112NyhederTopnyheder

Flere støder på svindlere på brugtmarkederne

Online-svindlere: Potentielle købere truer med bøde og fængselsstraf

Danskerne er gode til at sende deres brugte ting og sager videre ud i verden og med platforme som Den Blå Avis og Facebooks markedsplads, er der rigeligt med muligheder for at gøre en god handel.

Desværre skaber de også gode muligheder for at svindlere blander sig i handlerne, og hvis ikke sælgerne er varsomme, ender det med en rigtigt dårlig oplevelse.

En af de seneste fremgangsmåder, svindlerne benytter sig af, er at tilbyde at købe, hvad end der bliver solgt, og gennem aftaler om forsendelse eller forsikring, at få tiltusket sig oplysninger, de kan bruge til at tømme konti og lignende.

”Der er forskellige varianter, men bedragerierne foregår oftest ved, at sælgerne bliver kontaktet af svindlere, der udgiver sig for at ville købe en vare. Sælgeren bliver herefter lokket til – typisk via et link – at overføre penge enten for fragten af varen eller for at få varen forsikret,” forklarer politikommissær i Landsdækkende Center for It-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK), Anders-Emil Kelbæk.

Her samler de forskellige politikredse alle anmeldelser om denne form for svindel med handler online.

Efter der er lavet en aftale med sælger om en handel, fremsender de en mail med et link, hvor der skal indbetales et depositum eller forudbetales forsendelse. Svindlerne lover, at pengne bliver betalt retur af den fragtmand, der kommer og henter varen, men dette er ikke tilfældet.

I stedet vælger svindlerne at blive aggressive og true med både bøder, langvarende retssager og fængselsstraf, hvis ikke pengene bliver betalt.

Men det er der ingen grund til at gå i panik over, forklarer politikommisæren.

I stedet lyder rådene fra LCIK på at være opmærksom på faresignalerne og tænke sig om.

Hvis du ender i kløerne på en svindler er her fire gode tips til at håndtere situationen.

  • Lad være med at besvare mailen eller klikke på nogle links. Også selvom det ligner en officiel mail fra UPS, GLS eller lignende.
  • Tjek altid afsenderen på mailen. Hvis den kommer fra en gmail eller en anden gratis tjeneste, er det et klart advarselssignal.
  • Der er forsvindende få situationer, hvor du som sælger kan blive nødt til at betale nogen for at få lov til at sælge dine varer. Det gælder også handel med folk fra udlandet.
  • Hvis svindlerne tyer til trusler eller afpresning, så annuller blot handlen, bloker personen og lad være med at tænke videre over det. Anmeld gerne profilen til Facebook eller den handelsplatform, du har brugt.

 

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE