NyhederVild med dyr

Ensomme pindsvineunger er ikke i nød

Pindsvin yngler sent på året, og det kan Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 godt mærke på telefonerne. Men små, enlige pindsvin er ikke nødvendigvis i nød.

Af: Fie bau Madsen, Dyrenes Beskyttelse

August og september er højsæson for pindsvineunger, og det mærker Vagtcentralen 1812, hvor der i øjeblikket dagligt kommer mange opkald fra bekymrede borgere, som mener at have fundet en pindsvineunge i nød.

Det er dog ikke altid tilfældet, da pindsvineunger allerede forlader deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer ca. 200-250 gram.

”Vi modtager enormt mange opkald om pindsvineunger hvert år, og det er altid en god ting, når mennesker bekymrer sig om dyrene. Men hvis et pindsvin fejlagtigt bliver samlet op, udsætter man den for en unødvendig stressfaktor, som kan have store konsekvenser for dets overlevelseschance”, siger Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Hvor stor er ungen?

Der er en række indikatorer man kan kigge på, hvis man finder et lille pindsvin. Tidspunktet på dagen, pindsvinets størrelse og dets opførsel er relevante at se på for at afgøre om pindsvinet er i nød.

”Unger, der er afhængige af deres mor, er sammenrullet mindre end eller på størrelse med en tennisbold. Sådanne unger bør ikke ligge passivt og frit fremme. Er pindsvinet derimod større end en tennisbold, betegnes det ikke som unge, da den her er stor nok til at kunne klare sig selv. Sådan et ungt pindsvin må gerne færdes alene, men vil oftest gøre det efter mørkets frembrud. Ingen pindsvin – uanset størrelse – bør ligge passivt og frit fremme om dagen”, siger Michael Carlsen.

Som haveejer kan man komme til at blotte eller ødelægge pindsvinets rede ved at flytte paller, brændestakke eller kvasbunker. Er det tilfældet, skal man straks forsigtigt lægge redematerialet og andet beskyttelse hen over reden igen og forlade stedet. Herefter er det en god idé at give pindsvinemor ro og tid til at flytte ungerne i sikkerhed.

Finder man derimod en kold og passiv unge, der ligger frit fremme midt på dagen, er den i nød. Tag den dog ikke op, men ring først 1812 for vejledning.

Det skal du gøre, hvis du ser en pindsvineunge

  1. Tjek størrelsen på afstand. Er den mindre eller på størrelse med en tennisbold?
  2. Se efter synlige skader og om den er passiv.
  3. Saml den aldrig op eller tag den med hjem. Ring i stedet 1812.

Hvad hvis jeg allerede har samlet pindsvineungen op?:

Er du i tvivl så ring altid 1812 for vejledning.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close