Kultur/EventNyheder

Klassiske Dage er klar til fest: Klassiske mesterværker, sydamerikanske rytmer, jazz og filmens nostalgi

Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival afvikles i år 26. september – 3. oktober under temaet ”Nostalgi”og byder velkommen til Jazz Nights.

For 17. år i træk afvikler Klassiske Dage sin musikfestival i Holstebro. Årets tema er ”NOSTALGI”.

Musikalsk vil festivalen byde på kendte mesterværker og originale værker, der på hver sin vis belyser årets tema, samt cross-over, tango, folkemusik og sydamerikanske rytmer, spillet af danske og internationale kunstnere fra den klassiske verden. I år vil der også være et udvidet samarbejde med jazztrommeslager Anders Mogensen, som kommer hjem til sin fødeby Holstebro for at forestå et stort program for jazzmusik.

Klassiske Dages stifter og kunstneriske leder, fløjtenist Janne Thomsen glæder sig til at byde velkommen til festivalen, som i år er tilbage med fuldt program oven på sidste års corona-reducerede festival.

– Siden coronaen har holdt sit indtog, har jeg hørt flere sige: ”Jeg vil bare gerne have mit gamle liv tilbage”, så, jo, man kan godt føle nostalgi i den henseende, mener jeg, siger Janne Thomsen om årets Nostalgi-tema.

– I nostalgien opfattes ”nu’et” kontra ”det, der var”, men jeg observerer, at det faktisk er i ”nuet”, at man føler sin egen nostalgi om det, der var. Nostalgi er den varme, fuzzy følelse, som vi fornemmer, når vi tænker på gode minder fra vores fortid. Det kan føles bittert sødt – for det meste lykkeligt og trøstende, men med et strejf af tristhed, at hvad vi end husker, er tabt på en eller anden måde, siger Janne Thomsen og tilføjer:

– For tiden er vi meget opmærksomme på at leve i nu’et, ja, skabe nærvær og det tilstræbes at være fri og sorgløs, lige her og nu. Den indiske forfatter og digter Vikram Seth har skrevet: “Nogle gange synes jeg for mig selv at vandre rundt i verdenen blot for at samle materiale til fremtidig nostalgi.”

Valget af Klassiske Dages ”Nostalgi”-tema blev også inspireret af tangoen, da det netop er 100-året for argentinske Astor Piazzolla, kendt for at spille på bandoneón, en særlig argentinsk harmonika. Det glæder derfor helt særligt Klassiske Dage at kunne præsentere argentinske Marcelo Nisinman, der som barn spillede bandoneón for Astor Piazzolla i Buenos Aires.

Ved torsdagens åbningskoncert ”Future nostalgia” vil være musik af den amerikanske komponist Missy Mazzoli for ensemble og elektrisk guitar. Desuden vil man kunne opleve Guillaume Connessons eksplosive Techno Parade og en blues af Maurice Ravel opført m. Christina Åstrand, Christoffer Sundqvist, Alberto Mesirca , Irina Zahharenkova og Janne Thomsen. Der sluttes af med jazzpianist Artur Tuzniks uropførelse for alle medvirkende i ”Past, present & future”, i et program, som forbinder datid over i nutiden med megen fri fantasi og et fremtids-sproget udtryk.

Lørdagskoncerten på spillestedet ”Knudsens” har titlen “Erindringens katedral”, hvor vi kaster et længelsfuldt blik bagud, rendyrket nostalgi, hvor vi blandt andet skal høre Christoffer Sundqvist, Sanna Ripatti fra Ensemble Midtvest og Irina Zahharenkova og i Jörg Widmanns “Es war einmal…” og et af romantikkens vægtige og storslåede værker af Chopin, nemlig hans 24 Preludier, hvor mange vil kunne genkende regndråbe preludiet.

Nostalgi er ofte udtrykt i film. Det har gennem tiderne skabt meget vidunderlig musik, som OrkesterMidtVest og Region Midtjyllands Ungdomssymfoniorkester fremfører med Christina Åstrand i spidsen, ledet af Henrik Vagn Christensen. Vi skal høre udvalgte highlights lige fra Hollywood-kendinge så som John Williams’ ”Star Wars” og ”Schindler’s List” og yderligere har tre kompositionsstuderende fra danske og skotske konservatorier skrevet hver deres udgave til samme animation fra 2020 udlånt fra Den Danske Filmskole.

I år er der også i fokus på et andet samarbejde med Holstebro Kulturhistoriske Museer – nemlig Strandingsmuseet ”St. George” i Thorsminde – blandt fire danske museer, der blev nomineret til den prestigefyldte ”European Museum of the Year Award 2019”.

I 1811 strandede to engelske skibe: 1400 omkom, kun syv overlevede og i 1980’erne blev skibene bjærget fra havbunden. Vi skal høre et oplæg omkring dykningens historie efterfulgt af argentinske Golijov’s poetiske ”Fishtales” samt en duo over kendte Beethoven melodier fra 1817 for fløjte og guitar, som en hilsen til museets 2 fløjter fra 1811. Fremført af den italienske guitarist Alberto Mesirca, Janne Thomsen og Marcelo Nisinman – i Piazzolla’s ”Oblivion”.

I år lanceres et nyt, forstærket samarbejde med den internationalt kendte jazztrommeslager og bysbarnet Anders Mogensen, der med sig bringer venner så som Kresten Osgood, Jakob Bro, Mathias Heise og Artur Tuznik.

Det glæder Klassiske Dage at præsentere ”Jazz Nights”, der byder på fabelagtige optaktskoncerter fra søndag 26. september, med vægt på fælles cross-over projekter, hvor jazz og den klassiske musik mødes på midten.

Det bliver i øvrigt endnu et nostalgisk gensyn for Janne Thomsen og Anders Mogensen, som har kendt hinanden som børn på musikskolen; begge var medlemmer af den store Holstebro Garde, og i dag bygger de en bro i grænselandet mellem de to musikarter i samarbejde med Subhuset, Struer Jazzclub og Holstebro Musikskole.

Velkommen til Klassiske Dage 26. september – 3. oktober. Billetsalget er i fuld gang på KlassiskeDage.dk

FAKTA: Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival
• Klassiske Dage er grundlagt i 2005 af fløjtenist Janne Thomsen og afvikles årligt i løbet af en uge pakket med koncerter og events i Holstebro såvel som i hele Region Midtjylland fra Thorsminde til Aarhus, altsammen op mod den 1. weekend i oktober.

• Fra 2018 er festivalen udvidet med en årlig julekoncert. Den kan i 2021 opleves med Holmens Kantori og OrkesterEfterskolens kor den 30. november. Ligeledes er der premiere på forestillingen ”Månesang” den 23. og 24. marts 2022.

• Bag Klassiske Dage står den internationale danske fløjtenist Janne Thomsen, der som barn startede karrieren på Holstebro Musikskole efterfulgt af studier på Royal Academy of Music i London, Pariserkonservatoriets solistklasse. Hun har vundet et væld af internationale konkurrencer og priser og er i dag efterspurt som solist og kammermusiker verden rundt.

• Janne Thomsen er kunstnerisk leder af Klassiske Dage, ligesom hun har høstet stor pædagogisk erfaring på Mozarteum i Salzburg og konservatoriet i Luzern i Schweiz. Og nu bringer hun sine kolleger fra de store scener rundt om i verden til Danmark. Janne Thomsen optræder også selv på Klassiske Dage.

• Hjemmeside: www.klassiskedage.dk

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE