NyhederTopnyheder

Fjernvarmechok i Viborg: Prisen stiger 70 %

Et gennemsnitligt parcelhus i Viborg skal af med mere end 8000 kroner ekstra til næste år

Kun to måneder efter Viborg Varme annoncerede prisstigninger for fjernvarme i Viborg på omkring 29 %, har fjernvarmevirksomheden nu revideret sit budget og varsler nu nye priser pr. 1/3 2022, der bringer prisstigningen op på hele 70 %.

For et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm. betyder det, at prisen stiger fra 11.431 kr/år til 19.364 kr/år – altså en stigning på næsten 8.000 kroner om året.

Ifølge en pressemeddelelse fra Viborg Varme var budgettet fra september allerede mærket af de stigende energipriser, men siden september er naturgaspriserne eksploderet. Priserne har sat sig lidt siden oktober, men har desværre stabiliseret sig på en højere niveau end forventet.

Konsekvensen er, at fjernvarmeprisen stiger endnu mere i 2022 end forventet for blot 2 måneder siden.

”Vi er naturligvis trætte af at varmeprisen stiger endnu mere end forventet i 2022 grundet en række udefrakommende begivenheder. Vi er med vores investeringsplaner sikre på, at det er en midlertidig begivenhed om end den er dybt beklagelig og har store konsekvenser for den enkelte forbrugers privatøkonomi,” udtaler formanden for Viborg Varme, Kristian Brøns Nielsen.

“Vi kan forsikre alle om, at vi er meget fokuserede på at omstille fjernvarmen i Viborg til grøn og billig varme til glæde for alle eksisterende som nye forbrugere, så vi sikrer, at fjernvarmen fortsat er det naturlige valg”, tilføjer han.

Ingen ekstra stigninger i Holstebro og Silkeborg

Hos de tilsvarende forsyningsselskaber i Holstebro og Silkeborg er der i modsætning til Viborg ikke overvejelser om yderligere prisstigninger.

Hos Silkeborg Forsyning varslede man nye takster for en måneds tid siden, der ligesom den første stigning i Viborg betyder en stigning for et gennemsnitligt parcelhus på 29 % eller omkring 3.500 kroner om året. Men der er ikke for nærværende overvejelser om at følge trop med Viborg Varme, selvom Silkeborgs kraftvarmeværk også fyres med naturgas.

“Det er ikke den udsigt vi har. Vi følger udviklingen hele tiden, og der er ikke sket noget væsentligt siden vi har meldt priserne ud for en måneds tid siden,” siger Jesper Elkjær, økonomichef for Silkeborg Forsyning.

I Holstebro meldte Vestforsyning for en uge siden, at man kan holde fjernvarmeprisen stabil med en lille stigning på 2,6 %.

”Det skyldes blandt andet en grundig langtidsplanlægning, så forsyningen til borgerne er stabil og sikker, samtidig med at vi hele tiden optimerer og gør forsyningen mere grøn”, siger Nils Ulrik Nielsen, bestyrelsesformand i Vestforsyning.

At Vestforsyning i modsætning til mange andre forsyningsselskaber kan holde priserne stabile, skyldes i høj grad varmeværket MEC – BioHeat&Power (tidl. Måbjergværket). Værket ikke er afhængigt af én enkelt ressource til varmeproduktionen, og dermed heller ikke så sårbar over for de store prisstigninger, som hos de værker der anvender naturgas.

Grøn omstilling skal i fremtiden erstatte naturgasfyret kraftvarmeværk

Viborg Varme er langt med planerne for den grønne omstilling af fjernvarmeforsyningen. Planerne betyder et farvel til det naturgasfyrede kraftvarmeværk, som skal erstattes af el-drevne varmepumper, som udnytter varmen i udeluft, grundvand samt overskudsvarme. Det giver håb om, at varmeprisen kan rdeduceres væsentligt allerede i 2023, blandt andet på grund af i to store luft/vand-varmepumper som er under etablering.

“Det er desværre ikke muligt at undgå prisstigningen og bestyrelsen følger det grundlæggende princip om at ‘den forbruger der modtager varmen på et givent tidspunkt, også er den der betaler’. Derfor har bestyrelsen valgt allerede nu at justere budgettet og dermed varmeprisen for det kommende år,” skriver Varme Viborg i pressemeddelelsen.

På Viborg Varmes hjemmeside kan du finde flere gode råd til, hvordan du sparer på varmeregningen.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE