HelbredNyhederVild med dyr

Besøgshunde glæder 200.000 ældre og udsatte hvert år

Et korps på knap 800 frivillige og deres hunde bruger hvert år op mod 39.000 timer på landets ældrehjem og plejeboliger. Hundene vækker glæde og skaber en helt særlig kontakt til ældre og sårbare, lyder det fra Henriette Hauritz Jørgensen, der har været en del af ordningen siden begyndelsen. Og netop nu kommer de første hunde igen på besøg efter en lang corona-pause.

Siden 2010 har udvalgte besøgshunde og deres ejere fra hele landet skabt glæde hos ældre og sårbare mennesker, der har brug for et lyspunkt i hverdagen. For hunde kan gøre en kæmpe forskel i et menneskes liv. Det er konklusionen fra TrygFonden efter 10 år med besøgshundeordningen, der er et korps af frivillige og deres hunde.

Og ordningen er populær. TrygFondens 800 besøgshundeteams er hvert år i kontakt med omkring 200.000 udfordrede og ældre mennesker på institutioner i Danmark. Det bliver til mere end 39.000 timer om året.

“Et hundebesøg vækker glæde, kan mindske ensomhed og skabe en helt særlig kontakt til sårbare og ældre, der fx lider af demens, og vi ved, at de har været savnet under coronakrisen. Hos TrygFonden er vi stolte af, at så mange kompetente besøgshundeteams i 10 år har gjort en kæmpe indsats for at bringe glæde i andre menneskers liv, helt frivilligt og i hele landet,” siger Trine Heidemann, underdirektør i TrygFonden.

 

Ikke en opgave for alle hunde og ejere

Det er en krævende opgave at være besøgshundeteam. Derfor er det ikke alle hunde og dets ejere, der har kompetencerne til at blive en del af TrygFondens besøgshundekorps. Teamet skal derfor gennem en session, hvor TrygFonden gennem en sundhedsundersøgelse og en adfærdstest af hunden sikrer, at den vil blive en god og glad besøgshund, og at der er et godt samspil mellem hund og ejer. Og som noget nyt skal ejeren også igennem et online læringsmodul som et led i at forberede sig på opgaven som frivillig.

“Det er afgørende, at både hund og ejer er godt rustet til at møde de ældre og sårbare mennesker – både fysisk og mentalt. Derfor gør vi os umage med at udvælge hundene, så vi sikrer, at oplevelsen bliver god for alle parter. Som et led i det, har vi et professionelt team hos os, der står til rådighed for at rådgive og vejlede både besøgshundeteams og koordinatorerne på plejecentrene,” siger Trine Heidemann.

 

10 år som besøgshundeteam

En af dem, der har været med i besøgshundeordningen siden TrygFonden søsatte projektet for ti år siden er

Henriette Hauritz Jørgensen. Sammen med hunden, Uffe, tager hun hver uge på besøg på plejecenteret Kastaniehaven i Give. Og hun er ikke i tvivl om, at hende og Uffes besøg giver værdi.

“Det er utroligt, så stor en forskel min lille hund kan gøre for et andet menneske. Vi besøger for eksempel en mand, som Uffe får til at juble og le, når han springer op i sengen til ham. Og jeg oplever også, hvordan demente åbner op og får kontakt til gamle minder, når de rører ved min hund. Det giver rigtig meget mening for mig,” siger Henriette Hauritz Jørgensen, der til dagligt arbejder som præst.

Henriette Hauritz Jørgensen er lige nu ved at arrangere sit første besøg efter corona-nedlukningen. For besøgene har været en del af den hverdag, hun har savnet.

“Jeg glæder mig til igen at kunne komme på besøg. Jeg ved, der sidder mennesker derude, som savner hundene, og jeg ser frem til at møde de borgere, jeg plejer at besøge. Vi har fået retningslinjer fra TrygFonden om afstand og afspritning, så vi er helt klar til at besøge de ældre igen,” siger Henriette Hauritz Jørgensen og tilføjer:

“Nu har jeg været med TrygFondens besøgshundekorps i ti år, og så længe jeg har en hund, jeg kan tage med, så bliver jeg ved.”

Henriette Hauritz Jørgensen. Sammen med hunden Uffe. Privatfoto.

 

Om TrygFonden Besøgshunde

TrygFonden Besøgshunde er et korps af frivillige hundeejere og deres hunde, som besøger udfordrede og sårbare mennesker på institutioner i Danmark. Men at være besøgshundeteam kan være en krævende opgave – for både hund og ejer. Derfor skal både hund og hundeejer godkendes som besøgshundeteam til en såkaldt session, så de er godt rustet til mødet med sårbare beboere, både fysisk og mentalt.

Til sessionen skal hunden gennem en sundhedsundersøgelse og en adfærdstest for at sikre, at den vil blive en god og glad besøgshund. Der kigges også på samspillet mellem hund og ejer, og TrygFonden afstemmer forventninger med hundeejeren for at sikre et godt og langvarigt engagement.

Læs mere på www.besogshunde.dk

 

TrygFonden Besøgshunde under COVID-19

Det er lederen på de enkelte besøgssteder, der tager stilling til, om der må komme besøgshundeteams på besøg. Desuden stiller TrygFonden krav om, at deres frivillige efterlever myndighedernes generelle retningslinjer og anbefalinger foruden et ekstra sæt hygiejneregler med relevans for besøgshunde i en coronatid. På den måde kan aktiviteter i regi besøgshundeordningen gennemføres sikkert og trygt for alle involverede parter.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close