HelbredNyheder

It-platform skal give bedre liv med KOL

Ny digital platform samler viden om den kroniske lungesygdom KOL. Det giver et mere overskueligt forløb for patienter og samler viden til brug for fagpersoner, så hele KOL-forløbet bliver mere enkelt og effektivt.

Region Midtjylland er på vej med en ny digital platform til KOL-patienter, der samler aftaler, behandlingstilbud og informationer om sygdomsforløb. Den nye platform – under navnet ”Samblik til KOL” – udvikles i samarbejde mellem Center for Telemedicin og Steno Diabetes Center Aarhus. Projektet er medfinansieret af regionens pulje til sundhedsinnovation, hvorfra regionsrådet har tildelt projektet to mio. kroner.

Informationerne samles på en måde, så de bliver nemme at tilgå både for den enkelte patient og for sundhedspersonale på tværs af sektorer – kommuner, almen praksis og hospitalerne. Den nye digitale løsning vil kunne optimere behandlingsforløb og hjælpe KOL-patienter til en bedre hverdag.

Patienter med i udvikling

Det overordnede succeskriterium for projektet er, at patienter med KOL oplever, at de har et overblik over deres forløb. Derfor er der stort fokus på at involvere patienterne i udviklingsprocessen.

Med den nye platform kan man minimere risikoen for fejl, sikre at patienten ikke skal bære vigtig information, samt styrke patientens mulighed for egenomsorg og støtte fra pårørende.

– Vi skal have udviklet et værktøj, som virker for patienterne. Derfor er jeg glad for, at patienternes konkrete erfaringer fylder så meget i udviklingen af den elektroniske platform. Jeg er sikker på, at en ny platform vil komme mange borgere i Region Midtjylland til gode, og perspektiverne rækker måske længere end bare KOL-patienter, siger Annette Roed, formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Kan udbredes til andre sygdomme

Sideløbende med udviklingen af den nye it-løsning undersøger projektet muligheden for at bruge samme tilgang i forhold til andre patientgrupper – ligesom det også er en målsætning, at projektet kan udbredes til andre regioner og på længere sigt måske også til andre lande.

– Region Midtjylland er hjemsted for nogle utroligt dygtige virksomheder inden for sundheds-it, og det er jo fantastisk, hvis vi på samme tid kan sikre bedre behandling af en alvorlig sygdom og også understøtte vilkårene for etablering af nye arbejdspladser i vores region, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

Fakta

  • Cirka 320.000 danskere er ramt af lungesygdommen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom).  Det anslås, at cirka 44.000 af dem bor i Region Midtjylland.
  • ”Samblik til KOL” udvikles i et parløb mellem programsekretariatet for TeleKOL, som varetager implementeringen af telemedicin til KOL-patienter i Region Midtjylland, og Steno Diabetes Center Aarhus.
  • Steno Diabetes Center Aarhus udvikler sideløbende et modul til diabetes målrettet sundhedsfaglige på tværs af sektorer. Steno Diabetes Center Aarhus vil efterfølgende bygge videre på den brugergrænseflade, som udvikles til borgere med KOL.
  • I samarbejdet om projektet prioriteres sparring og samarbejde med det formål, at skabe en generisk digital løsning, der på sigt kan anvendes til flere sygdomsgrupper.
  • Projektets samlede budget er på 4,6 mio. kroner. Heraf finansieres knap to mio. kroner af medfinansiering fra puljen til sundhedsinnovation.
  • “Samblik til KOL” gør brug af en ny udviklingsmetode, hvor patienter og pårørende inddrages. De skal være med til at udvikle og afprøve ”Samblik til KOL” løbende for at sikre en brugernær it-løsning.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close