LivsstilNyheder

Hjemmelavet kromad, islændere, vilde kaniner, øl og masser af tang

Hjemmelavet kromad, islænder, vilde kaniner og øl med tang er nogle af ordene, der beskriver sommeren på kanin øen Endelave.

Jeg har aldrig været på Endelave før, men ved ankomsten, var det som at komme hjem. Overalt smiler folk og hilser, og stedet oser af afslappet atmosfære.

Få minutters gang fra færgelejet ligger Endelave Kro og Gæstgiveri, i hyggelige og næsten hjemlige omgivelser. Her bliver der kræset for gæsten, af kroffatter og -mutter, som var man hjemme hos mor og far. Rugbrødet er hjemmebagt, rullepølsen og leverpostejen er hjemmelavet.

Kroen er drevet af Marianne og Henning Brodersen, som kører på tredje sæson, og stedet er et rigtigt familieforetagende.

Kaniner og ridetur
Efter et godt solidt hjemmelavet måltid mad på kroen, kan Endelaves flotte natur og vilde kaniner opleves på en af øens tre vandreruter. For netop dette sted er et af de få steder i Danmark, hvor de vilde kaniner kan opleves i deres naturlige habitat.

Leder du efter lidt ekstra natur at opleve, kan en tur på islænderne hos Endelave Turridning, varmt anbefales. Her byder Jørgen og Mette på både korte og mellemlange rideture, samt ture, der tager hele dagen.

De to mødtes på fastlandet, men er siden vendt tilbage til øen, hvor Jørgen i dag er havnefoged. Det har han været før, for da filmen ”Mysteriet om det levende lig” blev optaget, medvirkede han som statist – i rollen som havnefoged.

I 2018 stiftede de to så Endelave Turridning, og i dag råder de over syv islænderheste. De klarer hver en til to ture om dagen med turister, så længe de ikke vejer over 90 kilo. Og en dag om ugen er hviledag. Den tilbringer de på et af de nærlæggende græsområder.

Smagen af Endelave
Endelave er også hjem for Bryggerlauget, der har skabt Endelaves egen øl, ”Endelave Bryg” siden 2013. Øllen er brygget efter samme opskrift, som den regentparret fik overrakt ved deres besøg i 2012.

Og den kan godt anbefales.

På Tanggården finder vi Bjarne Ottesen, der er udviklingschef hos Nordisk Tang. Gården bliver på sigt et Tangakademi, der vil blive centrum for udvikling af produkter med afsæt i tang.

I dag findes der mange forskellige tangprodukter, fra de flydende varer som rom og akvavit, til pesto og endda krydderier. Tang har gode effekter på helbredet, da den indeholder mange forskellige ting, der er sunde og gode. Som naturlige polysakkarider og naturlige salte.

Det sidste arbejder Bjarne på at kunne bruge i stedet for normalt salt i fx spegepølse.

Vejen til Endelave er gået gennem en tid som forstander på Borring Højskole, hvor han blev kontaktet af den tidligere Generalsekretær for Sovjetunionen, Mikhael Gorbatjov.

I dag er han glad for at arbejde med noget, han brænder for, og på Endelave har han fundet ro og fred og dårlig mobildækning.

 

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close