Kultur/Event

#INGENLILLELORT –  en udstilling om Astrid Lindgren som aktivist

Museet Køn kaster nyt lys på mange børns yndlingsforfatter

Alle elsker Astrid Lindgren. Forfatterinden, som blev født til et liv som smålandsk flicka og endte som verdensberømt forfatter. Museet KØN (- stadig bedst kendt som Kvindemuseet) viser denne sommer udstillingen #ingenlillelort, som sætter fokus på Astrid Lindgrens samfundspolitiske engagement.

Som gæst stifter man bekendtskab med sider af Astrid Lindgren, ikke alle kender til. For selvom Astrid Lindgren ofte omtalte ofte sig selv som en bondepige fra Vimmerby i Småland, så var hun meget mere end det. Hun var i høj grad eksponent for et progressivt syn på køn, magt og børneopdragelse, og hun udfordrede gang på gang sin omverden via børnelitteraturen.

I udstillingen  #INGENLILLELORT møder vi, bl.a. via udvalgte personlige genstande fra forfatterinden liv, Astrid Lindgren som debattør, velgører, taleskriver, brevskriver – og selvfølgelig også som forfatter.

Astrid Lindgren blev født på en gård i 1907, men hun vedblev ikke længe at være et lille guds nor fra landet. Det satte hendes private livshistorie en brat stopper for, da hun, i en ung alder, blev gravid udenfor ægteskab. Den idyl som præger mange af hendes bøger, genfinder vi ikke i forfatterindens eget liv – hvilket måske lagde kimen til en forfatterstemme, der var meget aktiv i samfundsdebatten. Det lykkedes sågar Astrid Lindgren – udenomsparlamentarisk – at vælte en regering.

Men den vigtigste kamp for Astrid Lindgren handlede altid om at beskytte små mennesker.

Udstillingen #INGENLILLELORT på Museet Køn er interessant, men når museet hævder, at Astrid Lindgren livet igennem brød grænser for sit køn, da er det værd at huske på, at Astrid Lindgren, til trods for et brændende humanistisk engagement, konsekvent nægtede at blive spændt for nogen politisk, pædagogisk, psykologisk, religiøs eller kunstnerisk vogn. Så spøgsmålet er, om hun ville bryde sig om at blive en del af en kønspolitisk agenda?

Dette sagt, så er udstillingen  #INGENLILLELORT (- der referer til et berømt citat fra Brødrene Løvehjerte “Nogle gange må man gøre ting, også selv om det er farligt. Ellers er man ikke et menneske, men bare en lille lort!” ) et must for Lindgren fans, der lægger vejen forbi Aarhus.

#INGENLILLELORTer skabt i samarbejde med  Astrid Lindgrens Näs, i Vimmerby i Sverige.

Læs mere her: www.konmuseum.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x