NyhederPolitikTopnyheder

Demonstrationer mod regeringen trak 200 traktorer til Aalborg midtby

Tina Grusgaard Pedersen driver landbrug sammen med sin mand ved Nibe i Nordjylland. Hun er, som mange andre i faget, uforstående over for den måde regeringen har håndteret smittede mink og nedlukningen af et erhverv og en landsdel. Det gør hende trist og frustreret. Forleden talte hun i telefon med en kollega, en minkavler, der ikke havde mange kræfter tilbage – og det fik hende både til at fælde en tåre – og til at handle.

Tina Grusgaard er ophavskvinde til den traktor-demontration, der i dag kørte gennem Aalborg centrum. Mere end 200 landmænd og kvinder kørte i kolonne gennem byen for at demonstrere deres sympati med kollegaer, deres frustration over erhvervets betingelser og en væsentlig pointe, siger Tina: at ingen er hævet over vores grundloven.

“Der bliver trampet på vores grundlov, lige nu. Det der sker, er helt utilstedeligt i forhold til vores minkavlere, og hvad bliver det næste? Når jeg taler med en kollega, som ikke har kræfter til mere, så får jeg lyst til at handle, og det var derfor, jeg arrangerede den her demonstration. Nogen skal tage det første skridt – nu gjorde jeg det, og så er jeg helt høj over, hvordan mine kollegaer har bakket op,” fortæller hun.

Tina og hendes mand kørte den første traktor i den kilometerlange konvoj. Og det var særligt, siger hun, at vende sig på toppen af Skalborg bakke og kigge tilbage ud over den lange række af kollegaer i traktorer med roterblinket tændt. Ved Hotel Hvide Hus blev demonstration mødt af Nordjylland for Frihed og deres demonstration imod den nye epidemilov. Landmænd og kvinder blev mødt af anerkendende bannere, tilråb og lyden af potter og pander. Intentionen er, at larme nok til, at man bliver hørt. Traktorerne satte farten ned – og flokken af gående slog følge gennem byen frem mod Gabels Torv, hvor forskellige talere og musikere afsluttede demonstration. Det var i sidste ende en broget flok af mennesker – men indignationen havde de til fælles.

“Det er en særlig følelse, at vi kan stå sammen om det her. Land og by. Landmændende imellem – og på tværs af interesser. Jeg håber, at budskabet når frem til de rigtige, og at der er nogen, der snart handler på det ” siger Tina Grusgaard.

Når man tager livsværket fra folk, er det ekspropriation. Politiet og hæren holder øje med, at minkfarmene udfører ordren på nedslagtningerne af mink. Ordren blev givet af statsministren på direkte tv, men uden at der var lovhjemmel hertil. Det må og skal have konsekvenser, mener Tina og hendes kollegaer.
Derfor opfordrede hun alle landmænd og -kvinder – gerne i minkpels – til at komme til demonstrationen “for vores grundlovssikrede ret og menneskerettigheder, der pt. bliver trådt under fode af politikere og myndigheder.
For at vise regeringen, at vi står sammen som ét folk, vil vi koble os på demonstrationen som Nordjylland for Frihed arrangerer; en demonstration imod den nye Epidemi lov og for vore grundlovssikrede rettigheder. Epidemi-loven vil give myndighederne endnu flere rettigheder samt kunne bruge tvang overfor borgere i bredt omfang.” Sådan lød opfordringen, der spredte sig som en steppebrand blandt landmændene på Facebook. Og de mødte talstærkt op.
“Det gør vi. Vi stiller op for hinanden – selvfølgelig gør vi det,” siger Peter Adamsen, der er faglært landmand og arbejder på sin fars gård ved Gunderup i Nordjylland. Han deltog i demonstrationen sammen med jævnaldrende kollegaer. Ingen af dem driver minkfarm – men alle kender nogen, der kender nogen. Og det er nok. “Det her er et fælles ansvar – og vi står sammen om at sige fra”, fortæller de. “Vi har gjort det før – og som fællesskab plejer vi godt at kunne larme nok til at blive hørt til sidst,” fortæller Peter Adamsen.

Tags

Relaterede artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button
x
Close
Close