NyhederTech

Buk begge ender sammen: 3+1 foldbare telefoner

Efter en længere periode, hvor mobiltelefoner var blevet mindre og mindre, blev de pludselig brugt til mere end bare at snakke med hinanden.

Det har resulteret i, at telefonerne er begyndt at vokse igen, men konceptet “mobil” telefon betyder, at den kan flyttes rundt, og i takt med at telefonskærmene vokser til tablet-niveau, bliver det svært at stikke den i lommen, når du forlader hjemmet.

Derfor har mange telefonproducenter været kreative, og de første foldbare telefoner er begyndt at dukke op. Indtil videre sidder Samsung og Motorola tungt på den del af markedet herhjemme, men der er flere på vej.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Flip har henrykket, og det kvadratiske design er faktisk ganske pænt. Når den er åben, leverer to AMOLED skærmen et samlet skærmareal på 7,6 tommer, og som så meget andet fra Samsung er der styr på farver og hastighed. Det er ikke helt ufortjent, at Samsung har pladsen som de førende på Android-markedet.

Ulempen ved Flip er dog, at i sammenklappet tilstand kun har en meget lille skærm på overside, hvor du kan se hvem der ringer og den slags. Det er et tradeoff, der kan være problematisk, da det altså kræver ekstra tid, fra du får fisket telefonen op af lommen, får den vendt korrekt, tjekket at du rent faktisk gider snakke med personen, der ringer og får vredet telefonen op.

Flip vejer 183 gram, hvilket er nok til at den føles som et kvalitetsprodukt, uden at den bliver tung. Telefonen er lige knap 7 cm. i bredden og længden, når den er klappet sammen. I udfoldet tilstand bliver den 16 cm. lang, og minder som sådan om en normal telefon.

Hængslet er velfungerende, men jeg kan godt blive lidt bekymret for, hvor længe det holder. Samsung siger, at den kan klare 200.000 åbninger, hvilket kan være svært at forholde sig til, men det betyder, at du kan åbne og lukke telefonen 273 gange om dagen i to år, før sliddet skal begynde at vises sig.

Samsung Galaxy Z Fold
Fold var den første foldbare telefon, og da den blev introduceret i 2019 var det helt klart det nye sort. Telefonen skulle dog vise sig at lide af en fejl, der gjorde en revolutionerende ny teknologi til en joke. For blot dage efter anmeldere modtog deres eksemplarer af telefonen kom der meldinger om, at skærmen gik i stykker.

Årsagerne var mange og selvom Samsung håndterede fadæsen fint, så er det svært at komme udenom, at det netop var det: en fadæse.

Til gengæld har de taget ved lære ved Fold2, der ikke har rapporteret om de samme problemer. Igen er der tale om en kvalitetstelefon, der er konkurrencedygtig med andre telefoner, men Fold2 har både fordele og ulemper i forhold til Flip.

Den største fordel er, at de igen har skabt en telefon med en skærm, der er nem at komme til, og så du hurtigt kan få overblik over, hvem der ringer eller skriver på. Desværre er den foldbare telefon med i klubben af telefoner, der har så mange kameraer, at de er lagt ind i en særlig ramme, der stikker ud fra resten af telefonen. I dette tilfælde i det ene hjørne.

Det betyder, at når Fold2 ligger på bordet, så ligger den enten på skærmen, hvor du ikke kan se noget, eller også ligger den og vipper på kameraet. Mange telefoner lider ikke af rammen til kameraet, da det ofte bliver plant med et cover, men de flest covers til Fold2 er kun enkeltsidede, hvilket lidt underkender konceptet af et beskyttelsescover. Men det kan altså bruges som en løsning på vippeproblematikken.

En anden ting er, at Fold ikke bliver synderligt meget mindre, når den er foldet sammen. Jo den bliver halvt så bred, men der har den stadig samme størrelse som en helt normal telefon. Som så bare er dobbelt så dyr.

