LivsstilNyhederTech

Fra i dag bliver det dyrt at købe billigt

Fra 1. juli skal der betales moms og transportørgebyr af alle varer, der bliver købt på nettet i lande uden for EU. Hold øje med prisen, inden du bestiller, lyder opfordringen fra Toldstyrelsen.

Fra i dag, torsdag 1. juli 2021, bliver det dyrere at købe billige varer på nettet i lande uden for EU som fx Kina, USA eller Storbritannien, og mange kan forvente en anseelig ekstraregning, hvis de regnede med at have købt billige solbriller, headset, mobilcover eller en sjov, lille gadget på nettet.

Den såkaldte bagatelgrænse på 80 kroner forsvinder, og det betyder, at varer under 80 kroner købt på nettet uden for EU fremover bliver pålagt moms på lige fod med varer over 80 kroner. De nye momsregler er en del af EU’s nye e-handelspakke, en aftale, som alle lande i EU er blevet enige om. Reglerne skal bl.a. være med til at sikre lige konkurrence mellem virksomheder i og uden for EU.

Solbriller til 40 kroner kan rende op i 300 kroner

Og momsen er endda den mindste del af den ekstra pris. Det er nemlig transportselskaberne, der håndterer opkrævning og betaling af moms. Når du køber varer over nettet fra et land uden for EU, skal de angives til Toldstyrelsen, så du kan betale moms, afgifter og evt. told af varerne. I praksis vil det normalt være den transportør, du vælger (fx PostNord, GLS, DHL, TNT mf.), som angiver varerne og lægger ud for momsen for dig, og de vil derudover ofte opkræve et gebyr for sit arbejde.

Toldstyrelsen har ikke indflydelse på gebyret eller dets størrelse, som typisk er mellem 150 og 250 kroner. Et par billige solbriller til 40 kroenr risikerer således at rende op i 300 kroner.

8 ud af 10 er ikke klar over de nye regler
I en rundspørge fra april, som YouGov har gennemført på vegne af Toldstyrelsen, var knap 8 ud af 10 danskere ikke er klar over, at bagatelgrænsen forsvinder 1.juli, og de risikerer derfor at få en uventet ekstraregning på deres netkøb. Fra midten af maj har Toldstyrelsen skruet op for vejledningen med en oplysningskampagne på bl.a. sociale medier og tv.

“På hjemmesiden undgåprischok.dk kan forbrugere læse mere om de nye momsregler. Det er ærgerligt at stå med en ekstraregning, hvis man tror, man har gjort en god handel, så hold øje med varens pris, inden du trykker på køb i netbutikker uden for EU,” lyder det fra Annette Høve Nielsen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen og leder for de toldere, der kontrollerer de pakker, som hver dag lander med fragtfly i Københavns Lufthavn.

Varer bestilt før i dag er også omfattet
Selv om reglen først træder i kraft i dag, er pakker fra lande uden for EU ofte længe undervejs, og da moms bliver beregnet fra ankomsttidspunktet, kan varer købt før 1. juli alligevel ende med at blive pålagt moms.

“Særligt pakker fra Asien kan tit være flere uger undervejs, fra man har bestilt, til man modtager sin pakke, og hvis pakken først ankommer efter 1. juli, skal man betale efter de nye momsregler,” siger Annette Høve Nielsen.

Læs mere på om de nye momsregler på hjemmesiden undgåprischok.dk.

Relaterede artikler

Back to top button
x