Erhverv

De færreste midt- og vestjyske arbejdspladser har en sexchikanepolitik

“Har din arbejdsplads en sexchikanepolitik?”

Det er ikke et spørgsmål, ret mange i Midt- og Vestjylland, der kan svare med et utvetydigt “Ja”. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for HK Danmark.

Den viser, at de midt- og vestjyske HK-arbejdspladser sakker bagud i forhold til resten af landet, når det handler om at have decidererde retningslinjer for, hvordan der skal handles, hvis en ansat udsættes for sexchikane, eller overværer grænseoverskridende seksuel adfærd.

38% af HK’ere på landsplan kan svare ja til spørgsmålet. I Midt- og Vestjylland er det kun 26%. Og der er også større usikkerhed blandt de ansatte i dette område. 49% af de adspurgte svarede, at det vidste de faktisk ikke. I modsætning til 41% på landsplan.

“Det er bekymrende, at så mange ikke aner, om arbejdspladsen har en politik, når vi ved, at en politik har stor betydning i forhold til at afhjælpe problemet med seksuel chikane,” udtaler Marianne Køpke, afdelingsformand for HK MidtVest.

“Godt nok ser vi i øjeblikket i HK MidtVest ikke sager om seksuel chikane. Men det kan skyldes, at folk ikke tør snakke om det. Undersøgelsen viser nemlig, at 6 procent af de midt- og vestjyske HK’ere de sidste 12 måneder har været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads. Og når vi spørger, hvordan det forholder sig de sidste 3 år, er der faktisk 3 procent, der mere end 5 gange har været udsat for 1 eller flere former for uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladsen. Så det sker, og i takt med, at det nu er blevet legalt at snakke om, kan vi frygte, at der kommer et boom af sager,” siger hun.

Politikker virker
En anden statistik fra undersøgelsen viser, at chikanepolitikker har en gavnlig effekt. For blandt de adspurgte har 4,1% af dem, der arbejder steder med chikanepolitik været udsat. Blandt dem, der har svaret, at der ikke er en politik på plads, er tallet markant højere. 13,2% svarede, at de har oplevet chikane, og Marianne Køpke anbefaler, at der bliver lavet en politik for seksuel chikane.

“Det er arbejdsgiverne, der skal gå forrest, når det handler om at være bannerførere for en sund kultur og nultolerance overfor seksuel chikane. Så tag det op i samarbejdsudvalget, hvordan der kan laves en politik for seksuel chikane på lige fod med den voldspolitik eller mobbepolitik, der måske allerede findes,” appellerer hun.

24,6% af HK’s medlemmer har oplevet at være udsat for seksuelle krænkelser indenfor det seneste år.

Relaterede artikler

Back to top button
x