ErhvervNyheder

Bygger nye laboratorier for vand og natur

Entreprenørfirmaet Ivan Jakobsen A/S vandt licitationen og skal ved Tvis Mølle Naturlaboratorium bygge to nye lærings- og aktivitetssteder, som åbner til efterårsferien 2021.

Licitationen af “Vand- og Naturlaboratorierne” er veloverstået, og snart er der første spadestik til to byggerier, som kommer til at danne ramme om alt fra udeundervisning, adventuresport, lystfiskeri og anderledes musikoplevelser. Ja, kun fantasien sætter grænser, når friluftsoplevelser og læring skal være sjovt, udfordrende, beskidt og betagende.

Holstebro Kommune står bag projektet med støtte fra Nordea-fonden og Friluftsrådet. A2 Arkitekterne er rådgiver på byggerierne, og de to platforme kommer til at ligge omkring mergelsøen ved Tvis Mølle.

Naturen som et stort undervisningslokale

Byggeriet er et vigtig skridt i udviklingen af det bynære natur- og aktivitetsområde, der har oplevet en fremgang i besøgstallet siden 2018. Sidste år fandt 58.000 naturglade børn, familier, foreninger, institutioner og skoleklasser vej til Tvis Mølle Naturlaboratorium.

Tvis Mølle Naturlaboratorium er et sted for alle, og de nye faciliteter skal understøtte den brede vifte af aktiviteter, der allerede foregår i området. Her kan du få viden om både natur, sundhed, klima og lokal kulturhistorie.

Vandlaboratoriet udformes som en bro, der skyder sig fra mergelsøen henover Tvis Å.  For enden af broen i søen etableres en trækfærge, som kan trækkes ud på søen og tilbage igen. Herfra kan man fx gennemføre feltarbejde, teste vandkvaliteten og undersøge smådyr.

Naturlaboratoriet udformes som et grovværksted og udekøkken i forskellige højder, hvor man kan nærstudere dyr og plantematerialer samt tilberede mad. Gulvet placeres på det skrånende terræn med trapper, så der skabes en tribune mod søen, der kan bruges som friluftsscene med siddepladser.

Bæredygtige træsorter

Der er tænkt på bæredygtighed i platformenes materialevalg. Der er indgået et samarbejde med FSC Danmark og Keflico om brugen af bæredygtige tropiske træarter samt europæisk egetræ. Naturlaboratoriet bliver etableret i FSC certificeret egetræ, og Vandlaboratoriet bliver etableret i otte forskellige tropiske træsorter, der alle tilhører gruppen af træsorter kendt som LKTS (Lesser Known Timber Species). De er kendt for at have et uudnyttede potentiale både miljømæssigt og socialt.

Vand- og Naturlaboratorierne er støttet af Nordea-fonden med 3,6 mio. kr. og 1 mio. kr. af Friluftsrådet.

Imens vi bygger

Imens vi bygger, vil dele af området være afspærret, og man skal som besøgende forvente, at der vil være begrænsninger i adgangen til området. Vi vil sammen med entreprenøren gøre vores ypperste for at mindske generne mest muligt, så der stadig er rig mulighed for mange og gode oplevelser i naturen – også imens vi bygger.

Byggeriet påbegyndes i slutningen af maj, og vi vil løbende orientere om adgangen til området.

 - logo

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close