NyhederTopnyheder

Dyreværnsorganisation: Ulovlig minkavler havde også katte i bur

Trods anmeldelse har politi og Fødevarestyrelse ikke grebet ind overfor avler, der har en historik med vanrøgt af dyr

Det er ulovligt at producere skind og skindprodukter fra hunde og katte, men ifølge Fødevarestyrelsen er det åbenbart ikke ulovligt at holde katte i minkbure. Det var i hvert fald den besked forbløffede dyrevenner fik via politiet, da de mandag mødte op på en ulovlig minkfarm i Skals for at hjælpe indespærrede katte til et nyt liv.

Det var dyreorganisationen OASA, der søndag havde delt billeddokumentation af de indespærrede katte på den ulovlige mink- og rævefarm. De var ankommet for at lave en aftale om at hjælpe nogle af de 60 ulovlige ræve videre. Rævene var sammen med 230 ulovlige mink blevet afsløret efter et anonymt tip kort før jul.

“Vi tager som organisation ud til rævefarmen i søndags i dagtimerne og forventer at tale med avleren derinde. Vi går ind på grunden og kan se, at der ikke er nogen ræve og heller ingen mink, fordi de er blevet slået ihjel torsdag. I stedet bliver vi dybt overrasket over at finde katte i lukkede minkbure,” fortæller Valentina Crast, der er næstforperson i den frivillige dyreværnsorganisation OASA, der blandt andet hjælper ræve og chincillaer videre fra pelsfarme, gennem initiativer som facebooksiden De Glemte Danske Ræve.

Hun slår fast, at de observerer femten katte i lukkede minkbure. De ligger i burene ved siden af deres afføring i frostvejr kun med en klat minkfoder og en flaske med frossen vand.

“Det beslutter vi os for at dokumentere, for vi har simpelthen aldrig set katte blive holdt i bure på den måde i Danmark. Vores første indtryk er, om det måske er til pels eller om det er en killingefarm,” siger Valentina Crast.

På grund af avlerens historik gennem de sidste femten år med dyreværnssager beslutter OASA at dele billederne med offentligheden med det samme og samtidig anmelde avleren til politiet og fødevarestyrelsen.

Mandag tager et lokalt katteværn ud til farmen for at hjælpe kattene, men bliver mødt af avleren der virker truende i en sådan grad, at de tilkalder politiet. En patrulje går en tur på farmen sammen med avleren, og her konstaterer de ifølge Valentina Crast, at der nu kun er fire katte i bur. Betjentene kontakter Fødevarestyrelsen, der over telefonen meddeler, at det ikke er ulovligt at holde katte i minkbure, så de skal bare lade kattene stå og køre væk igen.

“Onsdag er politikommissær Peter Søndergard ude på farmen og går en tur med avleren, og konstaterer nu, at der er ingen katte i burene, at alle katte i øvrigt ser velernærede ud, og at vi nok har taget billeder ind i åbne bure. Vi bliver altså helt faktuelt beskyldt for løgn, og det gør at vi så lægger mere dokumentation ud,” siger Valentina Crast.

På facebook har de senest vist denne video, der klart dokumenterer, at burene var lukket:

“De var spærret inde. Det kan du også se på vores dokumentation. Der var afføring i burene, og katte vil aldrig gå ind i et minkbur for at spise og så have afføring derinde,” understreger hun, men medgiver, at de femten indespærrede katte ikke så vanrøgtede ud.

“De så så friske ud, at vi netop fik tanken, at de skulle bruges til pels. Pelsen var fin, og der så heller ikke ud til at være øjenproblemer med de femten katten der var. Men der lå døde katte på grunden, som ikke havde klaret turen. Kattene i burene så ikke vanrøgtede ud, så vi var langt mere interesserede i hvad han skulle med dem. Det var ikke killinger,” forklarer Valentina Crast.

Hun fortæller at organisationen siden har fået en del henvendelser fra folk, der har set det før.

“Så bliver vi enormt nysgerrige på hvad der gemmer sig ude i de danske lader. Hvad er det der gør at der bliver avlet katte på den måde, hvad er det der foregår og hvorfor kan vi ikke have en åben og ærlig samtale om det? Folk er rystede og tror, at det er det pure opspind. For man kan ikke få sig selv til at tro, det der foregår derude,” lyder det fra Valentina Crast.

“Er dyreværnsloven brudt, hvis kattens naturlige behov ikke kan blive dækket i et minkbur i minus otte grader med frossen vand, liggende ved siden af sin egen afføring og kun have en klat minkfoder?”

Selv hvis det skulle vise sig at der ikke er tale om ulovlig produktion af katteskind, mener Valentina Crast at der er et problem med forvaltningen af dyreværnsloven.

“Vi vil gerne have den samtale. Der står ikke specifikt i loven, at man ikke må have katte i minkbure, men der står at katte skal holdes forsvarligt i overensstemmelse med deres naturlige behov. Så er det et spørgsmål om, hvordan man forvalter lovgivningen. Er dyreværnsloven brudt, hvis kattens naturlige behov ikke kan blive dækket i et minkbur i minus otte grader med frossen vand, liggende ved siden af sin egen afføring og kun have en klat minkfoder? Det er en vigtig offentlig samtale at have: Vil de fleste ikke have en lovgivning der sikrer at dyrene ikke står på den måde?” spørger hun.

Minbynews.dk har kontaktet avleren telefonisk, men han var ikke interesseret i at tale med os.

Politiet i Viborg bekræfter, at de har været på farmen mandag og igen som assistance for Fødevarestyrelsen onsdag, men at der ikke blev fundet anledning til at rejse en dyreværnssag.

Fødevarestyrelsen besvarer ikke henvendelser fra pressen mellem jul og nytår.

Anita Sønderup fra Min Ven Katten Hobro bekræfter mandagens hændelsesforløb fra farmen i Skals, og understreger, at de ikke er “aktivister” der tog ud for at “sætte kattene fri”, som det beskrives i andre medier.

“Vi er et helt almindeligt katteinternat, og vi var derude for at tale med manden og tilbyde ham at overtage kattene. Vi tilkaldte politiet, fordi han spærrede vejen, så vi ikke kunne køre derfra,” siger Anita Sønderup.

Vi har fået tilladelse til at bruge billeddokumentationen fra OASA, som de har lagt på facebooksiden De Glemte Danske Ræve.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE