ErhvervNyhederUddannelse

Ny teknologi skal stoppe kvindehad på nettet

Forskere på IT-Universitetet er klar med en en mulig løsning på udbredt sexisme i online-debatter

Sexisme og ukvemsord flyder overalt på nettet, ikke mindst i debatter på sociale medier. Særligt kvinder er ofte skydeskive for upassende sprogbrug. Det er et stort problem, fordi det kan afholde kvinder fra at deltage i den offentlige debat.

I tæt på et år har et hold af forskere på IT-Universitetet undersøgt et stort antal opslag på sociale medier. Det har de gjort for at undersøge særligt omfanget af kvindehad på nettet.

De er nået frem til den konklusion, at online-kvindehad desværre er meget udbredt, og at det får nogle kvinder til at trække sig. 

”- De har ikke lyst til at deltage og se de her kommentarer. Og det er immervæk 50 procent af den danske befolkning, der potentielt ikke har lyst til at deltage i det her,” siger Nanna Inie, post.doc i datalogi ved ITU og en af forskerne bag projektet, til dr.dk.

Forskerne har, for at dæmme op for problemet, udviklet en ny teknologi, der kan fange kommentarer og opslag, som kan være sexistiske.

Teknologien er den første af sin slags på dansk, og ifølge ITU kun den tredje af sin slags på et andet sprog end engelsk, hvilket betyder, at sociale medier som Facebook og Twitter nu kan fange sexistiske kommentarer på dansk, såfremt de vælger at tage den nye teknologi i brug. Tidligere har upassende kommentarer på dansk kunne gå under radaren for moderatorerne.

Teknologien har ikke til formål at blokere brugere eller slette kommentarer, ideen har været at skabe en slags oplysningsordning til platformene, der kan gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår, og hvor det foregår, så det kan blive stoppet.

Relaterede artikler

Back to top button
x