NyhederTech

Dumme pærer og smarte højttalere: Tal til dit hjem

Med de rigtige dimser kan du styre stort set alle aspekter af dit hjem. Vi giver et overblik over de mest gængse ting til dit Smart Home.

Det rigtige system giver dig mulighed for at styre alle aspekter af dit hjem fra telefonen, uanset hvor du er henne. Og nogle gør det endda muligt at tale til dine dimser.

Smartpærer
Det mest almindelige er lyspærer, der gør det muligt at slukke lys fra alle steder i hjemmet, som fx når du er gået i seng, eller også ude fra verden. Der er jo intet af det, der er nødvendigt, men for mig var det helt klart her, jeg oplevede den største forskel på dagligdagen.

For udover at jeg kan tænde og slukke for lyset, uanset hvor jeg befinder mig, har jeg sat systemet op, så alle pærer i lejligheden slukker, når min telefon kommer udenfor rækkevidde af mit WiFi. På samme måde tænder lyset i entréen, når netværket registrerer, at telefonen vender tilbage, hvilket betyder, at jeg normalt kommer ind i en lejlighed med tændt lys. Det kan selvfølgelig kodes til at være afhængigt af, hvornår på dagen, det sker.
Men derudover har jeg nu også fået kontrol over lysstyrke, lysets varme og endda også farverne på lyset. Det sidste er mest en gimmick, men lysvarmen har jeg oplevet, kan have en stor indflydelse på stemningen og mit humør. Der findes mange artikler om lysets påvirkning, men det er for omfattende at komme med her. Lad os bare nøjes med at sige, at en hyggelig aften i sofaen med et glas rødvin og en bog, kan blive noget mere afslappet, når jeg lige vælger det rigtige program. Omvendt er det noget nemmere at se, om der nu også er støvsuget og tørret ordentligt af, når der er fuldt blus på alle pærer.

Udover forskellige farver og varme af lys, og fås pærerne også med stort set alle fatninger, der findes derude.

Dyre pærer sparer penge
Langt de fleste er LED-lys, hvilket gør dem strømbesparende og levetiden er generelt høj, hvilket giver mening, da pærerne hurtigt kan blive en dyr fornøjelse. Jeg startede med Philips Hue, der er den absolutte topklasse, men det afspejles i prisen. Andre produkter kan findes til noget mere fornuftige priser.
IKEA tilbyder også en række pærer, der kan samkøres med et Smart Home. De fleste pærer kræver deres eget ekstra knudepunkt, men den kan kobles på routeren, der (forhåbentlig) er pakket væk, så det bliver ikke det store problem.

Pærerne kan styres via deres egen app, men de kan også inddrages i dit hovedkvarter, og styres derigennem. Det betyder nogle gange, at du mister lidt af kontrollen, og hvis du vil have fuld tilpasningsmulighed, skal du ind i den originale app.

Video, lyd og billeder
Mange smart home-systemer, som fx Google Home giver dig også mulighed for at styre lyd og billeder på TV og dine højttalere.

Vi har tidligere anmeldt Google Nest Audio, der er en kvalificeret konkurrent til de andre muligheder på højttalerfronten, som Sonos og bluetooth højttalerne.

Men Google Nest Audio, og andre smart speakers som Echo og Dot fra Amazon, der giver adgang til Alexa og lignende systemer, giver dig også mulighed for at styre det hele via stemmen.
Med den rigtige stemmekommando, der kan tilpasses i stort set alle systemer, kan du hurtigt tænde for alle lamperne i huset, eller med et simpelthen ”Godnat”, sørge for, at alt slukker. Og at dørene låser.

Det kan sættes op, så du også kan styre, hvad der skal afspilles på dit TV, hvornår alarmerne skal gå i gang og meget mere. Alt efter, hvad du vælger at fylde dit system med.

Kamera, lås og alt det andet
For der kommer hele tiden nye ting til. Låseenhederne, også kaldt Smartlocks, giver dig mulighed for at fjernlåse huset, eller lukke folk ind, selvom du sidder på arbejde, og der er efterhånden også en del kameraer på området, der giver mulighed for at overvåge dit hjem.

Mange af disse kan programmeres til at give en notifikation, hvis de opfatter bevægelse. Så kan du handle, hvis du ser, at nogen er ved at rende med dit TV, eller glæde dig over et live-feed af din hund, der flænser din sofa i stykker

Det stopper ikke der, dog. For i takt med at flere og flere producenter får øjnene op for potentialet, begynder de at integrere Smart Home-funktioner i flere og flere ting.

Hårde hvidevarer kommer også godt efter det, og nu kan du styre vaskemaskinen eller tørretumbleren på farten.

Eller dit køleskab kan fortælle dig, hvad du mangler at købe ind.

Læs også artiklen: Smart Home: Få styr på lyd og lys

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close