NyhederUddannelse

Rekordmange blev i dag optaget på nye uddannelser

Den 28. juli er dagen, hvor der kommer svar ud til alle dem, der har søgt ind på de danske uddannelser, og i år er flere blevet optaget end nogensinde.

Ifølge tallene fra Den Koordinerede Tilmelding er 69.526 blevet optaget, og det er 3.812 flere end sidste år. 4.562 har fået tilbudt en såkaldt standbyplads, hvor de kan overtage, hvis nogen springer fra.

Signe Nørfeldt Friborg, er en af dem, der fik svar i dag, og til februar skal hun starte på sin drømmeuddannelse som sygeplejerske i Aarhus. 1.407 søgte ind på uddannelsen, og 317 kom ind. Og glæden er ikke svær at høre i hendes stemme.

”Det er megafedt. Jeg var et nervevrag i går, og da jeg så stod op i morges, havde jeg helt glemt, at der var svar. Så spurgte min kæreste mig, om jeg ikke skulle tjekke, og så begyndte hjertet at banke,” fortæller Signe Nørfeldt Friborg.

Det er en gammel drøm, der går i opfyldelse for Signe, men vejen dertil har været lang.

”I gymnasiet fik vi tudet ørene fulde af, at man skulle have en akademisk uddannelse, og sygeplejersker var bare sådan nogen, der tørrede bræk op og røv på folk, så derfor valgte jeg at læse dramaturgi i stedet.”

I løbet af uddannelsen kunne hun dog ikke slippe tankerne om et liv som sygeplejerske, og da hun gik på barsel, havde hun besluttet sig for at tage en professionsbachelor, når den var ovre.

Den gamle regering var i vejen
”Men så var der lige pludselig et uddannelsesloft, som gjorde, at det kunne jeg ikke. Og reglerne var også sådan, at der maksimalt måtte gå to år, fra man blev færdig med sin bachelor, til man skulle starte på kandidaten, så der blev jeg fanget.”

Uddannelsesloftet er i dag blevet fjernet, og folk har igen frihed til at bevæge sig rundt i uddannelsessystemet, og for Signe Nørfeldt Friborg betyder det så, at hun kunne forfølge den gamle drøm. Ansøgningen sendte hun i foråret, og svaret kom altså i dag. Hun er ikke i tvivl om, at det er det rigtige at gøre.

”Der er en milliard, der læser dramaturgi her i landet, og tre af dem arbejder med det bagefter. Så nu skal jeg det andet her i stedet. Det er jeg rigtigt glad for.

Rekordmange afvisninger
Mens mange fejrer, er der også nogen, der får afvisninger i eboksen i dag. 10.686 kvalificerede ansøgere er ikke kommet ind, baseret på deres gennemsnit, og antallet af ansøgninger til uddannelsen. Uddannelserne starter nemlig med at lukke dem ind med de højeste snit, og når der ikke er flere plads, stopper optaget.

Den laveste karakter, der bliver optaget, bliver herefter brugt af mange som værende en guideline til at se, om de kan komme ind igen næste år. Men karaktererne kan variere meget, da det kommer an på, hvor mange der søger ind på de pågældende uddannelser.

I år er topscorerne International Business på Københavns Universitet og Cognitive Science på Aaarhus Universtet. Her er laveste adgangskarekter 11 i snit. De to uddannelser, der ofte fremhæves som værende blandt de mest krævende at komme ind på er Dyrlæge og Jordemoder. Her er adgangskvotienten i år 10,3 og 9,6 hhv.

Har man fået en afvisning er det muligt at søge ind igen på én af de uddannelser, der ikke har fået fyldt alle sine pladser.

8.979 blev diskvalificeret pga. manglende krav til deres søgte uddannelse.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close