Kultur/EventNyheder

Symfonisk koncert fejrer Genforeningen

Den levende musik er endelig tilbage: Festligt symfoniorkester og stjernesolist vil blandt andet uropføre et nyt arrangement af ”Tågen letter”

”Tågen letter” bliver 30. september uropført i et helt nyt arrangement, skrevet for symfoniorkester og horn. Og nej, det er ikke tågehorn! Men derimod waldhorn, spillet af den franske stjernesolist Hervé Joulain, der til daglig er førstehornist ved Orchestre National de France i Paris.

Uropførelsen vil foregå i Lemvig 30. september som forpremiere på Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival 1. – 4. oktober, og koncerten vil efterfølgende blive spillet i Holstebro 2. oktober og i Aarhus 3. oktober.

Koncerten med titlen ”Musik uden grænser” er en hyldest til dansk-tysk musik i anledning af 100 året for Genforeningen, hvor store dele af Sønderjylland atter blev dansk. Og musikken har også en helt særlig dansk-tysk vinkel, fortæller Niels Bastrup, chef for Orkester MidtVest, som med forstærkning fra ReMUS – Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester vil udgøre det 58 mand store orkester.

– Vi skal spille Niels W. Gades ”Symfoni nr. 1”. Han skrev sit værk som 24-årig og sendte musikken til Musikforeningen i København, men blev afvist. I stedet skrev han til Mendelsohn i Leipzig, og Mendelsohn lod værket opføre og blev så begejstret, at Gade blev antaget som assistent og senere var med til at etablere konservatoriet i Leipzig, fortæller Niels Bastrup.

Senere vendte Niels W. Gade hjem til Danmark og blev grundlægger af Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København.

– Gade var rektor, da den unge Carl Nielsen meldte sig som elev. Efter sigende var de to meget forskellige, og Gade skulle have vrisset: ”Lille Nielsen, De roder!”. Så det er meget passende, at vi ved koncerterne foruden Gades symfoni også skal spille både Nielsens ”Saga-drøm” og ”Tågen Letter”, siger Niels Bastrup.

”Tågen letter” er Carl Nielsens største hit – eller i hvert fald et af de mest kendte værker. Oprindeligt blev det skrevet for præcis 100 år siden – i 1920 – for fløjte og harpe til brug for eventyrspillet ”Moderen” af Helge Rode – et skuespil, der opført i anledning af Genforeningen.

Det er orkesterchef Niels Bastrup, der har skrevet det nye ”Tågen letter”-arrangement for orkester og horn. Og der er meget at glæde sig til, når den franske hornist folder sig ud – også i koncertens tyske indslag, Richard Strauss’ ”Hornkoncert Nr. 2”.
– Det bliver stort at skulle spille sammen med Hervé Joulain, som er hornist i verdensklasse. Strauss’ hornkoncert blev skrevet færdig og uropført midt under Anden Verdenskrig, så det er interessant, at der selv i en så dyster tid blev skrevet så flot et værk. Musik krydser jo også grænser og er med til at knytte os sammen på fredelig vis på tværs af landene, så det passer fint ind i temaet, siger Niels Bastrup.

Koncerten ”Musik uden grænser” skal på grund af corona-forebyggelse afvikles uden pause, så hele forestillingen vil blive afviklet på knap halvanden time. Ekstra afstand mellem publikum betyder, at der er færre tilgængelige pladser end sædvanligt, så det anbefales at bestille billet på forhånd.

Musik uden grænser
GADE, NIELSEN, STRAUSS – OG GENFORENINGSÅRET 2020
Symfonisk koncert med festivalsolist
Carl Nielsen (1865-1931): “Saga-drøm” op. 39
Richard Strauss (1864-1949): Hornkoncert nr. 2
Carl Nielsen (1865-1931): “Tågen Letter” arrangeret for horn og orkester
Niels W. Gade (1817-1890): Symfoni nr. 1 “Paa Sjølunds fagre sletter”
Solist: Hervé Joulain – horn
Dirigent: Christian Øland

Orkester MidtVest og Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester

Opføres 30. september i Lemvig, 2. oktober i Holstebro og 3. oktober i Aarhus.
Se tider og bestil billet på www.klassiskedage.dk eller www.omv.dk

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x