Dermed bliver Fold2 altså for dem, der vil have den store skærm, som Fold2 kan tilbyde, og ikke har problemer med at telefonen i forvejen er en stor model.

Motorola Razr
Razr-navnet gav Motorola et opsving i slutningen af 00’erne, og Razr V3 blev en af selskabets mest populære mobiltelefoner. Nu har genoplivet navnet til deres nye foldbare smartphone, der ikke lander i samme fælde som Samsungs telefoner.

Razr er bygget op på samme formel som Galaxy Z Flip. I sammenfoldet tilstand er telefonen markant mindre end normale mobiltelefoner, og kan så åbnes for at give adgang til den store skærm. På forsiden er der en mindre farveskærm, der også kan benyttes med touch til at besvare opkald, sende korte beskeder og i det hele taget gøre telefonen brugbar, når den er klappet sammen.

Den store skærm i midten er lækkert og designet minder meget om den gamle metal-udgave, hvor en kant fulgte telefonens nederste del, så det i højere grad føles mere som om, der er lukket ind til skærmen. Og den

Umiddelbart ser det ud til at genoplivningen af den gamle Motorola Razr i smartphone-generationen kombinerer de bedste ting fra Samsung, men det koster noget, at satse hårdere på designfinesserne. Motorola Razrs batteri er kun 2800 mAh i modsætning til Flips på 3300 og Fold2s på 4500 (!). Razrs skærm er en smule mindre end Flips, hvilket er med til at bringe batteritiden ned. Samtidig har man også, fra Motorolas side, satset på en svagere CPU, hvilket er med til at forlænge batterilevetiden, men altså på bekostning af ydelse.

Konklusion
Foldbare telefoner er kommet langt på den korte tid, siden den første Fold gik i stykker. Kvaliteten er høj og intentionerne svarer til det. Både Samsung og Motorola har tænkt over tingene med deres foldbare telefoner, og der er noget utroligt lækkert over alle tre telefoner.

Alle tre telefoner har noget at byde på. Flip og Razr giver mulighed for at pakke den store klodsede candy-bar telefon væk, mens Fold giver storskærmsglæde oveni i ellers pæn og funktionel telefon.

Ulempen er dog, at alle tre telefoner har et prisskilt, hvor selv hærdede iPhone-købere kan blive stakåndede.

Fold tager prisen – tøhø – med over 15.000 kr, hvilket uden diskussion er mange penge for en telefon, men sjovt nok passer den godt i forhold til, hvad du får for pengene, når man sammenligner den med prisskiltet på flip 10.799 (i Elgiganten) og Razrs 10.999.

Alle tre telefoner er dog stadig for dyre, og spørgsmålet er, om fremtidige fliptelefoner som Microsoft Surface Duo og lignende kan være med til at presse prisen ned, eller om det bare bliver niveauet.

Men hvis du gerne vil have en fliptelefon, der ikke gør op med kvalitet, holdbarhed og batterilevetid, men stadig leverer varen, så kan du med god samvittighed vælge Nokia 2720.

Nokia 2720
Denne telefon har ikke meget til fælles med de tre andre, udover at at det er en klaptelefon. Den er også en gammel model, der er blevet genoplivet, ligesom forgængeren 3310, der udkom for et par år siden.

2720 er ikke en smartphone, men en retrotelefon, hvor vi er tilbage til fysiske knapper. Den har god fået nogle af de mest gængse smart-phone apps med over, så du kan godt bruge den til Facebook, Whatsapp og Twitter.

Batterilevetiden er længere end nogen af de andre, og prisen på knap 1.000 kr. gør den til et solidt valg for dem, der ikke har brug for en smartphone eller dem, der bare gerne vil slippe nogle af de mange distraktioner, der følger med et kommunikationscenter lige i lommen.

Om det så bare er for en weekend.

Relaterede artikler

Back to top button
x