Mad og drikkeNyhederTopnyheder

Opskrift: Rigtig rødgrød med fløde

Er du sikker på, at det du kalder rødgrød med fløde, rent faktisk er rødgrød med fløde?

Det er måske en af de bedst kendte danske spiser i udlandet, men mest fordi, det er en af de første ting, som ikke-dansk-talende gæster bliver sat til at prøve kræfter med.

Men rødgrød med fløde er ikke bare rødgrød med fløde, og der er en god mulighed for, at det du tror er rødgrød med fløde er noget helt andet.

De flest af os har smagt den søde røde grød, der laves på mange forskellige måder. Derfor er der også stor forskel på, hvad vi reelt set kalder for rødgrød med fløde.

For nogen er det en simpel jordbærgrød, hvilket jo egentlig bare er forkert. Jordbærgrød er jordbærgrød. For andre er det en bred vifte af ingredienser, og nogen sier bærsaften fra, mens andre bruger hele bær.

Der er dog to opskrifter, der går igen, når man begynder at bladre i de gamle opskriftsbøger.

Den første, lavet udelukkende på ribs, er den, der er min barndomsudgave af rødgrød, og den anden er den, der også kaldes grød af røde bær.

Med røde bær menes der: ribs, solbær, jordbær og rabarber. Sidstnævnte er jo overhovedet ikke et bær, så allerede der er der sået tvivl om seriøsiteten af dem, der laver denne type grød.

Uanset om du er til den ene eller den anden udgave, så får du her en opskrift på en gennemført dansk dessert, der er helt perfekt til en lun sommeraften, og som faktisk også kan gøre sig det godt, når der er koldt udenfor, og bærrene har været frosset ned.

Rødgrød med fløde (Den siede udgave)
Vælg dine bær. Hvis du er til den blandede udgave, så sørg for, at der er nogenlunde ligevægt mellem de forskellige typer bær. Det giver den bedste og mest nuancerede smag.

Rens og ordn bærrene
Da vi sier bærrene for saften, er det ikke så vigtigt, at bærrene er fuldstændigt pillede for stilke og lignende. Men vær alligevel grundig.

Kog bærrene
Sæt dem til at koge op i en gryde. Hvis du bruger frosne bær, kan du undlade vand i starten, men friske bær skal have lidt vand i bunden af gryden. Start med en smule og tilsæt lidt mere, hvis der er nødvendigt. Forholdet skal gerne ende med at være 1 dl vand per kilo frugt. Bærrene skal koges ud, og det er vigtigt, at det ikke bliver for hårdt kogt. Tag dig i stedet god tid, og rør rundt en gang imellem.

Si saften fra
Når de er klar, skal de gerne sies mens, de stadig er varme. Brug en frugtsi, hvor du kan presse saften ud nemmere. Skrab med jævne mellemrum siderne, så saften kan løbe frit. Hold også øje med, at sien ikke når ned i saften, da det så vil tage længere tid at dryppe af. Du kan med succes, lade bærrene stå og dryppe af over længere tid.

Lav grøden
Hæld frugtsaften over i en gryde, tilsæt rørsukker og begynde at varme op. Forberede en jævning af kartoffelmel. Saften skal koge, men ikke for hårdt. Rør rundt, til sukkeret er helt opløst. Mængden er op til dig selv, men hvis du laver grøden kun på ribs, skal der mere sukker til. Smag til og tilsæt mere, hvis du vil have en sødere grød. Når du ikke længere kan høre sukkeret knase, når du rører rundt, kan du begynde at tilsætte kartoffelmelsjævningen.

Gå langsomt frem. Små mængder er nøglen til en god grød. Rør rundt til du kan mærke, at grøden begynder at blive tykkere. Grøden vil blive tykkere efter, du har taget den af komfuret, så hellere for tynd end for tyk.

Når du er tilfreds, tager du gryden af komfuret, og lader grøden køle ned.

Server grøden med fløde eller mælk, og bryst dig af, at du nu faktisk ved præcis, hvordan den RIGTIGE udgave af rødgrød med flødes er lavet.

Relaterede artikler

Back to top button
x