ErhvervNyheder

Fra ufaglært til faglært på SOSU-området

30% af Aalborg kommunes SOSU-assistenter og -hjælpere går på pension eller efterløn inden for de næste 7-10 år.

Aalborg: 30% af Aalborg kommunes SOSU-assistenter og -hjælpere går på pension eller efterløn inden for de næste 7-10 år. Samtidig har Aalborg Kommune oplevet en stigende ledighed. En ekstraordinær indsats skal flytte ledige fra dagpenge til at gennemføre en SOSU-uddannelse.

I Aalborg Kommune mangler der ikke ansøgere til SOSU-uddannelserne. Her er udfordringen dog, at mange falder fra undervejs. Der er altså brug for at gøre en indsats for at sikre, at det er de rette kandidater, som starter på uddannelsen – og at give dem muligheden for at afprøve faget inden uddannelsesstart. I et tæt samarbejde mellem Aalborg Kommune og FOA tilbydes 14 ufaglærte ledige og brancheskiftere 2 gange om året ansættelse ved et plejehjem eller i hjemmeplejen, som springbræt til senere at tage en SOSU-uddannelse.

“Opskriften er, at vi efter en måneds introduktion ved AOF til de basale ting på området f.eks. førstehjælp, giver dem et års ufaglært ansættelse på et af kommunens plejehjem eller i hjemmeplejen. Så kan vi sammen se, om de er landet på rette hylde. Herefter hjælper vi dem med at søge ind på uddannelsen som enten SOSU-hjælper eller SOSU-assistent. Vi garanterer både en elevplads under uddannelsen og job til dem, når de er færdiguddannede“, fortæller konsulent Anne Birk fra Ældre- og Handicapforvaltningen.

Det nye tiltag bliver godt taget imod ude ved kommunens plejehjem.

“For os er det jo en gave, ikke kun at få nyuddannede SOSU-assistenter og -hjælpere. Vi får her også nogle medarbejdere med lidt mere livserfaring og nogle andre kompetencer, som man ikke bare kan lære på skolebænken”, fortæller plejehjemsleder Linda Ferslev Seelk fra Bøgemarkscentret.

Det er Jobcenteret, som står for at motivere og screene de ledige.

“Vi oplever heldigvis en stor interesse blandt alle for disse kurser. Ved det seneste informationsmøde her i februar deltog 51 og det samme billede så vi i efteråret. For Jobcentret er det vigtigt, at vi kan hjælpe til med at rekruttere de rette medarbejdere til et så vigtigt velfærdsområde som Ældreområdet”, fortæller Thomas Skovgaard, Virksomhedskonsulent ved Jobcenter Aalborg.

Thomas Skovgaard ser det som endnu et eksempel på, at Aalborg Alliancen virker. Udover at den enkelte ledige nu kan bytte dagpenge eller kontanthjælp ud med en normal løn, så har det stor betydning for kommunens samlede økonomi. Således sparer Aalborg Kommune op til 128.000 kr. pr år, hver gang en ledig kommer i job.

Og det tætte samarbejde udvikles stadig som et led i den rammeaftale, der er indgået mellem Ældre- og Handicapforvaltningen, Jobcenteret, FOA og Aalborg Alliancen.

“Samarbejdet her, som går under navnet fra “Fra ufaglært til faglært”, er blot et af 3-4 fælles tiltag, som vi sætter i søen i løbet af foråret 2020 for at rekruttere flere til ældreområdet”, fortæller Pia Pedersen, som er Næstformand i FOA.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close