ErhvervNyheder

Støt en god sag: 15.000 familier har søgt om Julehjælp i 2020

Hvert år går de dårligst stillede i landet julen i møde med gru og frustration. Der er sjældent råd til julemad, julepynt og endnu værre, julegaver. Heldigvis findes der organisationer som Dansk Folkehjælp, der bruger tid og kræfter på at hjælpe netop de familier, der ikke kan få julen til at hænge sammen.

Men de har stadig brug for jeres hjælp, og særligt i 2020, hvor der coronaepidemien har fået flere til at være afhængige af en håndsrækning. Og ifølge Dansk Folkehjælps Generalsekretær, Klaus Nørlem, er det tal skræmmende højt.

“15% af vores ansøgere oplyser, at de er så økonomisk pressede, at de ikke er i stand til at servere tre måltider mad til deres børn om dagen. Det synes jeg er skræmmende. Havde du fortalt mig det for nogle år siden, ville jeg have rystet på hovedet, og tænkt: Ikke her i Danmark. Det er et velfærdssamfund,” fortæller Klaus Nørlem.

Langt de fleste ansøgere til julehjælpen er folk, der har været på kontanthjælp i flere år. For at kunne kvalificere sig til julehjælp, skal man samtidig være enlig forsørger og have en lav indkomst.

“Der er 250.000 danskere, der lever under det, som EU har defineret som fattigdomsgrænsen,” forklarer Klaus Nørlem. Og ud af dem, har 15.050 søgt julehælp, men det er ikke sikkert, at der bliver råd til at hjælpe dem allesammen. Sidste år var Dansk Folkehjælp i stand til at hjælpe ca. 11.000 af de godt 14.000, der søgte om hjælp.

Lokalhjælp til lokale ansøgere
Julehjælpen kommer i form af gavekort til mad og julegaver til børn. Casper Larsen er tilknyttet den lokalafdeling, der håndterer ansøgere i Viborg og Skive kommuner, og de samler også ind lokalt, for at kunne tilbyde yderligere hjælp til ansøgerne.

Han forklarer, at indsamlingen til de lokale gør det muligt, at hjælpe med 1.500 kr. Pengene er fordelt ud på gavekort. 1.000 kr. går til julegaver til børnene, og de sidste 500 til julemad.

”Normalt plejer vi at lave en julekurv, men med corona har vi ikke kunnet gøre det på en forsvarlig måde, så i stedet får familierne så et gavekort til Rema 1000.”

Sidste år samlede Casper Larsens lokalafdeling ind, men det blev ikke til mere end 25.000 kr. Fordelt i portioner på 1.500 var der hjælp til 16 familier. Det er et kedeligt resultat, som han og kollegerne fra Folkehjælpen har forsøgt at forbedre ved bl.a. at afholde en koncert med Tørfisk, hvor overskuddet fra billetsalget var planlagt til at gå direkte til Julehjælp.

Koncerten afholdes i morgen fredag, men indtil videre er der kun solgt 15 ud af 200 billetter.

Det kræver hjælp at hjælpe
Folkehjælpen afvikler flere gange om året en række indsamlinger i det danske erhvervsliv, som hjælper fattige danskere til julegaver og sommerferier, og når lokalkontorerne har uddelt deres penge, tager de over og fordeler de penge, der er blevet samlet ind på denne måde.

“Det er vigtigt stykke arbejde,” forklarer Klaus Nørlem. “Alle børn fortjener en god jul, og der er mange derude, der tager julen for givet. Men for nogen, så er det ikke en selvfølge, at der er både mad og julegaver. Og de bliver mindet om det, hver eneste dag.”

Han håber, at flere vil kunne hjælpe, så det er muligt at sende hjælp til endnu flere af deres ansøgere.

Det kan stadig nås
“Vi kridter skoene og arbejder videre helt frem til den 18. december, så vi kan nå at hjælpe så mange som muligt. Det ville være godt, hvis vi kunne starte med indsamlingen allerede i august måned, men der er der ingen, der gider snakke om jul, så vi har ikke så lang tid at gøre godt med,” forklarer han.

Man kan donere til Dansk Folkehjælp via MobilePay på 12 221, men de tager også imod donationer i form af gaver, der kan deles ud. Og Casper Larsen håber, også at supermarkeder og butikker vil være med til at redde julen.

”Hvis man gerne vil hjælpe, så kan man lave en julekurv eller donere nogle dagligvarer. Det hjælper alt sammen, og vi skal nok finde ud af, at få bragt tingene videre til dem, der har mest brug for det.”

Hvis du vil læse mere om, hvordan du kan hjælpe, kan du finde flere informationer på Folkehjælpens hjemmeside.

Det er også muligt at donere penge via Folkehjælpens hjemmeside, og der gives skattefradrag for donationerne.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close