Kultur/Event

Sommeromvisning: Dea Triers grafiske side

Sommeromvisning på Holstebro Kunstmuseum fortæller om forfatteren, grafikeren og den politiske aktivist

Onsdag den 14. august kl. 14 viser kunstformidler Peter Haarby rundt i udstillingen ’Dea Trier Mørch – ind i verden’, som Holstebro Kunstmuseum åbnede den 10. august. Udstillingen viser et bredt udvalg af Dea Trier Mørchs grafiske arbejder.

Dea Trier Mørch blev folkeeje, da hendes roman ‘Vinterbørn’ udkom i 1976. Men hun begyndte som billedkunstner, hvor hun primært arbejdede med grafikken. I 1960erne blev hun del af det venstreorienterede politiske miljø i Danmark, hvor kunsten skulle være folkelig og ikke skulle beskrive verden, men forandre den.

Afgørende betydning

Dea Trier Mørch blev uddannet på Kunstakademiets malerskole i 1960-64, hvor hun havde Egill Jacobsen som professor, og det var den abstrakte kunst, der blev undervist i. Men mødet med 1960ernes polske plakatkunst og et studieophold i Leningrad fik afgørende betydning for hende. Og da hun igen kom til Danmark, var hun med til at danne kunstnerkollektivet Røde Mor, hvor hendes plakater skåret i linoleum blev et vigtigt, visuelt ansigt udadtil for gruppen.

Sit folkelige gennembrud – både som forfatter og grafiker – fik hun med romanen ‘Vinterbørn’. Bogen blev populær, og de linoleumssnit, der illustrerede bogen, kom til at hænge i mange hjem i de år.

Aktivist

Udstillingen viser selvfølgelig nogle af trykkene fra ‘Vinterbørn’. Men den viser også tidlige, grafiske værker og værker fra Dea Trier Mørchs virke som politisk aktivist i kunstnerkollektivet ‘Røde Mor’.

På omvisningen fortæller kunstformidler Peter Haarby om Dea Trier Mørchs grafiske arbejder. Men han vil også sætte dem i relation til andre af de grafiske arbejder, som indgår i museets faste ophængning – bl.a. Goyas ‘Los Capricios’, Matisse’s ‘Jazz’ og Tal R’s ‘Skærebrædtstræsnit’.

Det er gratis at deltage i omvisningen, når der er betalt entre til museet, og den varer ca. 45 minutter.

Tags

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
Close
Close