LivsstilNyheder

Tag ud og oplev Danmark

Succesen med DRs nye naturserie, Vilde Vidunderlige Danmark, har endnu engang vist, at rigtig mange danskere er vilde med naturen. Selvom du måske ikke kan komme så tæt på dyrene som i serien, giver vi her noget inspiration til, hvor du selv kan finde natur, du kan tage ud og opleve.

Succesen med DRs nye naturserie, Vilde Vidunderlige Danmark, har endnu engang vist, at rigtig mange danskere er vilde med naturen. Selvom du måske ikke kan komme så tæt på dyrene som i serien, giver vi her noget inspiration til, hvor du selv kan finde natur, du kan tage ud og opleve.

Rundt omkring i Danmark finder du et væld af unik natur, hvor du kan tage på udflugt og mærke det danske forår i luften. I denne særlige tid, hvor vi holder os meget inden døre og begrænser alt fra indkøb, ærinder og besøg, er det let at blive rastløs efter at komme ud og mærke forårssolen, vinden i håret og den friske luft. Derfor har vi samlet seks naturperler til jer, hvor det er muligt at gå på opdagelse med højt til himlen og plads til alle. Her kan du sagtens tage hen, hvis du bare holder afstand til de andre besøgende, du måtte møde. Så lad dig inspirere, smør madpakken, fyld din drikkedunk og tag ud i det grønne.

Svanninge Bakker

Svanninge Bakker på Fyn ved Faaborg bliver også kaldt De Fynske Alper og med god grund. Området er det størst sammenhængende naturområde på Fyn med over 35 kilometer afmærkede vandreruter, faste poster til orienteringsløb og mountainbikespor. Før i tiden blev en stor del af Svanninge Bakker brugt til landbrug på trods af den meget sandholdige jord. Men én bakke, Hestebakken, har aldrig været forarbejdet, gødet eller pløjet, hvilket gør bakken unik med vokshatte og mere end 125 græs- og urtearter som for eksempel den sjældne bredbladet timian, som du kan plukke med hjem til middagsbordet. På Hestebakken findes også samtlige af de fem danske krybdyrarter, som tæller markfirben, skovfirben, hugorm, stålorm og snog. Derudover er Svanninge Bakker hjemsted for Danmarks største naturlegeplads, Troldeland, og I kan desuden slå et smut fordi Trolden Finn. En gammel fortælling beretter om, at det var ham, der gravede hullet til den nærliggende Arreskov og smed jorden i store bunker, som dannede Svanninge Bakker.

Thy Nationalpark

Længere nordpå blev Thy nationalpark i 2007 den første nationalpark i Danmark. Den strækker sig langs vestkysten og omfatter store søer, klitter og klitheder. Flere af områderne i nationalparken er fredede som Lodbjerg Klithede, der er lidt af en sjældenhed i Europa. Her dominerer en forskelligartet natur med sletter, hede eller løvtræer eller bjerg-fyr. Du kan opleve parken til fods, på cykel eller til hest. Vestkyststien Agger-Bulbjerg omfatter en vandresti tæt på hav og klit samt en cykelsti længere inde i landskabet gennem plantagerne. Derudover er det på nær i højsæsonen muligt at ride langs kysten. Der er også primitive overnatningsmuligheder der er placeret i en afstand mellem 15 og 20 km, så er det er muligt at gå fra sted til sted. Besøg Hanstholm Fyr og fugletårnet i Tved Klitplantage, hvor du på denne årstid har mulighed for at opleve traner. Snup en frisk dukkert ved Nors Sø, hvor grundvandet forsyner søen fra sprækkerne i kalkbunden eller gå en tur langs stranden ved Klitmøller og indånd den friske havluft. Hvis du er heldig, kan du måske også spotte en ulv.

Vadehavet og Mandø

I en anden nationalpark i den sydlige del af Jylland er der en helt anden slags dansk natur, der ikke er mindre beundringsværdig. Med et samlet areal på 1.459 km2 fra sandbanker til klitter og lavvandede havområder er nationalpark Vadehavet Danmarks største nationalpark, hvoraf 80 procent er på UNESCOs verdensarvliste. Tidevandet, der er har skabet parkens profil af øer, vadeflade og marsk, forsyner både millioner af trækfugle med føde og danner levested for de mange sæler, der nyder godt af området med et stort spisekammer og fred til at yngle. Midt i nationalparken ligger den eneste ø i Danmark, som kun kan nås, når der er lavvande. Ude på vadehavssletterne ligger Mandø mellem Rømø og Fanø, der med sin placering er paradis for fugleelskere. Øen er hjemsted for en af de højeste samlinger af ynglefugle med flokke af blandt andet kobbersneppe, klyde og pibeænder, hvor foråret er et af de bedste tidspunkter for fugleobservationer.

