensang som en fast del af skoledagen. For nylig viste en ny undersøgelse, som Kristeligt Dagblad står bag, at for 62 % af danskerne var morgensang en vigtig del af barndommen og 58 % mener, at der bør være morgensang mindst én gang om ugen i folkeskolen.

Debatten er ikke ny. I 2020 fremsatte Dansk Folkeparti et forslag om morgensang på danske skoler og på gymnasiale ungdomsuddannelser. Det var dog ikke et forslag, der vakte begejstring hos Børne- og Undervisningsminister, Pernille Rosenkratz-Theil.

”Jeg vil sige, at jeg sjældent er støt på et forslag, der på styringen stritter så meget imod det, jeg egentllig  går ind for at vi skal kigge ind i i folkeskolen, som det forslag gør. Det er jo ikke, fordi jeg har noget imod morgensang, men fordi jeg synes det er en detailstyring, der simpelthed ikke bør være i vores folkeskole (…) Jeg mener ikke, at vi skal bestemme, at man skal synge på bestemte tidspunkter eller synge bestemte sange, eller at man skal synge.” udtalte ministeren på et samråd.

Selvom Undervisningsmisteren ikke har til hensigt at indføre lovbestemt morgensang, så er morgensang stadig et populært indslag på mange skoler.

Netop nu hitter nr. 353 i Højskolesangbogen ”Sensommervise” på landets skoler. Sangen skildrer dansk sensommer på smukkeste vis og er hurtigst blevet en ægte fællessang-klassisker. Takst og melodi er skrevet af  Kirsten og Finn Jørgensen, og den er hutigt blevet en ægte fællessang-klassiker,.

“Sensommervise” beskriver stemningsfyldt sansninger af en sommer, der går på hæld. Kombinationen af melodi og tekst skaber en følelse af vemod og længsel, der gør sangen nærværende og får den til at ramme lige i hjertet.

Det sansemættede sprog fremmaler billeder af modne røde æbler, gyldne farver, det ændrede lys og blade der begynder at visne. Duft af brænderøg blandt brunlige bregner, og blåsorte bær.

Hør sangen her og syng gerne med

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE