HelbredNyheder

Regeringen: Alle mink i landet skal aflives

En ny type af coronavirussen er blevet fundt på 12 personer og fem minkfarme, og den bærer nogle karakteristika, der er meget bekymrende for Statens Serum Institut.

Den nye varsion af sygdommen er nemlig ikke særligt modtagelig overfor antistoffer, og det betyder, at den i værste tilfælde kan gøre en vaccine ubrugelig.

Mutationen er sket efter minkbesætninger er blevet udsat for sygdommen, og derfor var dagens melding på pressemødet klar: Alle mink i Danmark skal aflives. Det gælder også avlsdyr.

”Virus er muteret i mink, og den har spredt sig til mennesker,” udtalte statsministeren på pressemødet, der blev holdt virtuelt, da hun selv, og flere andre ministre, er i selvisolation efter at være blevet udsat for smitte.

”Den ny mutation kan resultere i, at en vaccine bliver svækket eller helt udblive, og det kan få konsekvenser for den globale indsats overfor pandemien,” fortalte Mette Frederiksen.

National indsats
Dermed bliver indsatsen for at slå minkbesætningerne i landet ned så hurtigt som muligt nu varetaget af den Nationale Operative Stab, som altså bliver et samarbejde mellem bl.a. politi og forsvar.

Med til mødet var også rigspolitichef, Thorkild Fogde, der appellerede til at minkavlerne også deltog i samarbejdet.

”Det er en opgave, der kræver, at myndighederne går sammen i indsatsen, og forhåbentlig også alle danske minkavlere.”

Danmark er verdens største producent at minkskind, og der findes mellem 15 og 17 millioner mink i landet, hvoraf langt de fleste findes i Nord- og Vestjylland.

Nye restriktioner i morgen
Det er også her, de nye mutationer er fundet, hvilket betyder, at restriktionerne nu bliver strammet, men hvad det helt præcist betyder, vil regeringen oplyse om i morgen.

”Til alle jer i Nordjylland. Vi ved godt, at vi efterlader i uvidenhed til i morgen,” sagde statsministeren, og opfordrede til tålmodigheder og præciserede, at det er mere vigtigt end nogensinde, at man overholder forsamlingsforbuddet på ti personer.

Ud af de 783 borgere i region nordjylland, der er blevet testet positive den seneste tid, er omkring halvdelen blevet smittet med en corona-art, der har været gennem en minkfarm.

”Det betyder ikke, at folk er blevet smittet ved gennem berøring af mink. Det har i høj grad været viderespredning,” forklarede Kaare Mølbak.

De restriktioner vil ramme flere nordjyske kommuner, heriblandt Hjørring, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Brønderslev og Læsø.

Klar med kompensationsordning
Aflivningen af alle danske mink bliver katastrofalt for den danske mink-industri, men Erhvervsminister, Simon Kollerup forsikrede om, at regeringen tog konsekvenserne meget alvorlige, og at der naturligvis bliver ydet kompensation til minkavlerne.

”Adgang til lønkompensation, fuld kompensation for faste udgifter og for tabt fortjeneste,” forklarede han på pressemødet. Der vil også ydes en mere langsitet støtteordning, der kan være med til at hjælpe industrien videre. Både som opkvalificering af personale og omstilling til at huse andre typer af dyr.

Relaterede artikler

Back to top button
x