HelbredNyheder

Covid-19-vaccine: Eksperter uenige om børn bør vaccineres nu

En kvart million børn og unge modtager i dag en invitation til vaccine imod covid-19. Det skaber debat.

Torsdag lander der en vaccineinvitation i e-boks hos den sidste gruppe i vaccinationsprogrammet. Det drejer sig om er børn og unge i alderen 12-15 år.
De 15-årige modtager beskeden i deres egen e-boks, mens forældre til nørn i aldersgruppen 12-14 år modtager invitationen i deres e-boks.
Forældre til børn på 15-år skal stadig godkende vaccinationen.

Sundhedsministeriet oplyser, at danskerne hidtil har vist stor velvilje til at lade sig vaccinere. I de ni første målgrupper, der har fået tilbudt vaccination, har 94,9 procent modtaget første vaccinationsstik. Men i denne uge er vaccinedebatten for alvor blusset op, både i medierne og på sociale medier.
Det skyldes, at vaccination af børn ned til 12 år i den grad deler vandene, både i befolkningen og blandt eksperter. Det kan gøre det svært for den enkelte familie at træffe en beslutning, der giver ro i maven.

Mens Sundhedstyrelsen anbefaler forældre at lade deres børn vaccinere, så er formanden for Danske Børnelæger, overlæge Klaus Birkelund Johansen, fortaler for at se tiden an, inden vi påbegynder vaccination af de 12-15 årige.

“Jeg synes, man skal stille rigtig store krav til sikkerheden af de her vacciner. Særligt når den gruppe af sunde og raske 12-15 årige, man planlægger at vaccinere, ikke har nogen personlig gevinst, eller i hvert fald har en meget lille personlig sundhedsmæssig gevinst, ud af at blive vaccineret.” siger Klaus Birkelund Johansen til Deadline på DR onsdag aften.

Han understreger desuden, at selvom Sundhedsstyrelsen nævner eventuelle skolelukninger som en konsekvens, såfremt vi udskyder eller helt fravælger at vaccinere 12 – 15 årige, så er det i sidste ende en politisk beslutning. Han har svært ved at se en sundhedsfaglig begrundelse for at lukke skoler i efteråret, uanset hvor langt vi når med at vaccinere de 12-15 årige.

På den anden side fastholder Sundhedsstyrelsen, at det er nødvendigt at vaccinere 12-15 årige for at forhindre smittespredning og opnå den bedst mulige epidemikontrol. Særligt nu, hvor den nye Delta-variant er i spil.

“I en pandemisituation kan vi ikke nøjes med bar at se på det fra børnenes synspunkt, der er vi også nødt til at se på det i et bredere samfundsmæssigt perspektiv.” siger Camilla Foged, professor i vaccinedesign og en af de eksperter der vejleder Sundhedstyrelsen, til Deadline.

Eksperterne er altså ikke enige om, hvorvidt det er en gevinst, at det er blevet muligt at fremrykke vaccination af de 12-15 årige, grundet indkøb af et stort antal vacciner fra Rumænien, men også i befolkningen er meningerne delte. På Facebook går bølgerne højt i vaccinedebatten, og både modstandere og tilhængere af covid-19 vaccine til børn har til tider svært ved at holde kammertonen.

I sidste ende er det forældrene, der skal beslutte, om deres barn skal vaccineres.
Man kan takke ja til vaccine nu, eller man kan vente, til man har besluttet sig. Tilbud om vaccine kommer ikke med en tidsfrist.
Det er naturligvis også muligt at fravælge covid-19 vaccine på sit barns vegne.

Læs mere her: www.sst.dk

Relaterede artikler

Back to top button
x