Uddannelse

1 MEKINF KMP, Viking/II PNINF BTN/JDR på Cambrian Patrol

Af PL Vandborg, patruljefører E33G

Fredag d. 11/10 kl. 0615 sadlede vi op i vore bus-letter efter en gennemført klar til kamp og kørte derefter mod UK over Frankrig. Den 15 timers køretur endte, efter kø gennem Tyskland og en forsinket ankomst til Eurotunnel med at tage 28. Der var derfor ingen tid til nattesøvn da vi linkede op med værtsenheden 5 RIFLES i Bulford tæt på Salisbury i Sydengland.  Vi gik direkte i gang med omskoling til den britiske SA-80 riffel. Dette er nødvendigt, da alle deltagere på Cambrian Patrol skal benytte denne. Derefter benyttede vi resten af lørdagen og søndag på gennemgang af personsearch/håndtering af fanger, rapportering, manuel minesøgning, håndtering af journalister og opbygning af terrænbord, hvilket er en anelse mere omstændigt end en kalke på siden af PMV’en ifølge britiske enheder.

Mandag middag efter den sidste klargøring drog vi afsted mod Cardiff, hvor vi skulle have styr på de sidste detaljer. Jf det varsel der var udgivet skulle vi stille tirsdag morgen kl. 0600, ved 160 Brigades kontaktpunkt. Vel ankommet får vi udleveret kort, forevist hvor BDE Assembly Area(AA) er placeres, får vejet udrustning(må ikke veje over 35 kg) og skal derefter hurtigst muligt køre til BDE AA. Her blev grejet gået igennem, mens patruljeføreren fik befaling for den patrulje det næste døgn skulle gå med. Der blev lavet terrænbord, fyldt magasiner og patruljeføreren gav sin befaling for den kommende opgave.

Kl. 1130 forlod vi AA og første station bestod i, at patruljen skulle iklædes fuld CBRN udrustning og bevæge sig ca. 800 meter gennem et kontamineret område, efterfulgt af en fuld dekontaminering. Næste opgaven bestod i at recce og observere mod én af modstanderens enheder og om muligt fastlægge størrelse, type og hensigt. Ca. 2200 havde vi to i patruljen der ikke kunne fortsætte og vi gennemførte taktisk evakuering, hvor en ambulance ankom til det aftalte koordinat. Efter at have overdraget sårede fortsatte de resterende i patruljen. Vi Ankom til KFO over midnat, sendte recce-hold ud mod objektet. Efter endt punktopklaring drog vi videre mod næste station, der bestod af taktisk vandpassage over en 50 meter sø. Vi var omklædte på offensiv side ca. Kl 0530 og skyndte os videre mod Lay Up Point, hvor vi ankom kl. 0710.

Kl. 0815 efter at have modtaget befaling for næste opgave, en kop kaffe, et varmt måltid og ompakning fra rygsæk til daypack gik turen videre mod et minefelt. En britisk IG ENH havde iværksat minerydning, men havde ikke nået helt til enden, hvilket var vores opgave. Ca. Kl. 19 ankom vi til næste rendezvous, hvor vi skulle linke op med en britisk enhed: Desværre blev i beskudt med artilleri. Ved artilleriophør kunne vi høre egne enheder i det fjerne der skreg på hjælp – og her blev førstehjælpsstationen sat i gang. Tre sårede blev evakuerede – og vi blev med det samme sendt videre til en af de omkringliggende bygninger. Artilleriobservatøren på vores side var ligeledes faldet under artilleribeskydningen og det var nu vores opgave at påkalde og lede egen artilleri ned på modstanderens observatører i deres pansrede køretøjer, mens resterende af patruljen blev testet i materielkending.

Vi fik et varsel om en mulig modstander i stilling syd for det hovedkvarter(HQ) som vi skulle melde os ved og afløgge patruljerapport. Der blev stillet transport til rådighed mhp. at fragte os nogle kilometer op ad ruten, Vi blev sat af på en passende afstand af FJ mulige stilling. Længere mod nord linkede vi op med en britisk UAS og recceenhed. Her kunne vi se termiske droneoptagelser over målet, fik udleveret body-armour og der blev givet QBO (Quick Battle Orders) for angrebet. Body-armour var nødvendigt, da støttestillinger med LMG skød med skarpt over målet. Vi iværksatte angrebet mod målet, der bestod af et telt, et køretøj, en nedgravet LMG stilling og i alt tre modstandere. Vi sad hurtigt på målet, hvor én modstander overgav sig og de sidste var nedkæmpet. Vi gennemførte en hurtig search af personen, trak ham med væk fra målområdet og gennemførte den fuldstændige search, rapporterede og tilbageholdt ham som krigsfange, indtil han blev overdraget.

Ca. 0330 ankom vi til HQ, fik kontrolleret vores grej og gennemførte debriefing med en britisk efterretningsofficer. Alt fra de sidste to døgn blev gennemgået. Efter ca. 45 minutter drog vi videre til det sidste kontaktpunkt og her fik vi besked på at aflade. Vi gennemførte sidste battlecheck og inden længe blev vi hentet og fragtet til Sennybridge Training Camp. Efter et morgenmåltid og et bad kravlede vi i soveposen efter ca. 50 timer uden søvn, 46 timer indsat, 60-70 km og hvad der ifølge uret svarede til 386 etagers stigning og 15.800 forbrændte KCAL. Vi fik dog kun 2 timer på øjet, hvorefter vi skulle op og gøre klar til ceremoni. Vi modtog en sølvmedalje, hvilket ikke betyder en 2. plads, men at vi har opnået det antal points der giver sølv, ligesom man kan modtage diplom, bronze og guld. Der var ikke meget snak i bilen på den 3,5 times køretur tilbage til 5 RIFLES, men humøret var højt. Om aftenen tog vi ud og spiste et godt måltid på en lokal restaurant, fik efterfølgende pakket og fredag morgen kl. 0400 kørte vi ud af hovedvagten og hjem mod JDR.

Cambrian Patrol var på trods af mudder, regn, forfærdelige højdekurver og ingen søvn en fantastisk oplevelse og en øvelse, hvor der bliver kræset om detaljerne i set-up’et. Der er ingen tvivl om, at alle i patruljen har lært nogle lektier – og er også opmærksomme på, hvor de skal gøre det bedre eller anderledes, hvis de får chancen for at deltage igen.

Se flere billeder på regimentets facebookside!

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close