LivsstilNyheder

Selvvalgt “karantæne” i ørkenen

Niels Ole og Denise valgte at blive i USAs ødemark, efter coronaen ændrede deres planer

”De sidste solstråler forsvandt bag bjerget. Ørkenen lyste op og rødmede. Smukt. Berigende og vemodigt på samme tid. Jeg sad stille, rolig, reflekterende og nød roen som omklamrede Superstition Mountains. Bjergene, som på alle måder har været en del af mig i årtier. Tilført mig så meget i livet. Mit eget lille sted. I hjertet mit hjem.”

Sådan skrev Niels Ole Pedersen på sin facebook-side i fredags, efter den sidste dag i Arizonas ørken for denne omgang. Men der er ingen tvivl om, at han vender tilbage en dag, som han har gjort så mange gange før i sit liv.

Flammende solnedgang i Arizona (Privatfoto – Niels Ole Pedersen)

Corona ændrede alle planer
Bjergene i Arizona har en særlig plads i hans hjerte, men tirsdag er han tilbage i sit andet hjem, Viborg. Efter en rejse der startede i januar, hvor verden så helt anderledes ud. Fri for corona, karantæne, lockdown og stay home orders. Med en plan om igen at lede grupper af primært erhvervsfolk rundt på eventyr, oplevelser, teambuilding og personlig udvikling i storslået natur under primitive forhold med ørkenvandring, bjergklatring, mountainbiking og hvad der ellers byder sig til af muligheder i de mennesketomme vidder. Men den plan ændrede sig hurtigt, da en virus fra Wuhan spredte sig ud over verden.

”Jeg tager grupper med til Costa Rica, USA, Canada og Japan. De første fem grupper i år gik fint, men 15. marts blev der i USA lukket for indrejse, og i Danmark anbefalede man at alle kom hjem grundet coronavirus. Planen var at vores sidste hold skulle være afsluttet i august, men da mange hold nu er aflyst eller flyttet, er de spredt udover de næste 15 måneder,” fortæller Niels Ole til minbynews.dk i et messenger-interview.

Turen startede 3. januar i Florida og gik derefter en måneds tid til Nicaragua og Costa Rica, og siden februar har Niels Ole og hans amerikanskfødte hustru Denise Schwartz ophold sig i Guds eget land. Primært i øde bjerge-, skov- og ørkenområder i USA’s sydvestlige bagland i New Mexico, Texas, Californien og naturligvis Arizona.

Valgte at blive i ørkenen
Parret fornemmede at corona’en ville blive en udfordring, da USA begyndte at rasle med sablerne sidst i februar. De valgte at blive, da de fornemmede at Danmark strammede op omkring restriktioner på alle måder.

”Vi var på det tidspunkt i New Mexico – primært ude på landet og i ørkenen – mennesketomt og smukt. Vi mærkede efter trods mange daglige opfordringer fra udenrigsministeriet om at vende snuden hjemad. Men vi følte os trygge og sikre hvor vi var – og var vel vidende om at vores forsikring ikke gjaldt i USA, når vi efter eget valg valgte at blive. Når vi kigger lidt bagud dags dato var det et helt rigtigt valg for os. Vi har nydt det i fulde drag, opført os ansvarligt og ja, det lyder måske forkert, men næsten aldrig tænkt coronakrise,” skriver Niels Ole.

”Vi har haft det godt i USA. Nydt friheden og den fantastiske natur i det sydvestlige USA. På ingen måde har vi været bekymret omkring os selv. Vores bekymring har været rettet mod Danmark og dem derhjemme.”

Det vilde vesten har det svært med stay home ordrer
Selvfølgelig har parret mærket, at USA er udfordret af corona.

”Primært grundet en præsident som ikke lytter, men det udfordrer også den amerikanske kultur. Amerikanere nyder på ingen måde at blive dikteret, og det ses tydeligt i Arizona. Det VILDE VESTEN har det svært med STAY HOME ORDERS – dagligdagen på landevejen ligner sig selv. Amerikanerne er presset på jobs og sygesikring og det tvinger dem ud i marken.”

To-somhed i ødemarken
Niels Oles facebook-side – hvor han løbende deler billeder og tanker fra rejsen – kan man fornemme hvordan to-somheden med Denise alligevel har præget ham. Dagene og ugerne i en med danske øjne ganske anderledes ’corona-karantæne’ har været fyldt med dybe samtaler, stille stunder og eksistentielle tanker under den åbne, amerikanske himmel. Det enkle, primitive liv on the road – hvor Niels Ole har downsizet, som han kalder det når man går fra 56 til 48 personlige ejendele – har fået en ny dimension.

”Hvad har vi lært? Livet er NU og ikke altid i morgen. Lært at med mavefornemmelse og sund simpel fornuft, så kommer du langt – og lært, som så ofte før, at jeg er en lille brik i et stort system. Opfør dig ordentligt, vær ansvarlig og udvis den respekt som er nødvendig i denne tid – og ellers lad være med at stresse op over alle de grumme historier og statistikker som medierne fylder dig med. Livet forsætter og det bedste du kan i denne tid – er at være den bedste autentiske udgave af dig selv,” fortæller han.

Glæder sig mest af alt til at se børnene igen
Når parret ankommer til Danmark tirsdag glæder de sig til et stykke rugbrød – og til at se dem de kender, mest af alt deres tre store børn.

”Vi har fulgt med på diverse medier og kan godt fornemme store udfordringer derhjemme ligeså. Men mon ikke vi kollektivt lykkes som det stærke demokratiske samfund vi er. Vi forventer at vende hjem til det vi også oplever i USA – social ansvarlig afstand og gensidig respekt.”

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close