NyhederVild med dyr

Fodrer du den ejerløse kat, er den dit ansvar

Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 mange henvendelser om ejerløse katte, som ingen vil tage ansvar for. Hvis man vælger at fodre katte der er kommet til ens hjem, opfordre foreningen til at man tager ansvar for dem.

Af: Fie bau Madsen, Dyrenes Beskyttelse

Der findes mange ejerløse katte i Danmark. Det kan virke fristende at fodre på en kat der kommer tilfældigt forbi ens hjem og miaver, men hvis man først har fodret på en kat, vil den komme tilbage efter mere mad. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog kun til at fodre på ejerløse katte, hvis man også vil tage ansvar for dem.

”Hvis du fodrer en kat der er kommet forbi, vil den opfatte det som en belønning. Den vil derfor blive ved med at komme tilbage, da det er attraktiv og godt at være i nærheden af den der har fodret den. Katte vænner sig hurtigt til at blive fodret og kælet, så hvis man af den ene eller den anden grund stopper med at fodre kattene, kan de være rigtig dårligt stillet. Desuden vil kattene blive omkring hjemmet, hvis de først har vænnet sig til at få foder der”, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse.

I 2019 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i alt 2862 opkald om katte eller killinger, der var tilløbet ved en ejendom. Efterladte killinger og katte kan have svært ved at klare sig selv, og er man i tvivl, kan man altid ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, og få råd og vejledning til, hvad der kan gøres.

Sæt fokus på de ejerløse katte ved kommunen

Dyrenes Beskyttelse hjælper primært svigtede, syge og tilskadekomne katte der kommer på internat, og ikke raske katte som er blevet fodret ved misforstået godhed.

”Vildtlevende katte er i princippet en sag, som ligger hos kommunerne. Vi har tidligere forsøgt at presse kommunerne til at lave handlingsplaner for herreløse katte og tage sig af problemet, men mange vælger desværre ikke at påtage sig det ansvar. Så hvis man vil gøre noget for ejerløse katte i sit lokalområde, er en god idé at henvende sig til kommunen og bede dem om hjælp. Det vil sætte fokus på sagen”, forklarer Jens Jokumsen.

Bare i 2019 kom der 2862 henvendelser om raske ”tilløber katte”. Hvis man begynder at fodre omstrejfende killinger og katte, er det vigtigt at have for øje, at de mest af alt har brug for, at man tager ansvar for dem og lader dem blive en del af familien. Under det ansvar ligger også dyrlægeregninger og andre udgifter.

Har du fundet en tilløber kat?

Hvis katten er tam og kontaktsøgende har den med stor sandsynlighed en ejer. Derfor kan Vagtcentralen godt bede folk om at efterlyse en ejer i området og stemme dørklokker. Dette skyldes, at katten blot kan være ude og udforske sine omgivelser. Hvis man tager katten ind, risikerer man at forstyrre dens mulighed for at finde hjem. Hvis det ikke lykkedes, kan man ringe til Vagtcentralen for yderligere råd og vejledning.

Grundet den manglende kattelov/krav om mærkning opstår der ofte situationer, hvor Dyrenes Beskyttelse først er nødt til at efterlyse kattens ejer, da foreningen på ingen måde ønsker at stjæle folks katte

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close