NyhederVejr

Hvordan er det nu med indian-løvfalds-sen-efter-sommer … eller hvad det nu hedder?

Sommeren er efter kalenderen slut i dag 31. august ... nu starter diskussionerne om hvad man kalder de varme dage med sommerligt vejr.

September regnes for den første efterårsmåned, men som regel kan vi stadig være heldige at få varme dage med vejr, der minder os lidt om sommer. Men hvad er det nu det hedder?

Indian summer, Løvfaldssommer, sensommer, eftersommer – kært barn har mange navne, men der er faktisk en forskel på de forskellige udtryk.

Sensommer – den sidste rest af sommeren
Ifølge Den Danske Ordbog bruges ‘sensommer’ om overgangen fra sommer til efterår, og ret beset er det vel tiden vi befinder os i lige nu. Hvor august allerede har budt på dage der minder om efterår, og september i disse dage minder os lidt om sommer. TV2 Vejret – som i 2011 med hjælp af deres seere definerede det nye begreb ‘løvfaldssommer’ – er ret konsekvente med at kalde varme dage i september for sensommerdage indtil jævndøgn i slutningen af september.

En andet udtryk – eftersommer – er vel nærmest gået helt af mode, men dækker stort set over det samme som sensommer, dog måske lidt længere frem i kalenderen, men begge udtrykker perioden hvor vi oplever hvad meterologerne tit kalder “sommerens sidste krampetrækninger”.

Indian summer – den amerikanske inspiration
Indian summer stammer sandsynligvis fra Amerika (selvom der findes enkelte teorier om at amerikanerne har fået udtrykket fra britiske søfolk i Indien), men der er ingen klar definition af hvornår vi kan kalde varmt efterårsvejr for Indian Summer. Den overvejende opfattelse over there er dage med lavthængende sol, varme og svag vind i tiden efter den første frost har fået træerne til at få røde blade, og det vil som oftest sige tidligst en gang i oktober. Mange amerikanere forbinder Indian Summer med New England, ikke mindst på grund af en roman af Van Wyck Brooks, men også fordi udtrykket muligvis stammer fra nybyggere i denne stat, der næsten hvert år oplever en varm periode omkring St. Martin’s Day (Mortensdag) i starten af november.

Løvfaldssommer – den klare, danske definition
I 2011 bad TV2 Vejret sine seere om hjælp til at navngive en dansk pendant til Indian Summer, og valget faldt på Løvfaldssommer – inspireret af efterårets faldende blade. Men definitionen tager ikke hensyn til hverken løvfald og den tilknyttede frost, men blev fastsat af meterologerne til “en sammenhængende periode på mindst tre dage efter jævndøgn hvor temperaturen i Danmarks er over 20 grader”. Jævndøgn er i år 22. september, og indtil da bruger man i stedet sensommer.

De seneste løvfaldssomre i Danmark har været i 2011, 2016, 2018 og 2020. I 2018 faldt den på det seneste tidspunkt af året nogensinde – fra 11. til 17. oktober – og desuden målte man den højeste temperatur på det tidspunkt af året i 154 år. Sidste års løvfaldssommer var den tidligst mulige, da den startede om morgenen efter jævndøgn, som i øvrigt markerer overgangen fra sommerhalvåret til vinterhalvåret.

Brittsommar, Altweibersommer og alle de andre
Varme, sommerlige dage i efteråret er noget man lægger mærke til i mange lande, så det er ikke overraskende, at man også her har et havn for fænomenet. Svenskerne kalder det Brittsommar efter navnedagen for Britta eller Birgitta 7. oktober, i mange Middelhavslande er det opkaldt efter St. Martin (altså omkring Mortensdag i november), mens de fleste tysktalende lande kalder det Altweibersommer eller andre variationer af gammelkone- eller enkesommer.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE