ErhvervNyheder

1,5 million forskningskroner skal sikre bedre forhold for forsøgsdyr

Tre forskere deler tilsammen knapt halvanden million kroner. Pengene uddeles af Danmarks 3R-Center, som arbejder for, at forskere bruger forsøgsdyr så lidt, så skånsomt og så effektivt som muligt eller går nye veje uden dyr.

En enig bestyrelse i Danmarks 3R-Center har besluttet at tildele tre forskere fra Århus, Københavns og Syddansk Universitet hver omkring en halv million kroner til lovende forskningsprojekter. Projekterne vil med nye metoder forsøge at erstatte nogle af de forsøgsdyr, som forskere bruger til at udvikle f.eks. ny medicin og behandlingsmetoder i kampen mod nyrekræft og åreforkalkning. En af forskerne skal særligt se på, hvordan kvaliteten af videnskabelig design af dyreforsøg kan forbedres, så andre forskere kan trykprøve og lære af forskningsresultaterne og ad den vej være med til begrænse brugen af forsøgsdyr.

“I kampen mod alvorlige sygdomme er det nødvendigt, at læger, dyrlæger, biologer og andre eksperter kan anvende forsøgsdyr i deres forskning. Men vi har en etisk forpligtelse til at skåne forsøgsdyrene mest muligt, at benytte så få dyr som muligt og at anvende de forskningsresultater, vi får ind, så effektivt som muligt. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at en enig bestyrelse i Danmarks 3R-Center vurderer, at de tre støttemodtageres ansøgninger honorerer formålene på fornemmeste vis,” siger 3R-bestyrelsesformand Christine Nellemann.

Sammen med Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation DOSO, Leo Pharma, Lundbeck og Novo Nordisk, støtter Miljø- og Fødevareministeriet arbejdet i og finansieringen af Danmarks 3R-Center. Centeret uddeler hvert år op mod 1,5 mio. kroner til forskning. Centeret arbejder på at fremme alternativer til forsøgsdyr og udvikle metoder, der bruger så få dyr som muligt. Derudover arbejder centret for, at de forsøgsdyr, det stadig er nødvendigt at bruge, behandles så godt som muligt.

 

De får støtte

De tre forskere og projekter, som får støtte, er:

Julián Albarrán-Juárez, adjunkt og Ph.d. ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet Universitet, støttes med 495.000 kr. til projektet: Establishment of an in vitro model to investigate extracellular matrix and vascular mechanical interactions in human arterial disease.

Kan kontaktes på jalbarran@clin.au.dk eller +45-26373753

Otto Kalliokoski, adjunkt og Ph.d. ved Afdeling for Eksperimentel Medicin, Det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Universitet, støttes med 434.000 kr. til projektet: Fighting irreproducibility in preclinical medicine using a meta-analytical approach for detecting flaws in behavior-based testing.

Kan kontaktes på ohk@sund.ku.dk eller +45-35327373

Kirsten Madsen, lektor, MD og Ph.d. ved Afdeling for Kardiovaskular og Renal Forskning, Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet, støttes med 500.000 kr. til projektet: Introduction of new human ex vivo model systems to study tumorigenesis in kidney cancer.

Kan kontaktes på kmadsen@health.sdu.dk eller +45-65503756

Læs mere om projekterne her.

Tilbage til hovedsiden

Back to top button
x