NyhederVild med dyr

Randers Regnskovs skoletjeneste har trukket fulde huse under krisen

Asser Øllgaard og Brian Rasmussen har sendt live biologiundervisning siden Mette Frederiksen lukkede ned for landet, og udsendelser er blevet en massiv succes.

Søndag eftermiddag fik Asser Øllgaard og Brian Rasmussen en idé om at sende live fra Randers Regnskov. Mandag morgen gik første udsendelse i luften, og siden har tusindvis af danskere sidder klinet til skærmen hver morgen, når de to toner frem med deres lavpraktiske tilgang til undervisning. Dagligt har 25.000 skærme rundt omkring i landet vist programmet, og da det blev en familieaktivitet, er der ofte flere ved samme skærm.

”Vi havde regnet med, at det blev en succes på den samme måde, som vi jo altid går ud fra, at når vi laver noget, så er der nogen, der gider se det,” fortæller Asser Øllgaard.

”Men ikke på den skala af seertal, nej.”

Naturen er værd at tale om
Asser er biolog og guide i Randers Regnskov, og sammen med kollegaen Brian, der er dyrepasser og fotograf, har de to henrykket børn og voksne under coronakrisen med deres programmer, der sætter fokus på alt om dyr. Fra sex, livet, foder, afføring og død.

Alt tages op, for filosofien bag er enkel.

”Naturen er en endeløs skattekiste af forunderlighed og interessante tematikker. Så vi løber ikke tør for at have noget at snakke om,” forklarer Asser.

Påsken sig nærmer
Og selvom påsken står for døren, og skoletjeneste derfor går på ferie, håber han at, de kan fortsætte efter helligdagene, selvom formatet nok ikke bliver det samme.

”For os som jo er her for at formidle om naturens forunderlighed, er det jo en gave at få lov til at gøre det til så stort et publikum ad gangen. Selvfølgelig har vi lyst til at fortsætte, men nu er der så påskeferie, og så må vi se, hvilken form, det kommer til at tage,” forklarer Asser.

”Når skolerne åbner igen, kan vi nok ikke trække de samme seertal med, men naturen er interessant, og derfor bliver der også ved med at være noget, vi kan tale om.”

Godt TV med få virkemidler
Asser og Brian har kunnet fylde hele stadion med antallet af seere, men selvom det er blevet en succes, synes han ikke, at der er grund til at lave om på konceptet.

”Udover at vi selvfølgelig går op i der er styr på den faktuelle værdi, i det vi siger, så går vi ikke så meget op i, hvordan vi siger det. Det er jo skønt at lave det live. Det er der en fantastisk frihed i. Det vil vi gerne arbejde videre med. Men præcis hvordan, der er vi ikke nået til at træffe beslutninger om endnu.”

Det er vigtigt for Asser, at formen ikke bliver for kalkulerende, og derfor er der ikke nogen planer om at hæve niveauet, og gøre det hele mere professionelt.

Taler om lort og død
”Vi starter hver udsendelse med at vise nogle af de tegninger, som børnene derude tegner og sender til os. Én ting er, at de tegner mig og Brian, det er jo supersjovt, men de tegner også de fortællinger vi fortæller om. De tegner de dyr og biologiske tilpasningshistorier, som vi fortæller. Det er stor poesi for mig, som biolog, at se børn forholde sig til død og lort på en anden måde end ellers,” forklarer Asser.

Naturen er ikke en Disney-film, hvor den lille ræv og jagthunden bliver venner, og det er meget magtpålæggende for Asser, at det heller ikke fremstilles sådan. Der tages naturligvis højde for, at det er børn der tales til, men det er klart hans opfattelse, at de er helt med på de tunge og voksne emner også.

”Vi har snakket om sex, og det er min fornemmelse, ud fra de tegninger, de sender til os, at de fatter pointen. De forstår, hvad det drejer sig om, og det bliver jeg helt lykkelig af.”

Uanset, hvor længe coronakrisen fortsætter, og hvad der sker på den anden side, så vil Asser fortsætte med at fortælle til alle, der giver lytte, om naturen og dens firnulig- og forunderligheder.

”Da vi lukkede Randers Regnskov, var der nogle ting, der blev nødt til at fortsætter. Vi blev nødt til at passe vores dyr, vi blev nødt til at passe vores planter. Og vi blev nødt til at sikre, at Randers Regnskov fortsatte med at fungere. For ligesom vi har en forpligtelse overfor vores dyr og vores planter, så mener vi også, at vi har en forpligtelse overfor at blive ved med at formidle om naturen. Det er jo det, vi er her for.”

Coronakrisen og forsamlingsforbuddet har skabt god grobund for kreativitet hos danskerne, og det er også tilfældet hos Asser og Randers Regnskov. Det behøver ikke være stort opslået. Og det behøver heller ikke kun være for børn. Bare så længe, man har noget på hjerte.

”Natur er universelt interessant. Der er mange, der har henvendt sig og spurgt, hvilke klassetrin henvender vi os til? Hvem er målgruppen? Der svarer vi bare løst fra hoften. Dem der har lyst til at lytte med, de lytter med.”

Statsminister, Mette Frederiksen, har luftet idéen om at begynde at lade danske børn komme tilbage i skolen efter påske, og hvordan det kommer til at have indflydelse på Skoletjenesten fra Randers Regnskov til tiden vise.

Du kan følge Randers Regnskov på deres facebookside.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close