NyhederPolitik

Forsamlingsforbud strammes til ti personer og maskekrav udvides

Fredagens pressemøde bød på en stramning af forsamlingsforbuddet til 10 personer ad gangen, en udvidelse af maskekravet og flere andre tiltag, mens de eksisterende restriktioner forlænges til 2021.

Nye restriktioner var dagsordenen ved fredagens pressemøde. Forsamlingsforbuddet strammes, så det ikke længere er tilladt at være samlet mere end ti personer på én gang, og vi skal nu til at bære masker, når vi er ude i offentligheden.

Det er ikke mindre end to dage siden, sundhedsmyndighederne afholdt et pressmøde, hvor der blev meldt ud, at smittetallet er stigende, og at nye tiltag var på vej. I går, torsdag, bekræftede statsminister Mette Frederiksen, at såfremt tallene ikke gik ned, så ville det blive nødvendigt at skærpe og forlænge restriktionerne.

Fredag aften kl. 18.30 blev der så afholdt andet pressemøde i denne uge, og der absolut ingen smil at finde. Statsministeren erkendte, at hun godt forstod, at folk er trætte.

Trætheden melder sig
”33 nye coronarelaterede ord er blevet tilføjet det danske sprog,” udtalte hun. ”Jeg tror, der mangler et: Coronatrist.”

Statsministeren nævnte yderligere, at selvom danskerne er trætte og savner hverdagen, så er corona tilbage for fuld styrke, og igen handler det om, hvad danskerne gør, der er afgørende for, hvordan vi klarer os gennem efteråret og vinteren.

”Situationen er bekymrende, og den er alvorlig. Men vi er ikke det samme sted, som vi var 11. marts.”

Statsministeren påpegede, at beredskabet er blevet øget, og at sundhedsmyndighederne er blevet klogere på sygdommen, hvilket gør det nemmere at håndtere omstændighederne. Det er dog ikke nogen grund til at slappe af.

” Vi står et bedre sted, men vi ved også, hvor hurtigt det kan gå, hvis virus får fat.”

Virksomhederne er i fokus
Mette Frederiksen slog fast, at sundhed og økonomi ikke er modsætninger, og at selvom det kan virke problematisk at bruge så mange kræfter på restriktioner, så vil det blive endnu dyrere, hvis vi mister kontrollen med sygdommen.

Det gør regeringen ved at sætte fokus på virksomheder, arbejdspladser, skoler og daginstitutioner.

”Vi vil også strække os lang for kulturen. Men noget må lukke ned, for at andet kan holdes åbent.”

Og den opgave lander så hos danskerne selv.

De ny restriktioner går nemlig ud på, at det bliver den enkeltes sociale adfærd, der skal skrues ned for, for at kunne holde virksomheder og butikker åbne.

Året ud
Dermed gik hun videre til at remse restriktionerne op:

Forsamlingsforbuddet sænkes til ti personer, og det opfordres til, at man begrænser sin sociale kontakt til de samme ti personer.

Kravet om masker udvides, så der nu skal bæres masker, når man opholder sig i et lokale, der har offentlig adgang. Det vil sige supermarkeder, daginstitutioner og lignende. Dette krav vil træde i kraft fra d. 29 oktober, så det giver altså lidt tid til at få købt mundbind ind.

Al salg af alkohol efter kl. 22 bliver gjort forbudt. Det er det samme tidspunkt, som værtshuse og barer har pligt til at lukke.

Der bliver også strammere krav for arbejdstagere fra udlandet, for at nedskære smitterisikoen fra udlandet.

Samtidig vil regeringen arbejde samme med politiet om at skærpe grænsekontrollen.

De eksisterende restriktioner bliver yderligere forlænget. Nu frem til d. 2. januar.

Trøstende ord
Statsministeren forklarede, at hun godt ved, at de nye restriktioner er invasive, men hun håber, at det kan lade sig gøre, at finde tilbage til det sammenhold og den idérigdom, der var i foråret. Og hun opfordrede også danskerne til at stå sammen om at komme igennem krisen.

”Situationen udfordrer det sammenhold, vi har her i landet,” lød meldingen. ”Mange opfordrer os til at gå endnu hårdere til værks, og mange opfordrer os det til modsatte. Vi bliver nødt til at hjælpe hinanden igennem det her.”

Og hun sluttede af med et løfte.

”Jeg ved godt, at vi som myndigheder og politikere har et særligt ansvar for at skabe så meget logik som muligt. Jeg kan ikke love, at vi altid kan gøre det. Men jeg kan love, at vi vil gøre, alt vi kan for at føre Danmark gennem krisen.”

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close