Kultur/EventNyheder

Musikhusets nye program er ikke som det plejer

Danske navne fylder godt i Musikhusets program for den kommende tid, men i modsætning til tidligere, dækker det fysiske program kun til starten af november. Det er der en god grund til.

Normalt plejer Musikhusets program at være fyldt med koncerter, teaterforestillinger og andre arrangementer for det næste halve år, men intet er som det plejer, og det er folkene i Aarhus’ største musikinstitution meget bevidste om.

Så selvom der er fuld blus på afviklingen ligger coronavirussen stadig som en skygge over planlægningen, og det har fået Musikhusets kunstneriske direktør, Jeppe Uggerhøj, og resten af husets ledelse til at udgive et program, der kun strækker sig til slutningen af november.

”Det er fordi, det er omskifteligt, og vi vil gerne være sikker på, at når vi kommunikerer noget ud, skal det være så tæt på virkeligheden, som muligt. Det er samtidig et statement, hvor vi vil sige, at vi skal have gang i kulturen.”

Selvom landet, og i særdeleshed de kulturelle begivenheder, stadig lider under restriktionerne, tegner det til at blive et tætpakket og spændende efterår i Musikhuset.

”Vi er faktisk i drift. Det er ikke den normale drift, men vi har et fuldt program her i efteråret. Jeg kan ikke huske, at vi har haft så fuldt et efterår før. Det er selvfølgelig fordi, at vi har fået mange ting i programmet, men også fordi vi har flyttet mange ting, der var planlagt under nedlukningen. Dem har vi så lagt ind i de huller der har været der. Det betyder, at i efteråret er der to dage, hvor store sal ikke er i brug. Det er en speciel oplevelse, men det er også et god tegn, for vi vil gerne sige, at det er vigtigt, at vi skal have gang i kulturen.”

Håndsrækning til danske navne
Det er ikke en opgave, Jeppe Uggerhøj og hans kolleger bare læner sig tilbage og lader andre om. De kommende måneder er Musikhusets sale fyldt med danske navne, og det afspejler det ansvar, de bærer overfor kunstnerne.

”Vi er jo en del af et økosystem her i landet, og der er ingen tvivl om, at de danske og udenlandske kunstnere er blevet hårdt ramt her under krisen, og dem som vi nemmest kan hjælpe, er jo så de danske.”

Og der er nogle ting i programmet, han ser mere frem til end andre.

”Det kan være svært at vælge noget ud af vores program, men hvis jeg skal fremhæve nogen, må det være Nicklas Sahl. Han var en af de kunstnere, der deltog i vores Take-Away Koncerter hen over sommeren, og han er en af de kunstnere, som jeg ikke tror, alle danskere kender endnu. Og han er en af dem, jeg tror på, kan blive virkelig stor. Han er en fantastisk artist, og han kan noget med guitaren, og han skriver fede sange. Så det er fedt, at vi kan vise ham i den store sal, og ligesom give ham et puf.”

Fællessang på tværs af genrer
Et andet arrangement, Jeppe Uggerhøj vil fremhæve, er fællessang med Søren Huss, Cæcilie Norby og Per Vers.

”Her i corona-tiden har der været fællessang med Phillip Faber på DR, og det blev ligesom en landeting. Det er jo en helt anden måde og en anden målgruppe, der kommer til det. Jeg synes, at det er spændende, at gå fra et arrangement, hvor man sidder ved et klaver, og så til noget, hvor kendte danske rock-, pop- og rap-artister laver fællessand. Jeg glæder mig til at se, hvordan det spænder af.”

Musikhuset lægger også scener til både dans, teater og musicals, og her fremhæver Jeppe Uggerhøj forestillingerne Et Dukkehjem og Hamlet, der opføres af Det Kongelige Teater.

”Det er en fantastisk tradition, at noget af det ypperste, altså det Kongelige Teater, også kommer herover. Det, synes jeg, er fedt. Det er to gode stykker, og oven i købet er hovedrolleindehaveren Esben Smed, et af Aarhus’ bysbørn, som så vender tilbage.”

Også musical’en Dirty Dancing får et par kærlige ord med på vejen. Det var oprindeligt meningen, at den skulle have premiere i København, men det fik den ikke, så den ære tilfalder Musikhuset.

Ilddåb og Excel-ark

Jeppe Uggerhøj startede i Musikhuset i december, og det har ikke været den start, han havde håbet på at få, da han skulle starte.

”Jeg havde jo glædet mig til at skullle ned og møde alle de mennesker, der arbejder her i huset, og lære dem at kende. Det er så blevet gennem computeren i stedet, og det har jo ikke været helt det samme.”

Og de konstante overvejelser om, hvad der kan lade sig gøre, og de tilpasninger, der har været nødvendige i forhold til antallet af mennesker, der må samles, har fået Jeppe Uggerhøj til at bruge kræfter på noget lidt andet end forventet.

”Jeg har simpelthen lavet så mange Excel-ark, som aldrig før. Det må jeg indrømme.”

Alligevel er han sikker på, at det nok skal gå, og at fremtiden byder på gode ting. For Musikhusets gæster er flinke til at overholde restriktionerne.

Trygge og dygtige gæster
”I denne her corona-tid opfører folk sig simpelthen så imødekommende og forstående, og det betyder, at vi også føler os trygge her i huset, så jeg føler mig overbevist om, at det skal nok gå.”

I forbindelse med en koncert med Magtens Korridorer blev gæsterne spurgt, om de følte sig trygge ved at komme i Musikhuset, og der var ingen tvivl om, at det var tilfældet.

”Det synes folk, at de var. Vi er så heldige her i musikhuset, at vi har store arealer. Vi har en stor foyer, en stor sal med mange indgange, og det gør det nemt at holde afstand.”

I Store Sal står balkonen tom, og den midterste sektion er ikke taget i brug, men når det bliver tilladt at åbne mere op og samles flere mennesker, så er de klar i Musikhuset. Her kigger man på mange af de tiltag, der er lavet på stadion, og ifølge Jeppe Uggerhøj, kan det være en løsning at inddele områderne i sektioner, der kan skærmes af.

Sikkerheden tages meget seriøst i Musikhuset, og dermed er opfordringen til alle, der overvejer at tage ud og få lidt til det kulturelle underskud klar:

”Det gælder bare om at komme herind. Rigtigt mange fortæller os, at vi bare skal lave flere koncerter, fordi det hele virker så godt.”

Det komplette program kan ses på Musikhusets hjemmeside.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close