Møns Klint

På Møn findes et af Danmarks storartede naturlandskaber. Møns Klint er med de stejle kystskrænter, som nogle steder rejser sig hele 128 meter over havoverflade, et spektakulært sted. Møns Klint er dannet under istiden, hvor kridtet blev skuddet opad af isen og gjorde havaflejringerne synlige. Her jager verdens hurtigste dyr, vandrefalken, der flyver med op til 180 kilometer i timen og dykker med over 300 kilometer i timen. Sortplettet blåfugle, en yderst sjælden sommerfugleart, findes i Danmark kun her, mens flere af Danmarks orkidéarter trives på overdrevene og i skovene omkring klinten. Der er mulighed for både korte og lange ture i området. Du kan vælge mellem syv forskellige afmærkede vandreruter, hvor trapper flere steder forbinder klintens top med sandstranden. Du kan blandt andet gå ned af Danmarks længste trappe, Manglevandstrappen på intet mindre end 497 trin eller Grårygtrappen på 468 trin. Der er også mulighed for at køre mountainbike med både lette og svære ruter eller tage på fisketur. Kysten langs Klinten er særlig kendt for havørreder på grund af det lave, lune vand mellem kridt- og stenrevene.

Skjoldungernes Land

Inde på fastlandet på Sjælland byder en blot 30 minutters kørsel fra København på et enestående kulturhistorisk landskab. Nationalpark Skjoldungernes Land ved Roskilde Fjord er Sjællands første nationalpark og er hjemsted for et af de smukkeste istidslandskaber med smeltevandsdale og store bakker i landet. Sagnet siger, at skjoldungerne var efterkommere af Kong Skjold, drengen der kom sejlende alene til Lejre Vig med våben og skjolde. Han samlede folket, gjorde Sjælland til sit rige, og da han døde førte vinden ham ud over fjorden igen.

Det varierede landskab giver mulighed for masser af aktiviteter. Eksempelvis kan du følge den fire kilometers lange stirute Anemonesporet i Boserup Skov og lede efter de sjældne blå anemoner eller tage ud en tidlig morgen og opleve fuglesangen fra de mange arter, som vender hjem til det danske forår med sanglærkens enorme styrke eller spættens hakken.

Test dine madlavningsevner i køkkenet eller på en af shelterpladserne med urter som brændenælde eller bøgeblade fra skoven eller gå en tur langs Roskilde Fjord, hvor du finder strand trehage, strandave, bynke eller strandmalurt.

Brabrand sø, Gellerup bypark og Skjoldhøjskilen

Hvis du gerne vil opleve noget natur tæt på byen, kan du tage en tur til det vestlige Aarhus. Her finder du Brabrand sø, Gellerup bypark og Skjoldhøjkilen i forlængelse af hinanden. Start din tur ved Brabrand sø som er en del af Aarhus Ådal, der er udlagt som Natura2000 område samt EU-habitatområder. Besøg et af de mange fugletårne på din vej rundt om søen, hvor der er et rigt fugleliv, og hvor du blandt andet kan opleve pibeænder og fiskehejrer komme flyvende med enorme vingefang. Hvis du er heldig, får du måske øje på en havørn.

Begiver dig videre fra Brabrand sø op mod Gellerup, finder du Gellerup Bypark, som er en grøn kile, der forbinder 400 hektar skov med Aarhus Ådal. Parken er nyanlagt og ideen med parken er at skabe en høj naturværdi midt imellem de grå boligblokke. Du kan blandt andet opleve en bæk, der slynger sig gennem parken og masser af døde træer, der giver levesteder for et væld af arter. Før etableringen af Byparken var artslisten i Gellerup begrænset, men med etablering at de nye biotoper forventes det, at flora og fauna spredes fra de nærliggende naturområder. Du har derfor mulighed for at følge med i naturens udviklingen i den unge bypark. Stien gennem byparken fører dig op til Skjoldhøjskilen, og her kan du vandre op på Haslebakker og nyde naturen fra 105 meter højde. Prøv at tælle hvor mange små søer, du kan få øje på. Du kan også vælge at følge Voldbækken, som vil føre dig længere ind i True skov, som står foran en forvandling inden for de næste år under projektet ´True skov for alle´.

Af Sofie Banke Poulsen og Sarina Mischa Møller

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close