NyhederTech

Flip-telefonen er tilbage – og denne gang har den bestået

Det er ikke nogen perfekt telefon, men den nye Samsung Galaxy Z Flip er ikke svær at anbefale.

Det tog ikke mange minutter efter jeg fik den første Motorola Razr i hånden til jeg kunne se, at der var lang vej endnu, før en klap-smartphone ville blive en ting. Der gik dog kun lige lidt over et år.

For den nye Samsung Galaxy Z Flip 3 er netop kommet på gaden, og den har gjort et stort indhug i den tjekliste over ting, der skulle fikses, inden klap smartphones var mere end en gimmick. Faktisk så meget, at klap-delen ikke bare er en fed feature. Den åbner op for helt nye muligheder.

Klap i
Samsung har sendt Flip 3 på gaden i flere forskellige farver, inkl. En matsort udgave, der som den eneste ikke har en glasoverflade. Ligesom så mange andre telefoner er der gjort en stor del ud af gøre den så lækker som mulig, hvilket er lykkedes i god stil. Men også her skal der et cover til, så udseendet er den mindste del af designet.

Klap-funktionen er i langt højere grad interessant, og her har Samsung lyttet til kritikken fra de første telefoner og forbedret de to vigtigste aspekter af telefon: Frontskærmen og hængslet.

De første Flip havde en minimal skærm, som reelt set ikke kunne bruges til andet end info. Du kunne se om der var mail, sms eller andet, du skulle forholde dig til, men hvis du ville gøre noget ved det, var du nødt til at åbne telefonen.

Det skaber bare ekstra arbejde, og da Motorola havde smækket en langt større skærm på fronten af telefonen, der rent faktisk kunne noget, blev den i min optik hurtigt langt mere interessant.

Den nye frontskærm er 1,9 tommer, og nu kan du faktisk både læse dine beskeder og notifikationer på skærmen, hvilket er et stort plus. Både for funktionaliteten og batterilevetiden. Der er dog stadig lige den hage, at du ikke kan svare på beskederne uden at klappe telefonen op. Hvilket er mærkeligt, for der er en svar-knap under beskeden, men hvis du trykker på den, fortæller telefonen blot, at du skal åbne den for at fortsætte. Forhåbningerne er, at det med tiden bliver muligt at svare på fronten. Måske bare via hurtigsvar som på Samsungs linje af smartwatches.

Der er dog en række widgets, der kan styres fra frontskærmen, og her håber vi også, at der kommer flere til. Som fx muligheden for at bruge telefonen som betalingsmiddel, uden at skulle åbne den.

Der er strammet op
Det nye hængsel er drastisk forbedret. Den første Galaxy Flip havde problemer med at holde skærmen oppe, hvis den nærmede sig fuldt åben eller lukket tilstand, men det er så absolut ikke et problem længere. Hvordan den holder i det lange løb vil vise sig.

At åbne telefonen med én hånd, kan være lidt svært. Særligt for dem med mindre hænder. Det kan godt lade sig gøre, og det bliver lettere, når du lige har vænnet dig til det, men jeg bruger stadig oftest to hænder til at åbne den.

Den kan åbnes med et hurtigt ryk med håndleddet, men det gør mig en smule bekymret for, om jeg har ordentligt fat i telefonen. Denne manøvre bliver helt sikkert mere populær, når der er kommet et cover på, der giver bedre muligheder for at få ordentligt fat i telefonen.

Ej blot for et syns skyld
Det er klart, at klap-delen har sin egen charme, men den er også funktionel. For mange af de forskellige apps har nu mulighed for at køre i en opdelt udgave, hvis telefonen er klappet halvvejs op.

Fx YouTube, hvor den øverste halvdel af telefonen viser videoen, mens den nederste halvdel giver mulighed for at lede efter nye videoer, læse kommentarer osv. osv. I takt med at flere og flere udviklere ser potentialet i denne funktion, vil vi også se flere muligheder for at udnytte det.

Den største fordel ved denne funktion er dog ved kameraet, der på mange måder forbedrer oplevelsen. Først og fremmest kan telefonen stå alene, hvilket gør videosamtaler og selfies meget nemmere, end på en traditionel telefon.

