GalleriKulturKultur/EventKunstNyheder

Gammeldags julemarked og moderne kunst

Museum Jorns julemarked har lidt af hvert at byde på - fra klassikeren Gløgg og Æbleskiver til Jim Lyngvilds kontroversielle krybbespil

Kan man kombinere moderne kunst med et klassisk julemarked med boder? Museum Jorn i Silkeborg gør i hvert fald forsøget, og at dømme ud fra den første weekend ser det ud til at lykkes ganske godt.

Uden for museet er opstillet en række teltboder på en lille hyggelig plads. Boderne byder både på de klassiske æbleskiver, gløgg og varm chokolade, mens andre er forbeholdt forskellige kunsthåndværkere, der sælger keramik, julepynt, tøj og andre kreationer, eller gin, chokolade og kandiserede æbler fra lokale leverandører.

Særligt interessant var de smukke fugle i svejset jern fra Erling Mørch. Han kommer fra Sabro og har tidligere lavet en udstilling på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Det meste af hans liv har han arbejdet som konservator, men for tre år siden begyndte han at udnytte sin viden og fugles anatomi til at lave sine smukke jern-fugle.

Underholdningen i lørdags stod FDF-orkesteret Skægkær-blæserne for. Der var en dejlig stemning af liflige juletoner til glæde for både store og små.

Inde på selve museet var der godt fyldt op i caféen, mens børn og voksne hyggede sig med juleklip i museets kreative værksted. I et tilstødende lokale har museet for tiden udstillet et ægte klenodie – nemlig en bog med papirklip fra H.C. Andersen til Christine Stampe med mere end 1000 papirklip, vers og billeder.

Betaler man entré til museet – og det var der en del gæster der gjorde lørdag – kan man alt efter temperament nyde eller lade sig forarge over Jim Lyngvilds krybbespil: Fire enorme tre-delte fotostater der fortolker det, Lyngvild selv kalder historiens største PR-begivenhed, nemlig Jesu’ fødsel.

Der er mange meninger om Lyngvilds kunst, men ingen kan tage hans sans for dramatik og symbolisme fra ham. Billederne er imposante og sært dragende, og man fortaber sig nemt i de mange lag og detaljer i den sælsomme blanding af gammel og nyt. Bibelske motiver i klassiske positurer, men med en overflod af tilføjede anakronistiske dingenoter og teknologi, der lader Lyngvild kommentere julens position i det moderne liv.

Så Julemarkedets kombination og nyt og gammelt bliver på den måde et tema, der rammer helt ind i museets udstilling … og gør Museum Jorns jul til en ganske anderledes oplevelse.

Julemarkedet har åben igen i den kommende weekend 11. og 12. december – Lyngvilds krybbespil udstilles frem til 23. januar. Bemærk at krybbespil samt klippeværkstedet kræver entre til museet.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE