NyhederPolitik

Nordjylland lukker ned – her er de nye restriktioner

Lukkede kommunegrænser, skoler, restauranter og ingen offentlig transport. Det var hovedpunkterne i ved aftenens pressemøde, hvor Statsministeren for anden dag i træk henvendte sig til danskerne. Og i særlig grad til nordjyderne.

”Den 11. marts var en skæbnestund her i landet. Vi traf en svær, men nødvendig beslutning. For nordjyderne bliver 5. november lige så skelsættende,” startede statsministeren.

Det er særligt beboere i syv kommuner: Brønderslev, Hjørring, Frederikshavn, Læsø, Thisted, Vesthimmerland og Jammerbugt.

Det er nemlig her, der er fundet af en muteret udgave af COVID-19 virussen, der er langt mere modstandsdygtig overfor antistoffer, og som kan gøre en potentiel vaccine ubrugelig.

Mutation hos mink
Mutationen er forment opstået indenfor de danske minkfarme, hvor virussens tur fra mennesker og tilbage igen, har ændret dens genetiske sammensætning. Onsdag meldte Statens Serum Institut ud, at virussen var fundet på fem danske minkfarme, og hos 12 danskere.

I kampen om at få standset denne nye udgave af virussen i at sprede sig, blev det i går også meldt ud, at alle danske mink over den nærmeste fremtid skal aflives.

De nye restriktioner indføres i landet i tre trin.

Fra og med i aften:

En kraftig opfordring til at du bliver i din egen kommune, medmindre du arbejder i en kritisk position, eller hvis du har andre uopsættelige ærinder.

Opfordringen gik også ud til alle andre danskere, der nu ikke længere bør rejse ind i de syv kommuner. I særlig grad de beboere i nabokommuner, der har daglig færd i én eller flere af de syv kommuner.

Statsministeren forklarede, at det naturligvis vil være muligt at tage ind på sin arbejdsplads i morgen og få hentet relevante arbejdsværktøjer og snakket med chef og lignende.

Lørdag:

Restauranter, barer, værtshuse og andre udskænkningsteder skal holde lukket for alt andet end take-away.

Mandag:

Studerende på videregående uddannelser skal hjem og modtage undervisning digitalt.

Det samme gælder folkeskoleeever fra 5. til 8. klasse.

De yngre klassetrin vil kunne komme i skole. Der vil være krav om afstand på minimum en meter, og regeringen vil fortsat holde øje med, om det bliver nødvendigt at ændre på det.

Kulturinstitutioner, svømmehaller og andre steder, der har været fritaget for forsamlingsforbuddet bliver også lukket.

De gældende undtagelser for forsamlingsforbuddet i resten af landet frafalder, og den gældende grænse på ti bliver håndhævet.

Offentlig transport lukker. Det gælder busser og tog. Skolebusser vil stadig køre.

De nye restriktioner kommer til at ramme erhvervslivet, og ved pressemødet fortalte erhvervsministeren, at de gældende hjælpepakker bliver nu åbnet op for de nordjyske arbejdspladser.

Erhvervsministeren har indkaldt til møde i morgen, hvor der skal ses på, hvordan man kan hjælpe virksomhederne, inkl. minkavlerne, der nu står til at miste deres levebrød og livsværk.

Relaterede artikler

Back to top button
x