Kultur/Event

Mormonerne kommer til Aarhus

Den hyldes som århundredets bedste musical, og i aften, når Book of Mormon får premiere, er det første gang i Musikhusets historie, at en Broadway musical kommer til Aarhus i den originale opsætning. Det betyder altså også, at det er første gang på dansk jord, at The Book Of Mormon opføres på originalsproget. Da Det Ny Teater satte den op for nogle år siden, var det en oversat udgave med bl.a. Silas Holst på rollelisten.

Det har skabt glæde og stolthed hos folkene i Musikhuset, der længe har arbejdet på at få musicalen til byen. En af disse er producent, Mette Bjærge, der tog sig tid til at sætte sig ned og snakke med os om, hvad The Book of Mormon er for en type forestilling. Og hvad det betyder for Musikhuset, at man nu kan få trukket musicals af Broadway-størrelse til.

”Det er utroligt spændende. I går kom der ni lastbiler med udstyr nede fra Köln i Tyskland, hvor de har spillet. De har arbejdet hele natten på at sætte det hele op. Det rigtigt spændende, når vi går i gang,” fortæller hun med et smil.

Fra skaberne af South Park
The Book of Mormon er skabt af Matt Stone og Trey Parker, der er bedst kendt for at være de krøllede hjerner bag en af historiens mest provokerende og satiriske TV-serier, South Park. Det kan ses på indholdet i Book of Mormon, fortæller Mette Bjærge, der mener, at det er en interessant udvikling.

”Hvor man ellers ser musicals, der bygger på populære film eller de store klassikere som Phantom of the Opera eller Les Miserable, så er Book of Mormon jo en af de få, helt nyskabende musicals. Den tager afsæt i det komiske univers. Og så har Trey Parker og Matt Stone haft en drøm om at lave en musical om Mormoner siden de gik high school.”

Satire og sympati
De herrer Stone og Parker har før haft mormonerne under behandling i et afsnit af South Park, der blev vist tilbage i 2003. I afsnittet var der meget fokus på de elementer af mormonernes tro, der har at gøre med at Jesus angiveligt skulle have levet i USA og paradisets have ligeså. Samtidig bliver mormonerne fremstillet som både barmhjertige, rummelige og velmenende mennesker. Det samme gør sig gældende for musicalens hovedroller.

”Jeg synes, at man vinder stor respekt for mormonerne. Det er tydeligt, at der er et fællesskab i religionen, og for de mænd der samles og skal ud og missionere. Så det er ikke lutter kritik. Den fremstiller et sympatisk billede af mormonerne, og den gav mig faktisk også lyst til at lære mere. Jeg vidste ikke meget om mormonerne, inden jeg så den,” fortæller Mette Bjærge.

Selvom mormonerne ikke er så kendte herhjemme, vil det ikke have en indflydelse på oplevelsen for dem, der skal ind og se musicalen en af de 19 gange, den opføres i Musikhusets store sal ifølge Mette Bjærge.

Nye musicaltoner
Musikhuset har mange musicals på tapetet nu og frem til næste sommer. Tarzan var den første, og The Book of Mormon følges op af Sanne The Musical, der får premiere d. 11. december, og til foråret kommer Susanne Biers Den skaldede Frisør til byen.

”Det er fedt at se, at der kommer nogle nye musicals, der tager afsæt i nogle nutidige emner. I USA har de meget succes med Hamilton, der fortæller USA’s historie på sådan en rap-musical måde. Det gør, at vi kan tiltrække et andet publikum, end dem vi er vant til,” forklarer Mette Bjærge.

Fra Broadway til Musikhuset
Der er indtil videre solgt 17.600 billetter til de 19 forestillinger, og Mette Bjærge er sikker på, at de sidste billetter nok skal blive solgt, når ordet begynder at sprede sig, efter de første forestillinger. Men der er også noget andet, som Mette Bjærge og kollegerne i Musikhuset er glade for. For det er stort at kunne åbne for en original Broadway produktion.

”Det her viser jo, at vi har nået en kapacitet, hvor vi kan håndtere så store opsætninger. Det er tit og ofte sådan, at i den her turnéverden, bliver Danmark ofte overset, fordi vi er et lille land. Så det her er ligesom at blive inviteret med ind i en klub. Og så sender det et signal, til andre producenter, at vi godt kan være med, når det gælder de store opsætninger,” fortæller Mette Bjærge.

Stadig noget at lære
Selvom der er god grund til at være stolte over, at de har trukket The Book of Mormon til byen, læner de sig ikke tilbage og nyder roserne. For forestillingens ankomst giver også mulighed for at tage ved lære. Og Mette Bjærge og hendes kolleger suger alt det til sig, de kan komme afsted med.

”Det er enormt lærerigt. Der er virkelig styr på tingene, og man kan godt mærke, at det er en produktion, der har været i gang længe. Det giver en vidensudveksling, hvor vi også føler, at vi som hus tager meget ved lære af at have dem indenfor vores rammer.”

Århundredets bedste
Det er store ord, når The Book of Mormon kåres som århundredets bedste. Når man tænker på, at den er skabt af to gutter, der har gjort en ære i at chokere og provokere, er lovprisningerne ikke mindre imponerende. Og den er ikke kun blevet en succes blandt publikum. Teaterverdenen har i den grad også anerkendt musicalens kvalitet, og den har vundet hele ni Tony-priser, der er teaterverdenens svar på Oscar.

Hvis ikke det var nok årsag til at tage ind og se The Book of Mormon, har Mette Bjærge endnu et bud.

”Der er utroligt dejlig musik med. Da jeg kom ud derfra, havde jeg bare lyst til at synge. Den gør bare én glad. Og samtidig får man selvfølgelig også et bud på en verden, hvor der er utroligt stor kontrast. Der er noget dybde i den, der forplanter sig og skaber nogle tanker.”

The Book of Mormon har premiere i aften i Musikhusets store sal. Vi bringer en anmeldelse i morgen.

 

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close