Kultur/EventLivsstilNyheder

Sommerferie er perfekt til højtlæsning – fem bud på hyggelige feriebøger

Højtlæsning fremmer børns sproglige udvikling og etablerer grundlæggende læsefærdigheder – men først og fremmest er det super hyggeligt

Der er mange gode grunde til at huske en god højtlæsningsbog, når feriekufferterne pakkes. 

Undersøgelser viser, at børn, der har fået læst historier højt, før de begynder i skole, har lettere ved skolearbejdet, sammenlignet med børn, som ikke har fået læst højt.

Højtlæsning fremmer børns sproglige udvikling, lytteevne og etablerer grundlæggende læsefærdigheder – men frem for alt er højtlæsning enormt hyggeligt og nærværsskabende. Derfor er  det oplagt at skrue op for højtlæsningen i sommerferien. Klassikerne er altid et hit, men også husk også nogle af de nye titler i børnebogsuniverset, som børn anno 2021 kan spejle sig i. 

Der er en tendens til, at forældre og bedsteforældre vælger bøger, de mindes som gode. Det lille hus på prærien, Tudemarie og Emil fra Lønneberg er alle hyggelige, men det har også stor værdi, når en god historie udspiller sig i den verden, børnene kender.

Forfatter Anne Sofie Hammer, kvinden bag en af de sidste års største børnebogssucceser om Villads fra Valby, savnede en bog, der ikke handlede om børneliv for 100 år siden, og besluttede derfor at skrive bogen selv.

”Jeg kunne godt tænke mig at have en godnathistorie, som handlede om det liv, mine egne børn kendte. Jeg ville gerne have mere pizza og skateboard, fritidshjem og ’Disney sjov’ ind i historierne. Og det var egentlig det, der gjorde, at jeg gik i gang med at skrive Villads-bøgerne,” fortæller Anne Sofie Hammer til Gyldendal.dk.

Villads fra Valby er et glimrende bud på en herlig højtlæsningsbog, hvor hele familien kan sagtens være med på en lytter. Villads univers er sprængfyldt med finurlige hverdagssituationer og skøre påhit, hvilket kendetegner mange af de bøger, som fortjener at få plads på hylden for moderne højæsningsklassikere.

 

FEM BUD PÅ NYE HØJTLÆSNINGSKLASSSIKERE

Børste Af Annette Bjergfeld

(Forlag: Alvilda)

Den vilde pige Børste savner en ven. Da drengen Ludvig med de karrygyldne øjne flytter ind finder Børste endelig en legekammerat, der også elsker at klatre og gå på opdagelse

Mig og min papfamilie Af Anja Hitz

( Forlag: Høst)

Den 11 årige Rose er enebarn og hendes forældre er blevet skilt. Rose bor skiftevis hos den ene og den anden. En fredelig skilsmisse. Roses mor får en ny kæreste og med ham følger 5 børn, som vender op og ned på Roses gamle verden

Mit lykkelige liv Af Rose Lagercrantz 

(Forlag: Høst)

Dunne og Ella Frida bliver bedste venner i 1. klasse. Efter jul skal Ella Frida flytte og Dunne bliver ulykkelig. Det har Dunne været før, men hun ved, at hun bliver glad igen senere, når blot hun husker på de lykkelige øjeblikke i sit liv

Fru mors løgnerier af Ulrikka Strandbygaard

(Forlag:Torgard)

Ungen elsker, når fru Mor fortæller fantastiske historier, selv om hun nogle gange har svært ved at tyde, om fru Mors historier er opdigtede eller ej.

Usynlige venner Af Niels Gråbøl

( Forlag: People’s )

Viktor er ked af det, for far er altid på arbejde og kommer sjældent hjem til dem. Men en dag dukker den usynlige egern-hund, Gilbert op for at hjælpe ham, og så begynder det for alvor at gå galt for Viktor

Relaterede artikler

Back to top button
x