NyhederUddannelse

Mange beholder børnene hjemme

Selvom danske skoler startede op igen i denne uge, er det ikke alle børn, der er vendt tilbage. Mange er blevet hjemme, af mange forskellige årsager. For Martin Sami, der har stiftet en Facebookgruppe for forældre, der er utrygge ved at sende deres børn tilbage i skole og på daginstitutioner, er det ikke et svært regnestykke. Menneskeliv skal sættes før alt andet.

”Når vi ser på andre lande, hvor de har åbnet, så mener jeg ikke, at vi kan forsvare at sende vores børn i skole. Det er alt for tidligt,” forklarer Martin Sami, der sammen med kæresten har startet en gruppe på Facebook for de forældre, der ikke er trygge ved at sende deres børn i skole.

Og det er en opfattelse, som deles af mange ude i landet.

”Jeg snakkede med lederen i min datters børnehave, og ud af 60 børn, var kun 18 af dem kommet.”

Landet over har skolerne i denne uge slået dørene op for børn, men der har ikke været noget krav til dem, om at de skulle komme tilbage, og vurderingerne har ligget hos forældrene. Mange skoler har specifikt spurgt ind til om børnene kommer, for at kunne planlægge dagene.

Lad børn være børn
Ifølge Martin Sami er det største problem, at man lægge ansvaret over på børnene, og de er ikke gamle nok til at forstå, at man skal holde afstand og passe på.

”Vi har set billeder fra skolen, hvor børnene leget meget tæt og giver hinanden kram. Det gør børn, uanset hvad du siger til dem. Og det mener jeg ikke, at vi skal lade dem gøre,” forklarer han, og gentager Mette Frederiksens ord fra d. 17. marts, og mange flere gange senere.

”Jeg vil hellere vente for længe end at udsætte mine børn for fare.”

For mange usikkerheder
Selvom statsministeren har forsikret om, at genåbningen sker efter Sundhedsmyndighedernes anvisninger, vælger Martin Sami at forholde sig skeptisk.

”Vi så det i starten af alt det her. Vi så, hvor hurtigt det spredte sig i Iran. Vi kan se, hvor galt det går i Sverige. På et tidspunkt fik vi at vide, at der kun var 16 syge her i landet, men det virkelige tal var måske 1.600. Og se hvor vi er lige nu!”

Martin er helt med på, at han ikke kan holde børnene hjemme for evigt, og han sættet sit lid til, at de medicinske muligheder, der er tale om kan være med til at gøre ham tryggere ved, at lade børnene komme tilbage i skolen. Han ved også godt, at børns naturlige resistens sikrer dem i højere grad overfor COVID-19, men hans forbehold har i højere grad noget at gøre med de udsatte i samfundet.

”Min mor er frisør, og hun har lige fået at vide, at hun gerne må åbne. Det synes jeg ikke, at hun skal. Vi har fået fat i en afløser, så hun kan blive hjemme. Så finder vi ud af, hvordan vi løser alt det andet,” forklarer han.

Tænk jer godt om
Martin vil ikke dømme nogen, hvis de sender deres børn afsted, men han håber at gruppen vil skabe noget debat og få folk til at overveje, om det virkelig også er forsvarligt, at starte landet op igen.

De overvejelser kan Helene Lade Møller godt forstå, selvom hun var en af de forældre, der torsdag sendte begge sine børn i skole på Elsted Skolen i Lystrup ved Aarhus.

”Jeg kan sagtens forstå det. Jeg kan også godt forstå, at dem der har kroniske sygdomme og lidelser gerne vil sikre, at når de har gået i karantæne, så er de bange for, om børnene slæber noget med hjem.”

Gode til tryghed
Usikkerhederne er dog blevet afhjulpet en del af det arbejde, som personalet på skolen har lagt i at børnene kan vende tilbage.

”Jeg synes, de har lavet en super-, supergod plan for, at børnene skal tilbage. Det har virkelig været en tryg oplevelse. De har lavet små videofilm om, hvordan han skal vaske hænder, og hvor han skal sidde. Det har virkelig været godt, og han har været helt tryg ved det.

Ligesom så mange andre, har Helene været møllen igennem med hjemmeundervisning og afmålte playdates med de samme børn. Det har ikke været nogen nem tid, men to vigtige årsager har gjort, at hun sammen med manden har valgt at sende børnene i skole.

”De skal jo følge med i undervisningen, og så savner de deres venner helt vildt meget. ”

Du kan læse mere om Martin Samis gruppe på Facebook her.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close