HelbredNyheder

Danskerne frygter alvorlige vaccinebivirkninger

Et stort antal danskere lægger vejen forbi skadestuen, fordi de frygter for f.eks. blodpropper, efter de er blevet vaccineret

Der er travlt på landets akutmodtagelser. Det er dog ikke coronapatienter, der primært presser de ansatte, men et stort antal danskere der plages af frygt for alvorlige bivirkninger efter at være vaccineret blevet vaccineret mod covid-19..

I løbet af foråret og sommeren har akutmodtagelsen på Herlev og Gentofte Hospital fået henvist mellem 240 og 270 bekymrede borgere om måneden, skriver Berlingske Tidende.

Det står i skærende kontrast de de ca. 150 patienter, som blev henvist i samme tidsrum før vaccineudrulningen. Tendensen er den samme på alle landets akutmodtagelser, men generelt ser hospitalerne ikke tegn på et stort antal syge, hvor deres tilstand kan kobles til vaccinen.

“Heldigvis fejler de ikke noget, men frygten for bivirkninger er meget nærværende for mange mennesker, fordi der har været en del fokus på bl.a. risikoen for blodpropper i forbindelse med at droppe AstraZeneca og Johnson & Johnson i vaccinationsprogrammet” udtaler Lotte Usinger, ledende overlæge ved afdelingen for medicinske sygdomme på Herlev Hospital, til Berlingske Tidende.

På Aarhus Universitetshospital mener overlæge på akutafdelingen, Ole Mølgaard, at antallet af henvendelser ang. mulige vaccineskader svarer til, hvad de oplever i Herlev.

“Når man vaccinerer hele befolkningen, vil der være en betydelig gruppe, der, efter at være blevet informeret om risikoen, tænker over, om de kan have bivirkninger. Endnu har vi ikke fundet nogen med VITT ( – sjælden bivirkning i form af blodpropper i kombination med et lavt antal blodplader og blødninger efter vaccination. I Danmark har der pt. været tre VITT-tilfælde efter vaccination med AstraZeneca) eller andre alvorlige sygdomme efter vaccinationen, men det er klart, at det presser akutmodtagelserne” siger Ole Mølgaard.

Udover borgere med frygt for vaccineskader skal landets akutmodtagelser også tage sig af patienter der skal udredes for mulig covid-19-infektion, samt helt almindelige skader, der ikke relaterer sig til pandemien. Så de ansatte har travlt.

“Vacciner kan, ligesom alt andet medicin, give bivirkninger. De fleste oplever ingen eller meget små gener i forbindelse med en vaccination” skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside findes en oversigt over såvel almindelige som sjældne bivirkninger ved vaccination mod covid-19.

Relaterede artikler

Back to top button
x