Nyheder

Dannebrog trender: Flager for støtte og sammenhold

Over hele landet ryger Dannebrog til tops. Ikke for at fejre, men for at samle.

Da skolerne lukkede, besluttede Mette og Søren Hulemand Maul at starte “hjemmeskolen” hver dag med at gå ud i haven sammen med deres børn og hejse Dannebrog til tops i familiens flagstang.

“Det giver et dagligt gøremål, en fast rutine som børnene sætter pris på. De er dog ikke med hver dag længere når vi hejser flaget,” fortæller Søren Hulemand Maul fra Kjellerup.

Alligevel fortsætter han med at hejse flaget hver eneste dag, mest som symbol på opbakning til alle der følger de retningslinjer, vi nu må leve under.

“Jeg viser også at vi stadig er her! Og det er en meget vigtig detalje,” tilføjer Søren, der fra sit hjem kan se 2-3 andre i nabolaget, der også flager.

“Det er fedt at andre gør det samme, jeg blev lidt overrasket over at se at andre også gjorde det – og nyder at andre tænker som vi gør. Jeg lavede et facebook-opslag hvor jeg opfordrede til at flage, men det trængte ikke rigtig igennem,” siger Søren.

Men selv om Sørens facebook-opslag måske ikke trængte igennem, så er han en del af en voksende bevægelse. Over hele landet er Dannebrog begyndt at ryge til tops som markering af fællesskab, støtte, sammenhold og samfundssind.

Ny facebook-gruppe stak helt af

På kun fire dage har en ny facebook-gruppe – “Flager for fællesskab på afstand!” – fået omkring 4.000 medlemmer, der poster billeder af, hvordan de bruger flaget i alle mulige afskygninger til at markere et fællesskab i disse tider, hvor myndighederne opfordrer til samfundssind.

Martin Godsk fra Åbyhøj startede gruppen, fordi hans egen facebookprofil på det nærmeste blev væltet efter han delte et opslag med sit eget flag.

“Jeg hejste flaget dagen efter dronningens tale, fordi jeg syntes det var det rigtige at gøre. Hvis ikke flaget skulle være et godt symbol i disse dage, hvor statsministeren og dronningen opfordrer til samfundssind, så ved jeg ikke hvad det skulle være,” fortæller Martin Godsk.

“Jeg er lidt nostalgisk omkring flaget, men det er jo også noget der kan ses alle steder fra, og hvor jeg på afstand også kan markere, at jeg er okay.”

Hans opslag stak helt af, og derfor oprettede han en gruppe, som nu også er stukket helt af. Derfor har han også fået en medadministrator, for der er nok at holde øje med.

“Det er ikke en diskussionsklub, og der skal ikke være noget fnidder. Der er rigtig mange, der tager godt imod det, og det er dejligt at dele noget godt med andre. Folk sender dejlige billeder med Dannebrog og blå himmel,” siger Martin Godsk.

Og alle kan være med, der er ingen krav til flagstang for at flage med Dannebrog og markere sammenhold og fællesskab.

“Vi lavede en konkurrence hvor det strømmede ind med kreative billeder. Alle kan jo være med på hver sin måde. Og når jeg går en tur i nabolaget har jeg for eksempel set en af naboerne der havde sat tre små flag i sin blomsterkumme,” siger Martin.

Glæde hos Danmarks-Samfundets formand
Hos formanden for Danmarks-Samfundet, Erik Fage-Pedersen fra Silkeborg, vækker oplysningen om Dannebrogs-trenden stor glæde.

“Det er dejligt. Der er ingen tvivl om at Dannebrog er et samlende symbol, så det er meget fint at man tager det op. Det kan vi kun være meget tilfredse med,” siger Erik Fage-Pedersen.

Både Martin Godsk og Søren Hulemand Maul har oplevet enkelte kritiske røster, blandt andet at det var ‘misbrug’ af flaget, og at man ikke skulle ‘fejre corona’. Men det afviser Danmarks-Samfundets formand på det kraftigste:

“Nej, det synes jeg bestemt ikke, tværtimod. Altså folk kan lægge de mærkeligste ting i flaget. Men under krigen blev Dannebrog flittigt brugt for at vise at man var samlet om den danske konge og den danske nation. Det er naturligt, at man i krisetider finder noget at samles om, og det er Dannebrog et godt eksempel på,” siger formanden.

Og hverken Martin Godsk eller Søren Hulemand Maul har i øvrigt ikke tænkt sig at ændre på deres nye tradition.

“Jeg har stor respekt for dem, der måske kun vil flage hver lørdag eller søndag. Men jeg har tænkt mig at flage hver eneste dag. Vi fejrer ikke corona, men flager for fællesskabet. Det vigtigste vi har lige nu er sammenholdet,” siger Martin Godsk.

“Vi stopper ikke før ungerne er i skole igen – og jeg kan starte mine virksomheder op igen,” fastslår Søren Hulemand Maul.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close