ErhvervNyheder

Finderup og Bruunshåb kåret som Årets Lokalområde 2021

Borgerne i både Finderup og Bruunshåb går i dag rundt med ekstra store smil på læberne. De to byer er nemlig begge her til morgen - i en livetransmission på Radio Viborg - kåret som Årets Lokalområde 2021 i Viborg Kommune, mens Hjarbæk indtager 2. pladsen.

Landdistriktsudvalget traf beslutningen om at tildele titlen som Årets Lokalområde 2021 til både Finderup og Bruunshåb efter en besøgsrunde søndag den 19. september, hvor borgerne i de tre nominerede byer – Hjarbæk, Finderup og Bruunshåb – havde lagt et stort stykke arbejde i at præsentere deres kvaliteter på bedste vis. Landdistriktsudvalget havde valgt to temaer for konkurrencen i år – nemlig sammenhæng og sammenhold – og helt ekstraordinært valgte udvalget at udpege hele to af de tre byer som vinder.

 

Merværdi og mangfoldige fællesskaber

De mange, forskellige initiativer, som de tre byer har taget for at styrke sammenhængen og sammenholdet, gjorde et stort indtryk på Landdistriktsudvalget. Det var ikke en nem opgave for dommerkomitéen kun at udpege én vinder, og derfor kan både Finderup og Bruunshåb smykke sig med titlen og æren i år. Formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen, begrunder her valget:
– I Finderup og Bruunshåb ser vi to mønstereksemplarer på byer med vidt forskellige forudsætninger, som får det bedste ud af det, de har, og som derfor begge fortjener titlen.

– I Finderup oplevede vi et forpligtende, uformelt samarbejde præget af et bredt følgeskab og ejerskab. Byen viser alle, hvordan trivsel og udvikling kan skabes, trods et beskedent indbyggertal. Bruunshåb er meget udviklingsorienteret og visionær. Borgerne er bevidste om potentialet i at samarbejde med en række forskellige aktører i lokalområdet og formår også at inkludere bydelen Arnbjerg i byens liv og identitet. Vi så også nytænkende, fleksible initiativer indenfor bevægelse og sundhed i foreningsregi. Derfor valgte vi at kåre både Finderup og Bruunshåb som vindere af Årets Lokalområde 2021.

Om Hjarbæk, som indtog andenpladsen sagde Mette Nielsen:
– Hjarbæk har tidligere fået bevilget 2,5 mio. kr. fra Landdistriktsudvalget. Det bliver spændende at følge byens udvikling fremover, og vi opfordrer dem til at deltage i konkurrencen igen senere.

 

Tre inspirerende besøg

I Hjarbæk blev udvalget modtaget ved Stejlepladsen, hvor Hjarbæk Lerklasker Laug var i gang med raku-brænding og sjægtesejlere var på fjorden. Landdistriktsudvalget fik en rundvisning i byen, og kom bl.a. forbi pilgrimherberget og flere huse med kunsthåndværk til salg. Afslutningsvis var der petanque og kaffe og kringle på Stejlepladsen.

I Finderup ankom Landdistriktsudvalget netop, da høstgudstjenesten blev afsluttet. Den var nemlig, i dagens anledning, rykket ind i et telt ved kulturhuset. Kulturhuset, et tidligere klubhus, fungerede som omdrejningspunkt for besøget. Kunstnere fra Finderup udstillede i huset, og lokalhistorisk arkiv viste billeder fra gamle tider, mens Finderup Aktivistforening havde gang i et slag krolf på plænen ved kulturhuset. Jagtforeningen tilbød også at prøve kræfter med lerdueskydning.

På fotoet ses øjebliksbilleder fra Landdistriktsudvalgets besøg hos Finderup vindere af Årets Lokalområde 2021 – Foto: Viborg Kommune

 

Herefter gik turen til Bruunshåb, hvor medlemmerne af Landdistriktsudvalget fik mulighed for at svinge ketsjeren på det just indviede padelanlæg ved Møllehøjhallen, der indgår som en del af tilbuddet i Bruunshåb-Tapdrup IF. Udvalget så også den næsten færdige og længeventede bro, der går over Mølleåen, skaber ny adgang til Ødalen og binder området endnu bedre sammen. Ved klubhuset hørte udvalget om fleksible tiltag, der har til formål at inkludere endnu flere målgrupper i bevægelse og aktiviteter i Bruunshåb-Tapdrup IF – bl.a. open fitness og disc golf. Besøget sluttede ved Bruunshåb Papfabrik, hvor udvalget fik fortalt, hvordan borgere, foreninger og papfabrikken samarbejder om aktiviteter.

Det store engagement samt evnen og viljen til at tænke på tværs, koordinere og favne mange forskellige målgrupper i de tre byer imponerede medlemmerne af Landdistriktsudvalget, og Mette Nielsen siger afsluttende:
-Vi håber, at årets konkurrence kan inspirere lokale foreninger og borgere i andre byer til at tænke endnu mere over, hvordan de – fra deres ståsted – kan skabe mere sammenhæng og sammenhold for borgerne i deres lokalområde og dermed øge trivslen på forskellige områder til fordel for alle.

 

Præmieoverrækkelse i Finderup og Bruunshåb

Alle tre områder modtager en pengepræmie, der skal anvendes til almennyttige formål i lokalområdet. Finderup og Bruunshåb løber begge med en førstepræmie på 50.000 kr., mens Hjarbæk modtager 25.000 kr.
De officielle overrækkelser af prisen Årets Lokalområde 2021 finder sted lørdag den 25. september 2021, kl. 9.30 i Finderup og kl. 10.15 i Bruunshåb. Repræsentanter for Hjarbæk får deres præmie overrakt i Finderup.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE