Debat/indlægPolitik

Grønne budgetter skal indføres i Randers Kommune for kommende generationers skyld.

Debatindlæg af Mogens Nyholm, medlem af byrådet i Randers for Radikale Venstre

Grundlovsdag udtalte den radikale leder Morten Østergaard følgende: »Corona har været menneskets mest akutte krise – men klimaforandringerne er menneskehedens største krise.« Morten har desværre ret.

I vores drømmeverden ville man ønske sig, at corona stadigvæk kun var en øl, man slukkede tørsten med, og klimatruslen ikke var reel men kun en del af filmskabernes fantasi og skrækfilm. Sådan forholder det sig desværre ikke.
Vi har i årtier set, hvad klimaforandringerne gør ved vores livsgrundlag, jorden: Knaphed på livsvigtige ressourcer. Voldsommere vejr. Vildere oversvømmelser. Tab af muligheder og mening, så at sige.

Lokalt er der for eksempel husejere langs Gudenåens bredder, der næsten årligt slås med oversvømmelser. Samtidig ser vi, at varmere og mere tørre somre udfordrer vores landmænd og for den sags skyld naturen.

Solen steger kloden mere og mere – klimaforandringerne er kommet for at blive – og det med tiltagende styrke, hvis vi mennesker undlader at handle nu.

Seneste folketingsvalg blev et klimavalg. Som DF’s Pia Kjærsgaard udtrykte det (uden forståelse for klimatruslen): Klimatosserne vandt valget. Glædeligvis fordobledes mit parti; tak for det, tak for mange grønne stemmer.

Grøn betyder nu. Det mener Radikale både på landsplan og lokalt. Et grønt Randers – er et bedre Randers. Med renere luft, natur, mindre CO2 samt rent drikkevand. Randers Kommune skal selvfølgelig give vores beskedne bidrag til klimaet – der må løftes i flok lokalt som globalt.

Derfor stiller Radikale Venstre i Randers Byråd ved kommende byrådsmøde et forslag om, at Randers Byråd ved fremtidige budgetforhandlinger skal vedtage to budgetter: Et økonomisk budget og som noget nyt et grønt budget.

Et grønt budget skal blandt andet indeholde følgende:

  • Byrådet aftaler grønne mål og tiltag for årene, der kommer
  • I budgetaftalen tilføres økonomiske midler, så aftalte grønne mål og tiltag opnås.

Grønne kommunale nøgletal opfindes til den fremadrettede grønne styring, der suppleres med grønne regnskaber – der giver data om kommunens grønne udvikling. De grønne regnskaber skal godkendes af byrådet, som de økonomiske regnskaber bliver.

Radikale Venstre i Randers Kommune er klar til en grøn ambitiøs byrådsdagsorden. Er de øvrige partier klar?

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close