Men der er også mere bevægelsesfrihed i indstillingerne, der pludselig har deres helt egen skærm.

Er den det værd?
Flip 3 har fået en kraftig prisreduktion. De fleste steder ligger den lige over 8.000 kr, hvilket er omkring en reduktion på omkring en fjerdedel af prisen på Galaxy Z Flip 5G. Dermed lander den i samme prisleje som Galaxy S21 Plus, som den deler mange specifikationer med. Den er også en smule billigere end iPhone 12 Pro, som den sætter til vægs på specifikationerne.

Kameraerne er de samme, som på de tidligere Galaxy Z Flip, og de gør arbejdet, uden at være blændende imponerende. De to frontkameraer er dog kun 12 megapixel, og her kan man godt mange et af de lidt højere opløsninger, men her bevæger vi os ind i det område, der handler om, hvornår kameraet på en telefon er så god, at det kommer til at lide under manglende objektiver.

Den tager fine billeder i dagslys, og den kan også fint være med, når mørket falder på.

Selfie-kameraet er 10 megapixel ligesom på Galaxy S21, der dog har en lidt bedre dybdebehandling.

Flip 3 kommer med Snapdragon 888, der lige nu er toppen af poppen, når det gælder processorer, og den 6,7 tommer store AMOLED-skærm kører i 1090×2640 pixels (22:9) opløsning i 426 ppi og kan også køre i 120 hz. Telefonen er også 5G kompatibel, selvom jeg endnu ikke har fundet et sted i Aarhus, hvor der reelt set er 5G dækning.

Der følger skærmbeskyttelse med, der allerede er monteret på telefonen. Den gør overfladen noget mere glas-agtig end de tidligere modellers, men det er stadig ikke 100% glas, og det kan mærkes. Den er også meget modtagelig overfor fingeraftryk.

Det åbenlyse men
Den største ulempe ved Galaxy Z Flip 3 er batterilevetiden. Telefonen kommer med to batterier, der tilsammen giver 3300 mAh, som er en betragtelig nedgradering i forhold til det 5.000 mAh batteri, der var i min tidligere telefon.

Det har skabt problemer for mig, men jeg er også absolut i den tunge gruppe, når det gælder telefonbrug. Den er en hyppigt brugt del af min arbejdsdag, og i de perioder, hvor jeg virkelig har lagt pres på bruget, har jeg måttet lade op, når jeg kom hjem. Det samme har dog gjort sig gældende for min tidligere telefon, og på ”normale” dage, har jeg ikke haft problemer med at få batteriet til at holde hele dagen.

Det skyldes i høj grad, at småting som at tjekke efter beskeder, læse notifikationer og sms’er gøres på den lille skærm.

Desværre er det et større problem, at batteriet kun kan lades op via 15W hurtig-ladning, og derfor skal der omkring to timers opladning til at lade den helt op fra kritisk lav batteristand. Og skal der trådløs ladning til, falder det til 10W, hvilket kan være en dealbreaker for nogen. Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at ofre penge på en trådløs ladestation.

Skal? Skal ikke?
Det er ikke svært at anbefale telefonen, men den er tydeligvis ikke for alle.

Klap-delen har virkelig noget charme, og potentialet for de opdelte apps er klart noget af det, der får mig til at se fremad med optimisme. Hvor det lander, er umuligt at spå om. Men hvis telefonen bliver en succes, er der virkelig noget at hente her.

Der er også en klar fordel ved, at skærmen er beskyttet, når telefonen ligger i en taske eller en lomme med nøgler. Og det faktum, at telefonen ikke fylder ret meget, når den er klappet sammen, er i min bog også et kæmpe plus.

Så skal du købe telefonen?

Hvis du er typen, der er træt af, at forskellene på telefonerne er navnet, farven og hvad der er indeni, og gerne vil have mere end en sort flade, så er Galaxy Z Flip 3 absolut en vinder. Hvis du samtidig er typen, der ikke har et problem med at planlægge din dag, som du lige kan få toppet batteriet op, frafalder den klart største anke mod telefonen.

Den er ikke svær at anbefale til folk, der er bare lidt interesserede i den slags teknologi. Også uden at skulle have men og hvis med. På den måde er klaptelefonen virkelig kommet tilbage, og fremtiden er lys for de kommende generationer.

Er du til gengæld ligeglad med de ting, og bare gerne vil have en telefon, der kan holde strøm længe og tage imod opkald, er der mange andre bedre muligheder derude. Men så havde du ikke læst en anmeldelse om en telefon på 2½ A4-side.

Samsung Galaxy Z Flip 3
CPU: Snapdragon 888 5GR
Skærm: 6,7 tommer AMOLED 2X. 1080×2640 i 120 hz (Frontskærm: 1,9 tommer Super AMOLED. 260 x 512 pixels)
Plads: 8 GB Ram, 128 GB / 256 GB intern lagerplads.
Batteri: 3.330 Li-Po, 15W hurtigladning, 10W trådløs.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE
/* Sticky for a second top ad script*/ ;(function () { var last_known_scroll_position = 0; var ticking = false; var floatingClass = 'js-floating'; var onTop = true; var floaters = []; var raf = (function(){ return window.requestAnimationFrame || window.webkitRequestAnimationFrame || window.mozRequestAnimationFrame || window.oRequestAnimationFrame || window.msRequestAnimationFrame || function(callback){ window.setTimeout(callback, 1000 / 60) }; })(); function Floater(element) { this.element = element; this.ghost = null; this.isFloat = false; this.static_pos = null; this.headerHeight = 60; } Floater.prototype.shouldBeStatic = function(scroll_pos) { return scroll_pos < this.static_pos; } Floater.prototype.shouldBeFloating = function() { var boundingRect = this.element.getBoundingClientRect(); return boundingRect.top <= this.headerHeight; } Floater.prototype.switchToFloating = function(scroll_pos) { var boundingRect = this.element.getBoundingClientRect(); this.ghost = createGhost(this.element); this.isFloat = true; this.element.style.top = this.headerHeight + 'px'; this.element.style.width = this.element.offsetWidth + 'px'; this.element.style.zIndex = '10000'; // set orig to be fixed this.element.style.position = 'fixed'; // set orig to be fixed this.ghost.style.width = boundingRect.width + 'px'; this.ghost.style.height = boundingRect.height + 'px'; this.ghost.style.display = 'block'; // set ghost to be visible this.static_pos = scroll_pos; this.element.classList.add(floatingClass); } Floater.prototype.switchToStatic = function(scroll_pos) { this.isFloat = false; this.static_pos = null; this.element.style.width = 'auto'; this.element.style.position = 'static'; // set orig to be fixed this.element.style.width = 'auto'; if (this.ghost) { this.ghost.style.display = 'none'; // set ghost to be visible this.ghost.remove(); } this.element.classList.remove(floatingClass); } function initFloaters() { var elements = []; var leftSticky = document.getElementById('div-gpt-ad-sticky_1'); var rightSticky = document.getElementById('div-gpt-ad-sticky_2'); if (leftSticky) elements.push(leftSticky); if (rightSticky) elements.push(rightSticky); // var elements = Array.prototype.slice.call(document.querySelectorAll('.js-float-on-scroll')); floaters = elements.map(function(element) { return new Floater(element); }) } function createGhost(el) { var parent = el.parentNode; var ghost = document.createElement('div'); ghost.style.display = 'none'; parent.insertBefore(ghost, el); return ghost; } function testFloaters(scroll_pos) { for(var i = 0; i < floaters.length; i++) { var floatData = floaters[i]; if(floatData.isFloat) { floatData.shouldBeStatic(scroll_pos) && floatData.switchToStatic(scroll_pos); } else { floatData.shouldBeFloating() && floatData.switchToFloating(scroll_pos); } } } function throttle(func, limit) { var inThrottle; return function () { var args = arguments; var context = this; if (!inThrottle) { func.apply(context, args); inThrottle = true; setTimeout(function() { inThrottle = false }, limit); } } } function update(scroll_pos) { testFloaters(scroll_pos) } function init() { window.addEventListener('scroll', throttle(function(e) { if (last_known_scroll_position === window.scrollY) return; last_known_scroll_position = window.scrollY; if (!ticking) { raf(function() { update(last_known_scroll_position); ticking = false; }); ticking = true; } }, 25)); initFloaters(); } window.addEventListener('DOMContentLoaded', function (event){ init(); }); }());