112Nyheder

To mænd kendt skyldige i hærværk mod jødisk kirkegård

To mænd blev i dag i Retten i Randers kendt skyldige i forstyrrelse af gravfreden, hærværk og racisme, samt flere andre forhold, efter de har hældt maling på en række gravsten på den jødiske kirkegård.

Samtidig har de væltet seks gravsten, sat et klistermærke med en Davidsstjerne og teksten “Jude”, det tyske ord for jøde, på en af gravstenene. Hærværket fandt sted natten til d. 9. november sidste år, der er 81-års jubilæet for Krystalnatten i Tyskland, hvor landets jøder blev udsat for en række planlagte angreb, udført af Nazistpartiets SA-tropper.

Oveni hærværket på gravstene, er de to mænd også kendt skyldige i at have kastet maling på en bygning på Rådmands Boulevard i Randers, og for tidligere på året, at overmale en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk på Stadion Allé i Aarhus

De satte også klistermærker på bænken fra Den Nordiske Modstandsbevægelse.

De to mænd er kendt skyldige i overtrædelse af den såkaldte racismeparagraf. En dom, anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen er glad for.

”Jeg er meget tilfreds med, at retten har fundet det bevist, at det var de to tiltalte, der stod bag disse tre grove tilfælde af hærværk, og at retten var enig med anklagemyndigheden i, at hærværket samtidig var en overtrædelse af racismeparagraffen, og at handlingerne dermed var en besked med det formål at true, forhåne eller nedværdige bestemte grupper på grund af deres tro, etniske oprindelse og seksuelle orientering.”

Den 39-årige mand, blev yderligere dmt for at have stået bag hærværk mod Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus i september 2019,  hvor han overklistrede bygningen med klistermærker fra Den Nordiske Modstandsbevægelse, og malede grafitti.

Oveni blev han dømt for at overtræde racismeparagraffen i flere tilfælde i perioden marts 2018 til december 2018, efter at have delt opslag med tekst og billeder, hvor han truede, forhånede eller nedværdigede jøder og personer med mørk hudfarve eller anden etnisk oprindelse, på et russisk website.

Han blev idømt et års fængsel, som han har afsonet fire måneder af allerede, da han sad varetægtsfængslet fra  november 2019 til marts 2020. Han har bedt om betænkningstid inden han beslutter, om han vil anke dommen.

Den 28-årige blev ligeledes kendt skyldig i de syv forhold, han var tiltalt for, men der er endnu ikke afsagt endelig dom mod ham, da der stadig mangler at blive afklaret personlige forhold, som kan få indflydelse på strafudmålingen.

”Der er tale om en speciel sag, hvor det ikke umiddelbart har været muligt for anklagemyndigheden at finde lignende fortilfælde. Derfor skal vi i anklagemyndigheden have læst dommens præmisser, inden vi kan forholde os til den udmålte straf,” siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close