GalleriNyhederPolitik

Demonstration mod politivold og racisme trak fulde huse

Rådhuspladsen i Aarhus var fyldt til randen, da Black Lives Matter-bevægelsen afholdt deres "I Can't Breathe"-demonstration for anden gang i Danmark på bare tre dage.

For mindre end 10 dage siden, døde George Floyd, efter en politibetjent havde pacificeret ham under en anholdelse. Selvom Floyd var lagt i håndjern, blev en 44-årige politibetjent, ved navn Derek Chauvin, ved med at holde Floyd fikseret, ved at presse sit knæ mod hans nakke og hals i mere end ni minutter.

Floyd var død ved ankomsten til hospitalet. Fire dage senere blev Chauvin anholdt, og i dag står han anklaget for mord. Floyd var sort, Chauvin er hvid, og sagen har antændt racespændinger i USA, og der demonstreres i stor stil i de fleste stater.

I Aarhus dukkede mere end tusinde mennesker op for at vise deres sympati med George Floyd og støtte bevægelsen Black Lives Matter, der arbejder mod den systematiske racisme, der har resulteret i at sagen om George Floyd blot er én i en lang række.

Demonstranterne var kommet fra mange forskellige steder, og Rådhuspladsen var fyldt til randen, da demonstrationen gik i gang kl. lidt i 17 onsdag eftermiddag.

Ingen retfærdighed – ingen fred
Der var både taler og slogans, samt en optræden af rapperen, Negash Ali, inden demonstrationen bevægede sig fra Rådhuspladsen via strøget til Bispetorv, og tilbage igen ad Frederiks Gågade, hvor den sluttede lidt over klokken 19.

I modsætning til mange af de amerikanske demonstrationer, forløb alting fredeligt og roligt, og da formålet med forsamlingen var politisk af natur, var der ingen problemer med overskridelse af forsamlingsforbuddet.

Mere fokus på borgerrettigheder
En af talerne til dagens demonstration, Roger Courage Matthisen, indtog scenen, og slog et tydeligt slag for en større indsats, når det gælder borgerrettigheder. Vi fangede ham efter demonstrationen.

“Der er brug for en fælles samlet platform, hvor Mellemfolkeligt Samvirke, dem der repræsenterer afrodanskerne, og dem der repræsenterer de muslimske religiøse mindretal, har mulighed for, i samlet flok, at kræve lige muligheder og rettigheder for alle. Der er rigtigt mange foreninger, der gør rigtigt meget godt arbejde, men vi har bare brug for, at det arbejde bliver synliggjort, og det kan ske ved, at vi forener indsatsen,” forklarede han.

“Det som Black Lives Matter er, er en global indsats for at afvikle “White Supremacy”, altså et hvidt herredømme. Her taler jeg ikke om at stå og Heile. Det er den indgroede position, hvor du ikke er opmærksom på, at der er nogen, der kæmper hårdt. At der er nogen, der ikke har de samme muligheder på arbejdsmarkedet, fordi de ikke er hvide. Det handler ikke om, at der er nogen mennesker, der er onde. Det handler om, at vi skal træde i karakter for at sørge for, at alle har lige muligheder.”

Tag snakken
Roger Courage Matthisen er ikke i tvivl om, at selvom der er systematiske problemer, også her i Danmark, så er der flere, der vil det bedste for alle, men det kræver, at man vælger at gøre en indsats. Under talen opfordrede han alle, der er interesserede i at gøre noget for sagen, til at bruge tid i aktivistforeninger rundt omkring.

Og så mener han, ligesom de andre fra Black Lives Matter, at der ikke er noget galt med at kalde folk sorte.

“Desværre, for hvide mennesker, er det svært at tale om race. For de vil jo gerne gøre en indsats. De vil jo gerne være gode, men hvis vi ikke engang kan have en samtale om race, om hvide og racisme, uden at man sidder og himler med øjnene og siger; “nej, jeg er ikke racist”, så må vi anerkende, at så er det enormt svært at snakke om. Det er en ting, som den hvide majoritet må arbejde med.”

Den samtale er ifølge Roger Courage Matthisen nødvendig for at komme videre, og han håber, at dagens demonstration kan være med til at sætte mere fokus på det behov.

“Jeg håber, at det her kan være med til at få genstartet den debat. At vi kan få en dialog, og at vi kan være saglige, og hvor vi ikke flygter fra ubehaget. For det kommer til at være ubehageligt, men vi er nødt til at tale om det.”

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close